Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски регламент урежда работата чрез платформи

Снимка: Ройтерс

До края на годината се очаква да бъде приета европейска директива, която урежда работата чрез платформи. След това директивата ще бъде въведена и в нашето законодателство. Това каза във Варна заместник-министърът на труда и социалната политика Николай Найденов:

"Директивата дава презумпция за трудово правоотношение, с което хората ще се ползват от право на почивки, отпуски и право на социално осигуряване. Работодателят ще има задължението да бъде регистриран в съответната страна, в която извършва дейност. Работата през платформа се използва предимно за набиране на кадри за краткосрочна заетост или за изпълнение на даден проект. По този начин ще имаме нетрадиционен работодател и нетрадиционно трудово правоотношение."

Около 10 % е делът на хората в България, които работят дистанционно, докато за Европейския съюз средният процент е 37%, каза Найденов.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Николай Найденов участва в публична лекция на тема „Съвременни нетрадиционни работни места“. Лекцията е по инициатива на катедра „Правни науки“ в Икономически университет-Варна.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Средно по 1000 души даряват безвъзмездно кръв на месец в Кръвния център във Варна

Няма недостиг на кръв и тенденцията за увеличаване на кръводарителите вече е стабилна. Средно по 1000 души даряват безвъзмездно кръв на месец в Кръвния център във Варна, каза неговият директор д-р Жанина Йорданова.  Десет медала и осем плакета на индивидуални дългогодишни кръводарители и на институции, допринесли за тази кауза, връчи д-р Жанина..

публикувано на 14.06.24 в 16:51

Общинските съветници от "Възраждане" поискаха оставката на кмета на Община Добрич

Общинските съветници от Възраждане поискаха оставката на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов. Те са в готовност да внесат декларация в деловодството на Общината заседание и призовават кмета да с оттегли от поста си и да се пристъпи към организирането на частични избори в община Добрич. Цитираните причини за исканата оставка на кмета на Община..

публикувано на 14.06.24 в 16:42

ЦИК: Над 58 000 са недействителните гласове

На изборите са отчетени над 58 000 недействителни гласа, а общият брой на действителните гласове е 2 211 648. Намерените в избирателната кутия хартиени бюлетини са малко над 1 454 000, а от машинното гласуване - близо 815 300. 63 913 са гласувалите с: "Не подкрепям никого", предаде БНР. Това показват данните на  Централната избирателна комисия от..

публикувано на 14.06.24 в 15:56

Автобус с 36 деца от добричко училище катастрофира край Омуртаг, учениците са в добро състояние

Автобус, движещ се от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на село Пъдарино, област Търговище. Инцидентът е станал около 12 часа днес. По информация на полицията автобусът е самокатастрофирал. В него са се возили 36 деца, като всички вече са прегледани в Многопрофилната болница за активно лечение в Търговище. Оттам информираха, че няма деца с..

публикувано на 14.06.24 в 15:12

"Лъжеш ли?": "Възраждане", БСП и ГЕРБ с най-много неверни твърдения в предизборната кампания

Най-много неверни твърдения в национален ефир по време на предизборната кампания за вота 2 в 1 са изказани от кандидати на ПП "Възраждане", БСП и ГЕРБ-СДС. Това са изводите от поредното проучване на доброволческата инициатива "Лъжеш ли?",  която има за цел да изследва и обобщи участията на българските политици в интервюта и дебати и да провери доколко..

публикувано на 14.06.24 в 14:45

Села в община Каварна са оставяни системно без вода

Села в община Каварна системно са оставяни без вода, а ситуацията се влошава особено през летните месеци, когато работа започват и големите хотелски бази. Жителите на Раковски и Божурец се оплакват, че проблемите с водоподаването са от години и само се задълбочават. Те са възмутени, че се налага да се справят с неудобствата, а от ВиК-Добрич не..

публикувано на 14.06.24 в 14:29

Галя Кондева: Решението за отказ за изграждане на частна болница "Мама и аз" е взето под влияние на реакцията на обществото

Решението за отказа за изграждането на частна болница "Мама и аз" с педиатрично отделение в София е било взето под влияние на реакцията на обществото, но не и под натиск, посочи днес служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Тя беше на посещение в Добрич във връзка с откриването на нов дигитален графично-скопичен рентгенов апарат за..

публикувано на 14.06.24 в 14:01