Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шоу от книгата на "Гинес" гостува във Варна

Нова версия на прочутия спектакъл на световноизвестния хореограф Мустафа Ердоган – „Огънят на Анадола“, гостува днес във Варна в Двореца на спорта. 

Танцовото шоу е вписано в книгата за рекорди „Гинес“ в две категории – за най-бързо танцово представяне с 241 стъпки в минута и за най-многобройна публика с 400 хиляди души на едно място. То е на път да постигне нов рекорд по гледаемост – видяно е на живо от 45 милиона души по света, допълват организаторите.

Премиерата на спектакъла е на 3 май 2001 година в Турция и оттогава шоуто е играно на четири континента. Хореографът, наричан наследникът на Морис Бежар, не само обновява периодично състава, но и променя елементи в спектакъла.

„Огънят на Анадола“ разказва за огъня, който възниква от древната мозайка на любовта, културната история и мира в Анадола. През 1999 г. Мустафа Ердоган прави първите си стъпки към осъществяването на мечтата си от много години и започва интензивна работа по проекта, който първоначално става известен като Sultans of the Dance. 

От 750 кандидати биват избрани 90 талантливи млади танцьори от цял свят, които веднага започват да танцуват. Този първи период, изпълнен с упорит труд, продължава около година и половина. Работните периоди обикновено са 8 часа, но понякога и по 16 часа на ден. 

Днес шоуто е сред най-гледаните и дълго играни танцови представления в света – от Америка до Китай и от Европа до Африка, допълват организаторите.


По публикацията работи: Емилия Николова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гала концерт на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна

Гала-концерт на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" ще се проведе от 18 часа на 25 февруари в зала 1 на Фестивалния и конгресен център.  Мотото на концерта е " 79 години от началото".  Млади таланти и техните преподаватели ще представят  програма, в която ще блестят възпитаниците на музикалните и сценични  специалности, подчертават..

публикувано на 21.02.24 в 18:05

Най-любопитните експонати на Военноморския музей показват във Варна

Традиционната изложба „Многото пътеки към морската история” днес беше официално открита във Военноморският музей. Тя представя част от експонатите, постъпили във фонда на Музея през предходната година. През нея са направени повече от 500 дарения от хора, обществени организации и военни формирования. На откриването присъстваха голяма част от..

публикувано на 16.02.24 в 15:51

Национален детски конкурс, посветен на Трети март, организират в Балчик

Трети Национален конкурс " Освобождението на България в думи и картини " организира библиотеката при читалище "Паисий Хилендарски 1870" в Балчик. Надпреварата е насочена към възпитаниците на детски градини, училища, школи, центрове за подкрепа на личностно развитие от цялата страна. Посветен е на 3 март – Национален празник на България.  В него..

публикувано на 16.02.24 в 14:00

„Ключ от твоята стая“ - попъп изложба в хотел

Попъп изложба в хотел представят от днес (16 февруари) до неделя, 18 февруари, във Варна. Различното културно събитие ще се състои на бул. "Цар Освободител" 90, където в десет хотелски стаи по нетрадиционен начин ще бъдат експонирани произведенията на 22 съвременни български автори.  Куратори на експозицията "Ключ от твоята стая" са Ралица Герасимова от..

публикувано на 16.02.24 в 10:45

Военноморският музей във Варна открива годишната си изложба

Военноморският музей ще открие традиционната си годишна изложба „Многото пътеки към морската история“ от 11 часа днес, 16 февруари.  В нея ще бъдат представени експонатите, постъпили във фонда на Музея през предходната 2023 година. Сред тях са зрелостното свидетелство, издадено от Машинното училище на корабостроителния инженер, преподавател и..

публикувано на 16.02.24 в 09:19

11 са носителите на титлата „Общественик на годината“ в Балчик

За 12-и път вестник „Балчишки телеграф“ излъчва обществениците на годината след свое допитване сред различни организации. Церемонията по награждаването ще се състои на 29 февруари от 13 часа в концертната зала на ТИЦ „Мелницата“. Наградите са учредени преди 15 години и се връчват с подкрепата на Община Балчик и Общинския съвет, припомни главният..

публикувано на 15.02.24 в 14:18
Находка от ул. Сан Стефано

534 нови археологически находки са постъпили във фондовете на Варненския музей

В Деня на археолога – 14 февруари - екипът на отдел „Археология“ при Регионалния исторически музей във Варна представи своята дейност през изминалата година, както и най-значимите открития на специалистите. През 2023 година обектите на отдел „Археология“ са посетени от над 115 хиляди души, като най-голям интерес е имало към Аладжа манастир,..

публикувано на 14.02.24 в 15:19