Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шоу от книгата на "Гинес" гостува във Варна

Нова версия на прочутия спектакъл на световноизвестния хореограф Мустафа Ердоган – „Огънят на Анадола“, гостува днес във Варна в Двореца на спорта. 

Танцовото шоу е вписано в книгата за рекорди „Гинес“ в две категории – за най-бързо танцово представяне с 241 стъпки в минута и за най-многобройна публика с 400 хиляди души на едно място. То е на път да постигне нов рекорд по гледаемост – видяно е на живо от 45 милиона души по света, допълват организаторите.

Премиерата на спектакъла е на 3 май 2001 година в Турция и оттогава шоуто е играно на четири континента. Хореографът, наричан наследникът на Морис Бежар, не само обновява периодично състава, но и променя елементи в спектакъла.

„Огънят на Анадола“ разказва за огъня, който възниква от древната мозайка на любовта, културната история и мира в Анадола. През 1999 г. Мустафа Ердоган прави първите си стъпки към осъществяването на мечтата си от много години и започва интензивна работа по проекта, който първоначално става известен като Sultans of the Dance. 

От 750 кандидати биват избрани 90 талантливи млади танцьори от цял свят, които веднага започват да танцуват. Този първи период, изпълнен с упорит труд, продължава около година и половина. Работните периоди обикновено са 8 часа, но понякога и по 16 часа на ден. 

Днес шоуто е сред най-гледаните и дълго играни танцови представления в света – от Америка до Китай и от Европа до Африка, допълват организаторите.


По публикацията работи: Емилия Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роберт Цанев с изложба "50 + 10" във Варна

Изложбата "50 + 10" с дървопластика представя Роберт Цанев в арт галерия "Тереза Зиковска" до 12 август.  Роберт Цанев е сред най-популярните български художници, специализирани в работата с дърво. Но би било неточно и непълно да го определим еднозначно като „резбар“, защото това би имало ограничаваща роля за разбирането на творческите му търсения...

публикувано на 26.07.24 в 16:40

"Моята зимна градина" - изложба на Константин Калинович в "Ларго"

Самостоятелна изложба на известния украински майстор на графиката Константин Калинович представят в Галерия "Ларго". Експозицията носи поетичното заглавие "Моята зимна градина" и ще представи великолепна серия от екслибриси и свободни графики, които изобразяват приказният, спокоен и изящно меланхоличен свят на украинския график...

публикувано на 26.07.24 в 16:30

Четвърт век празник на възрастните хора събира в Балчик изпълнители от цялата страна

Повече от 50 състава и над 500 творци ще събере и тази година фестивалът на хората от третата възраст и народните читалища в Балчик.  Датата е 3 август, а началото е 9.30 часа в читалище „Паисий Хилендарски“, отправят покана към всички, които обичат българския фолклор организаторите от Общинския съвет на пенсионерите. Председателят му Ангел Събев..

публикувано на 26.07.24 в 13:18

Във Варна откриват изложбата "До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова"

Изложбата "До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова" ще бъде открита от 17.30 часа днес в  Арт Галерия 12 на Областна администрация - Варна, ул.”Преслав” 26, етаж 2. Експозицията,  която пропътува стотици морски мили, пристана за кратко в българската база на Антарктида, а след това и по бреговете на Аржентина, за да се завърне у дома, във..

публикувано на 25.07.24 в 14:20

От 22 до 24 август: Десети международен форум „Българско наследство“ в Балчик

На 22 ав­густ в туристически информационен център "Мел­ни­ца­та" в Бал­чик, в рам­ки­те на Меж­ду­на­род­ния фо­рум "Бъл­гар­ско нас­лед­ство",ще се про­ве­дат две кон­фе­рен­ции. Пър­ва­та е на те­ма "200 го­ди­ни от съз­да­ва­не­то на "Риб­ния бук­вар" от Пе­тър Бе­рон, началото е 11.00 ч. От 17.00 часа същия дене еже­год­на­та кон­фе­рен­ция "За..

публикувано на 25.07.24 в 14:07

Графа с концерт във Варна тази неделя

Владимир Ампов-Графа ще изнесе концерт в Летния театър във Варна тази неделя на 28 юли. Концертът в морската ни столица е третият от „Най-щастливото турне“ на Графа, което вече се проведе в Русе и Стара Загора; следват Бургас на 30 юли (Летен театър) и Пловдив на 11 август (Античен театър).  Формулата на „Най-щастливото турне” е базирана на..

публикувано на 25.07.24 в 12:45

Концерт за Освобождението на Варна на площад "Независимост" на 27 юли

На 27 юли от 20.30 часа, в традиционния концерт на площад „Независимост“ по повод Освобождението на Варна от османско владичество, оркестърът на Държавна опера Варна ще поднесе на варненци и гостите на Варна интересна програма от български и руски композитори. Кръстин Настев ще дирижира концерта, в който участват солистите на оперния театър Линка..

публикувано на 22.07.24 в 16:14