Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко ефективно ще бъде засичането на превишена скорост с ТОЛ камерите?

Според Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, системата дава възможност за манипулации

Снимка: БГНЕС


Несъобразената скорост е една от основните причини за множеството катастрофи у нас, както в самите градове, така и по магистралите. За съжаление, страната ни остава на едно от първите места в Европа по брой инциденти и загинали на пътя. През последните години държавните институции опитват с различни мерки да спрат войната по пътищата, но без успех. В борбата за ограничаване на високите скорости по пътищата и съответно намаляване на катастрофите ще влязат и камерите на ТОЛ системата. Досега те следяха само за неплатени винетки, но скоро ще засичат и нарушители, каращи с превишена скорост, на които ще бъдат налагани глоби. Системата вече се тества от няколко седмици, а за този период са били уловени стотици нарушители.

Системата действа, изчислявайки средната скорост на автомобила между две ТОЛ камери, обясни Диан Драганов от Съюза на българските автомобилисти, който приветства новата мярка. В първата точка и в следващата се засича регистрационният номер на автомобила. Ако се установи превишаване на скоростта, то метаданните и снимката, доказващи нарушението, ще се изпращат към МВР от националното ТОЛ управление за налагане на глоба.

От Европейския център за транспортни политики също приветстват системата, но председателят на организацията Диана Русинова изрази съмнение относно нейната ефективност. По думите на Русинова са възможни манипулации.

"Ако нарушителя кара твърде близко до колата пред него, камерата няма да може да засече регистрационния номер. Освен това, този който кара бързо, после може да спре на някоя бензиностанция да пие кафе, отново няма да бъде отчетен момента, в който е карал с превишена скорост", коментира Диана Русинова.

Експертите изразиха съмнение и доколко МВР ще успее да обработи толкова много глоби, а Диан Драганов напомни, че и сега от вътрешното министерство изпитват затруднения по отношение на обработването и събираемостта на санкциите.

Въпросителните обаче не спират дотук.

"За да заработи системата, софтуера на ТОЛ трябва да бъде доработен. Дали обаче новия софтуер ще бъде собственост на държавата или на частна фирма?", попита Диана Руснова.

"В момента се питаме и какво точно означава понятието "средна скорост", допълни Диан Драганов.

Преди няколко дни, директорът на Националното ТОЛ управление Георги Темелков заяви, че успоредно с тестването на системата, се подготвят и законови промени, за да бъде регламентирано, че камерите, които следят за неплатени винетки, ще могат да установяват и нарушители на ограниченията за скорост. Мярка, която се приема добре и от повечето шофьори, които обаче не знаят кога ще заработи.

Очакванията са да започне да действа след не по-рано от 4 месеца.

Системата е въведена в редица европейски държави, но се оказва, че вече не се ползва с толкова голямо доверие и дори се е обсъждало нейното премахване.

Чуйте повече в звуковия файл





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваяшки събор в Дюлино

Десетки хора, част от които представители на етнографската група ваяци се събраха на традиционен събор в Дюлино.  Всеки представя това, което умее най-добре - песни, музика, танци, занаяти. Ваяците или вайковците, наречени така от акад. Любомир Милетич, наричат самите себе си кавадари, разказва организаторът на събора Емилия Павлова. Думата означава..

публикувано на 18.05.24 в 15:55

Европейска нощ на музеите и галериите във Варна на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 17.05.24 в 17:48

Студентка от Варна предлага семейния автомобил за бала на абитуриенти в нужда

Студентка от Варна реши да предложи семейния автомобил за абитуриенти в нужда. "Здравейте! По случай наближаващите абитуриентски балове искам да зарадвам момче или момиче в нужда. Искам да предложа автомобила си, всичко ще бъде за моя сметка", съобщава момичето в социалните мрежи. Вече има желаещи, като датите 24 и 26 май са заети. Теодора Векова е..

публикувано на 17.05.24 в 15:50

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа днес, 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 17.05.24 в 12:20

Викторини, арт работилници и игри организират във варненския зоопарк в неделя

Викторини, анимация с песни и танци, гатанки, игри и арт работилници са предвидили организаторите на Щастливото еко училище “Свят непознат” в своя втори урок по природолюбие, който ще се проведе на 19 май, неделя от 11 до 14 часа на зелената поляна във варненския зоопарк. Децата ще се запознаят с приказния свят на пеперудите и ще научат интересни..

публикувано на 17.05.24 в 09:00

За 110-ата си годишнина хор "Черноморски звуци" в Балчик посреща над 20 състава от България, Сърбия и Ангола

Целият творчески сезон на смесения хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име , от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са вече съставите, които ще..

публикувано на 16.05.24 в 15:41

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56