Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима президенти дадоха старта на газовата връзка между България и Сърбия

На церемония по въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка България-Сърбия в гр. Ниш. На снимката (от ляво надясно): президентът на Азербайджан Илхам Алиев, на България - Румен Радев и на Сърбия Александър Вучич.
Снимка: БТА

Президентите на България, Сърбия и Азербайджан - Румен Радев, Александър Вучич и Илхам Алиев, дадоха  начало на експлоатацията на газова връзка между България и Сърбия. Интерконекторът започва работа днес и по тръбата ще бъдат пренесени първите количества синьо гориво.

След церемонията Румен Радев каза, че с активната си политика България променя енергийната карта на Европа: 

"Това е израз на нашата воля с общи усилия да допринасяме за много по-сигурни, много по-диверсифицирани доставки, както за България, така и за всички наши партньори и съюзници", изтъкна  президентът Румен Радев на церемонията в сръбския град Ниш.

Президентът Румен Радев очаква газовата връзка да допринесе за увеличаване на инвестиционния интерес към районите по българо-сръбската граница. 

Интерконекторът е с капацитет 1,8 милиарда кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут.

Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор.

По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки – от България към Сърбия и обратно. 

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев определи днешното събитие в Ниш по въвеждане в експлоатация на газовата връзка като церемония на приятелство и партньорство, което ще допринесе за енергийната сигурност не само на София и Белград, но и на цяла Европа.

Сърбия е деветата държава, за която Баку изнася природен газ. Алиев заяви, че до 2027 година страната му ще удвои износа си на природен газ за Европа.

Тази година Азербайджан е изнесъл близо 1 млрд. кубически метра синьо гориво за България. 


По публикацията работи: Нина Милошевич
ВИЖТЕ ОЩЕ