Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стела Николова: Новите такси ще направят "Пристанище Варна" напълно неконкурентоспособно

| обновено на 13.12.23 в 15:11
Стела Николова
Снимка: БГНЕС

Ръководството на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е взело решение за увеличение на таксите за достъп до терминалите в „Пристанище Варна“. Това съобщи за Радио Варна варненският депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Стела Николова и уточни, че се очаква таксите да се повишат с 15 процента. Според Николова обаче, това увеличение ще постави държавния порт в по-неизгодна позиция спрямо частните пристанища в района на Варна. Стела Николова е провела разговори с ръководството на ДППИ и пристанището. Изпратила е въпроси до транспортния министър Георги Гвоздейков относно увеличаването на таксите, както и по повод Генералния план на пристанището. 

По думите й ДППИ е приела тарифата напълно незаконосъбразно. Тя обясни, че първоначално са одобрени други размери на таксите, но няколко месеца по-късно е предложена новата тарифа, срещу която има множество отрицателни становища и за която няма обществено обсъждане.

Отговорът, който получава от изпълнителния директор на ДППИ Дирк Пергот е, че повишаването на таксите се мотивира с регламент на Европейския парламент. В него се дава обяснението, че всичко е законосъобразно и че това е държавна такса. 

Според Николова новите такси правят Пристанище Варна напълно неконкурентоспособно. Тя сравни взаимоотношенията между Пристанищна инфраструктура и Пристанище Варна с паразит и гостоприемник и попита риторично как ще съществува ДППИ, ако убие гостоприемника си. Варненският депутат посочи, че от една страна пристанище Варна трябва да дава част от приходите си на другата структура, дори и от наемите на търговските площи, а от друга - се нарушава конкуренцията с новите тарифни числа. Тя обосновава тезата си и с техническите параметри на терминала, който има разходи за пилотски услуги и влекачи. Тя задава въпроса дали девненските заводи, които са зависими за транспортиране на продукцията си, ще са доволни. Николова каза, че ще инициира среща между изпълнителния директор на ДППИ и изпълнителния директор на Пристанище Варна.

Николова планира организирането на среща, на която да покани и изпълнителния директор на Пристанище Варна Ивайло Гавраилов. Очаква се тя да се проведе в края на януари. 

Народният представител коментира и генералния план за развитие на пристанище Варна. Тя съобщи, че той е бил на финалната пета фаза при началото на работата на 49-ия парламент. След зададен въпрос към новия ресорен министър Николова е получила информация, че сме се върнали на четвърта фаза, допълни тя. По думите й процедурата ще отнеме време поне до края на следващата година. Този генерален план се чака толкова време във Варна, а това спъва развитието на нашето пристанище и бъдещето на града ни. Нещата трябва да се променят, категорична е тя.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:


По публикацията работиха: Елисавета Илиева, Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден за размисъл, преди изборите за Народно събрание и Европарламент утре

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Предизборната кампания приключи в полунощ.  До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат. Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод..

публикувано на 08.06.24 в 08:18
Шкорпиловци

Времето на 8 юни- слънчево, топло и тихо

И днес ще е предимно слънчево и почти тихо, сутринта на места мъгливо или с ниска слоеста облачност. По Черноморието ще духа бриз. Максимални температури между 31° и 36°, по Черноморието от 25° до 28°, за Варна около 27°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода между 21° и 24°.

публикувано на 08.06.24 в 08:15

Варна четвърта в страната на матурата по БЕЛ, четвъртокласниците - в топ 3 на НВО

Варна е на четвърто място в страната по резултати на матурата по Български език и литература. Средният успех за областта  е 60,75 точки и той е е с 2 точки над средния за страната. В челната тройка се нареждат София с 66,23  точки, следвана от Смолян с 62,66 и Пловдив с 61,91 точки. Най-ниски са резултатите в Шумен, Разград и Плевен. (вижте анализа на..

публикувано на 07.06.24 в 18:55

Авария на улица " Александър Стамболийски" в Балчик е причина за спирането на водата

Авария на улица " Александър Стамболийски" в Балчик е причината за прекъсване на водоподаването в последните два дни в централната част на града. Водата липсва и днес от квартал Гемиджи до крайбрежието. Работим по ВиК проблема и до вечерта с надяваме да възстановим водоподаването, каза началникът на водното дружество в Балчик Димитър Николов. 

публикувано на 07.06.24 в 18:42
Синя зона, център, Варна

"Синята зона" във Варна няма да работи в събота и неделя

Зоната за кратковременно паркиране "синя зона" във Варна няма да работи в събота, 8 юни, както и в неделя - 9 юни. Това става със заповед на кмета Благомир Коцев във връзка с обезпечаване работата на секционните избирателни комисии и всички ангажирани с провеждането на Европейските парламентарни избори и извънредните избори за национален парламент на 9..

публикувано на 07.06.24 в 18:41

Кръвните центрове в страната работят и през почивните дни

В почивните дни кръвните центрове в страната обработват кръв и няма причина да не могат да го направят за децата от Бургас, които се нуждаят от кръвопреливане във връзка със заболявания и операции. Това каза директорът на Кръвния център във Варна д-р Жанина Йоданова. Повод за коментара й са публикации в социалните мрежи, че центровете не работят в..

публикувано на 07.06.24 в 18:32

Община Варна внесе сигнал в прокуратурата за умишлено разхвърляне на боклуци около контейнерите

Община Варна внесе днес сигнал до прокуратурата за умишлено разхвърляне на боклуци около контейнерите в града. В сигнала се посочва, че в периода март-юни т. г. са зачестили злонамерените прояви на вандализъм, състоящи се от умишлено изваждане на отпадъци от съдовете за смет, както и разпиляването им около тях. Действията са констатирани както от..

публикувано на 07.06.24 в 18:30