Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Варна диша" призова кмета за ограничаване на презастрояването и спиране на автомобилите в Морската

Гражданското сдружение "Варна диша" призова ръководствата на Общината и Общинския съвет във Варна да изпълнят предизборните си обещания във връзка с опазването на зелената система на града, ограничаване на презастрояването и спирането на автомобилите в Морската градина. Те дават уверението, че ще следят всяко действие на кметската администрация и ще търсят резултати. В отворено писмо, адресирано до кмета на общината Благомир Коцев и общинските съветници, те посочват седем стъпки, които трябва да бъдат реализирани в най-кратки срокове. 

Цялото писмо, публикувано без редакторска намеса, вижте по-долу:

ОТВОРЕНО ПИСМО

от гражданско сдружение „Варна диша“

Уважаеми г-н Кмете,

Уважаеми дами и г-да Общински съветници,

Варна има нова местна власт и стари проблеми. За решаването на много от тях е нужно време, но още първите няколко месеца от мандата на всеки новоизбран кмет и общински съвет са показателни за това в каква посока на управление ще поемат.

Гражданско сдружение "Варна диша" от години се бори за обществените пространства, зелената система на града и по-специално за Морска градина с излаз на море по цялото протежение от вълнолома до Евксиноград. Морска градина, която да бъде истински парк за всички граждани и гости на града, а не само за богоизбрани. През цялото това време сме се борили срещу колите по алеите в парка, а в тяхна защита бяха собственици на имоти, явно и тайно подпомагани от предишни управници.

Последните месеци слушахме предизборни обещания за спиране на колите в парка, за истинска Морска градина до морето, за нови паркове в кварталите и т.н. Но тъй като неведнъж чували обещания, които не просто са оставали на думи, а дори се е вършело точно обратното, ние от "Варна диша" ще следим за всяко ваше действие и ще търсим резултати. Ако искате да докажете, че ще работите за Морската градина и зелената система на Варна очакваме в най-скоро време да направите няколко стъпки в тази посока. За тяхното изпълнение се изисква най-вече политическа воля и ако наистина имате такава можете да ги реализирате в кратък срок.

1. Спиране на колите в Съставна зона 2 на Морската градина. За това няма нужда от специални заповеди и процедури, защото в парка има алеи, а не улици и за да се постигне това е достатъчно да се започне да се прилага закона от органите на реда.

2. Спиране на движението на автомобили по цялата Крайбрежна алея чрез промяна на Генералния план за движение на Варна.

3. Отмяна на решението за отказ на отчуждаване на имоти в парка, прието от Общинския съвет през юли, 2012 г. при приемане на новия тогава ОУП на Варна.

4. Изменение на ОУП на Варна, за да може цялата зона от вълнолома до Евксиноград и от морето до булевардите да стане една цяла територия за озеленяване и широко обществено ползване, което да продължи с разработването на цялостен ПУП.

5. Изменение на ПУП за Аспарухов парк, за да се пресекат всякакви съмнения за потенциално застрояване, да се изкарат колите от парка, който да се свърже хармонично с плажа, както и да се защитят в максимална степен природните ресурси и историческото наследство.

6. Предприемане на незабавни стъпки за ограничаване презастрояването на Варна. Последните години сме свидетели на повсеместното унищожаване на зелени площи и паркови пространства в нашия град. Това доведе морската столица до състояние на градоустройствена катастрофа и остави тежки последици върху нейния облик. Осъзнаваме, че за ревизия на ОУП на Варна са необходими години и поради това настояваме спешно да се наложи строителна забрана за терени, които биха могли да послужат за паркове, градинки, спортни площадки, озеленяване и т.н.

7. Да въведете процедура за обществено обсъждане преди приватизация, продажба, замяна, ПЧП и всякакви други сделки с поземлени имоти собственост на Общината и общински фирми за това дали могат да послужат за озеленяване и широко обществено ползване.

Свилен Стойчев

Кръстю Кръстев

Милен Славов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56
Александър Вучич

Задържаха мъж заради заплахи към сръбския президент

Арестуваха сърбин, застрашил сигурността на сръбския президент Александър Вучич.  „Поради заплаха за застрашаване на сигурността на президента на републиката, Драган Миятович от Сомбор беше арестуван и му беше наложена мярка за задържане за 48 часа“, заяви сръбският вътрешен министър Ивица Дачич, цитиран от БГНЕС.

публикувано на 16.05.24 в 10:40

ВиК публикува схеми и графици на ремонтите във Варна

Графиците на ВиК-ремонта във Варна вече са публикувани на сайта на дружеството, както и на сайта на Община Варна.  Информацията ще се публикува регулярно, за да може варненци да имат актуална информация за датите за довършване на започнатите участъци в районите Ален мак, Бриз, Св. Никола, Манастирски рид, Траката и Ваялар.  Жители на Траката и..

публикувано на 16.05.24 в 10:22
Снимката е илюстративна

Младежи откраднаха кутия за дарения от магазин във Варна

22-годишна варненка и мъж на 24 години са задържани вчера в ареста на Трето Районно управление на полицията във Варна.  Двамата, в екип, са посегнали на кутия за дарения, която била поставена в магазин на голяма верига за електроуреди.  Светкавичните действия на униформените довели до залавяне на крадците, след като бил подаден сигнал от търговския..

публикувано на 16.05.24 в 09:52

Район "Приморски" с график на терените за косене на тревните площи

Заради зачестили запитвания и сигнали за коситбата на тревните площи, от район "Приморски" във Варна ще публикуват ежеседмичен график на терените, които са окосени, и предстои да се окосят.  Над 1 200 дка са терените в района, за които предстои коситба.  От началото на април се косят и обработват паркове, разделителни ивици на булеварди и улици,..

публикувано на 16.05.24 в 09:44

ВОН-КНСБ: Обявеният на 20 май протест ще се проведе

Обявеният за 20 май протест, организиран от Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ, ще се проведе. Това обобщиха в позиция от синдиката. В становището се посочва, че състоялите се вчера срещи не са били организаторите на протеста. "Обявеният резултат - 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за неакадемичния,..

публикувано на 16.05.24 в 09:19

Задръстване от Траката до Евксиноград

Колона от коли се е образувала в момента по бул. "Княз Борис Първи", видя репортер на Радио Варна. Задръстването е от местността Траката до Евксиноград.  По-рано днес жители на Траката излязоха на протест   заради окаяното състояние на улиците в района и изразиха недоволството си на кръговото кръстовище на бул. "Княз Борис I" и ул. "Арх. Манол..

публикувано на 16.05.24 в 08:02