Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуално Храмът на Кибела ще привлича местни и туристи в Исторически музей – Балчик

Исторически музей - Балчик подписа договор за пълно финансиране на проект, одобрен на последната сесия към Министерството на културата на стойност 27 840 лв. по темата "Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“.
Проектът се нарича "Иновативен начин за представяне на Храма на Понтийската майка на боговете Кибела от Дионисополис. Виртуалната реалност като част от образователните програми на Исторически музей-Балчик." Заложените дейности ще бъдат изпълнени в периода средата на декември до юни 2024 година, съобщи директорът на музея Радостина Енчева.

Сега започва подготовката на сценарий за заснемане на клип с участието на актьори. Посредством специални очила посетителите ще могат да наблюдават как е изглеждал храмът и ритуали, свързани с култа към Кибела, а също ще могат и да разберат къде находките, експонирани в изложбените зали, са били позиционирани в зданието. Създадените сценични костюми се планира да останат във фонда на музея за целите на образователните му програми. Замислени са и игри, разказа още Енчева.

За съжаление, припомни директорът на балчишкия музей, измина 16-а година от откриването на храма, а той все още остава в дупката, където бе случайно открит при строеж в частен парцел. Идеята на общинското ръководство е да бъде  възстановен, но дали на мястото си, или в района на Ехото, все още e неясно, тъй като по заданието за проектиране на експонирането се води  кореспонденция с Национален институт по недвижимо културно наследство.
Припомняме, че през 2020 год. археологическата културна ценност, публична държавна собственост от национално значение, бе предоставена на Община Балчик за безвъзмездно ползване за срок от 10 години.
Храмът е определян от археолозите като "откритието на века" и представлява най-добре запазения елинистически храм на богинята Кибела на Балканския полуостров. Намерените надписи и мраморни пластики са изключително важни културни ценности, отразяващи обществения, религиозен и политически живот в Дионисополис в периода III в. пр. Хр. - IV в. сл. Хр. и се намират в залите на Исторически музей-Балчик.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гала концерт на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна

Гала-концерт на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" ще се проведе от 18 часа на 25 февруари в зала 1 на Фестивалния и конгресен център.  Мотото на концерта е " 79 години от началото".  Млади таланти и техните преподаватели ще представят  програма, в която ще блестят възпитаниците на музикалните и сценични  специалности, подчертават..

публикувано на 21.02.24 в 18:05

Най-любопитните експонати на Военноморския музей показват във Варна

Традиционната изложба „Многото пътеки към морската история” днес беше официално открита във Военноморският музей. Тя представя част от експонатите, постъпили във фонда на Музея през предходната година. През нея са направени повече от 500 дарения от хора, обществени организации и военни формирования. На откриването присъстваха голяма част от..

публикувано на 16.02.24 в 15:51

Национален детски конкурс, посветен на Трети март, организират в Балчик

Трети Национален конкурс " Освобождението на България в думи и картини " организира библиотеката при читалище "Паисий Хилендарски 1870" в Балчик. Надпреварата е насочена към възпитаниците на детски градини, училища, школи, центрове за подкрепа на личностно развитие от цялата страна. Посветен е на 3 март – Национален празник на България.  В него..

публикувано на 16.02.24 в 14:00

„Ключ от твоята стая“ - попъп изложба в хотел

Попъп изложба в хотел представят от днес (16 февруари) до неделя, 18 февруари, във Варна. Различното културно събитие ще се състои на бул. "Цар Освободител" 90, където в десет хотелски стаи по нетрадиционен начин ще бъдат експонирани произведенията на 22 съвременни български автори.  Куратори на експозицията "Ключ от твоята стая" са Ралица Герасимова от..

публикувано на 16.02.24 в 10:45

Военноморският музей във Варна открива годишната си изложба

Военноморският музей ще открие традиционната си годишна изложба „Многото пътеки към морската история“ от 11 часа днес, 16 февруари.  В нея ще бъдат представени експонатите, постъпили във фонда на Музея през предходната 2023 година. Сред тях са зрелостното свидетелство, издадено от Машинното училище на корабостроителния инженер, преподавател и..

публикувано на 16.02.24 в 09:19

11 са носителите на титлата „Общественик на годината“ в Балчик

За 12-и път вестник „Балчишки телеграф“ излъчва обществениците на годината след свое допитване сред различни организации. Церемонията по награждаването ще се състои на 29 февруари от 13 часа в концертната зала на ТИЦ „Мелницата“. Наградите са учредени преди 15 години и се връчват с подкрепата на Община Балчик и Общинския съвет, припомни главният..

публикувано на 15.02.24 в 14:18
Находка от ул. Сан Стефано

534 нови археологически находки са постъпили във фондовете на Варненския музей

В Деня на археолога – 14 февруари - екипът на отдел „Археология“ при Регионалния исторически музей във Варна представи своята дейност през изминалата година, както и най-значимите открития на специалистите. През 2023 година обектите на отдел „Археология“ са посетени от над 115 хиляди души, като най-голям интерес е имало към Аладжа манастир,..

публикувано на 14.02.24 в 15:19