Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 2-ри януари честваме Св. Силвестър

Св.Силвестър

На 2-ри януари Православната църквата почита свети Силвестър, папа Римски, заемал папския престол от 314 до 335 година. Според легендата това е свещеникът, който кръщава официално император Константин І Велики. Свети Силвестър е смятан за покровител на животните. Денят е професионален празник на биволовъдите. Нарича се още Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден. 

На 2 януари имен ден празнуват – Силвестър, Силва, Силвия, Силвана, Серафим, Горан, Горица.

Обичаят на този празник има очистителен характер, и е свързан с почистването на домовете и оборите. Както на Игнажден, така и на Силвестри, се гледа кой ще е първият гостът в дома. Той трябва да е добър човек, заможен и чистосърдечен, за да бъде и годината с урожай и богата на здраве и на пари. На трапезата липсват свинско месо и сланина, за да бъдат здрави домашните животни.


"Св. Силвестър се родил в Рим. Негов учител във вярата и науката бил благочестивият презвитер Кирин.

В столицата на световната империя тогава идвали много странници, а младият Силвестър много обичал да ги подслонява в гостоприемния си дом. За повече от година негов скъп гост бил един източен епископ – Тимотей, който пристигнал в Рим да благовествува на езичниците, които били огромно болшинство в този международен град, а християните били около 200 000. Евангелският проповедник спечелил мнозина идолослужители за Христа и Църквата, но градският началник Тарквиний заловил епископ Тимотей и го затворил в тъмница. Три пъти го изтезавали с бич, за да се отрече от християнската си вяра и понеже останал непреклонен, той бил обезглавен.

Градоначалникът повикал Силвестър да принесе жертва на боговете и го заплашил с мъчения и смърт, ако не изпълни заповедта. Св. Силвестър предвидил близката смърт на користолюбивия и жесток управител и му отговорил с евангелските слова от притчата за безумния богаташ: "Нощес ще ти поискат душата" (Лука 12:20) – и му заявил, че неговите заплахи няма да се сбъднат! Самонадеяният Тарквиний наредил да заведат Силвестър в тъмница и да го оковат във вериги, но като седнал да обядва, заседнала рибена кост в гърлото му и към полунощ умрял. Силвестър бил освободен от затвора.

Когато станал на 30 години, Силвестър бил ръкоположен за дякон от папа Милтиад, а след неговата смърт бил избран за Римски епископ и станал тридесет и пети папа.

През неговото светителство (314-335 г.) били проведени най-важните реформи на Константин Велики (306-337 г.) за прекратяване на гоненията и за тържеството на християнството и спокойствието на Църквата. Чрез своите пратеници Осий Кордубски и двама презвитери св. Силвестър подписал актовете на Първия вселенски събор в Никея от 325 година. Преименувал неделния ден от "ден на слънцето" в "ден Господен", понеже в неделния ден Господ Иисус Христос възкръснал от мъртвите. С думи и дела светителят надзиравал своите духовни чеда. Стегнал дисциплината на клириците, като строго забранил да се занимават с търговия.

След много и плодоносни трудове, с които привлякъл в Христовата вяра мнозина езичници и юдеи, св. Силвестър блажено починал в Господа. Светите му мощи почиват в построената от него гробница върху катакомбата "Св. Прискила" и неговата гробница е една от най-старите гробници на "Вечния град".

Източник: Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Почетоха паметта на загиналите мотористи във Варна, Добрич и Бургас

Варненски мотоклубове отбелязоха Деня в памет на загиналите мотористи – 29 септември пред паметника "Ангелски криле", който се намира на панорамната площадка по пътя към квартал „Галата”. Помен отслужи отец Ясен Керчев. Вечерта от 20.30 часа ще се съберат там отново, съобщават от мотоклубовете в града. Денят в памет на загиналите..

публикувано на 29.09.24 в 15:21

252 бебета са родени с помощта на Фонд „Инвитро Варна“ през последните 10 години

Празничен концерт на входа на Морската градина във Варна, организиран от фондация "Искам бебе" и община Варна, отбеляза 10-годишнината от създаването на общинския фонд ин витро. За последните 10 години фонд „Инвитро – Варна“ е финансирал лечението на 861 двойки с репродуктивни затруднения, 2,2 милиона лева са отпуснати от Общинския съвет, за..

публикувано на 29.09.24 в 13:52

Ирландия наложи на "Мета" глоба в размер на 91 милиона евро

Американският технологичен гигант "Мета" (Meta), който е собственик на "Фейсбук" (Facebook), получи глоба в размер на 91 милиона евро (102 милиона долара) от ирландската Комисия за защита на данните, съобщи ДПА. Глобата е наложена, тъй като е установено, че по невнимание "Мета" е съхранявала в своите вътрешни системи потребителски пароли,..

публикувано на 29.09.24 в 12:52

Фонд „Инвитро Варна“ празнува 10 години с проява на входа на Морската градина

Празник по повод 10 години от създаването на Фонд „Инвитро Варна“ ще се проведе между 11.00 и 13.00 часа на входа на Морската градина във Варна днес. Събитието ще отбележи важния принос на най-успешния общински фонд за подкрепата на стотици семейства от Варна и региона. През последното десетилетие Фонд „Инвитро Варна“ е финансирал лечението..

публикувано на 29.09.24 в 10:30

Отбелязваме Световния ден на сърцето

На 29 септември отбелязваме Деня на сърцето. Инициативата е глобална и е създадена от Световната федерация по сърце (World Heart Federation) с цел да повиши осведомеността относно сърдечно-съдовите заболявания и значението на грижата за сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания, като инфаркт и инсулт, са една от водещите причини за смърт в света,..

публикувано на 29.09.24 в 09:56
В Силистра започва кампания за превенция на телефонните измами.

Двойно увеличение на телефонните измами

"Трябва хората да проверят дали телефонния номер е на техен близък или роднина. Има приложения, през които може да се провери. Измамниците стават все по-изобретателни". За това предупреди Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в 'Национална полиция. По думите ѝ от началото на годината до края на месец август са извършени общо 188 измами,..

публикувано на 28.09.24 в 15:45

Първото издание на фестивала ПивоVarna идва с богата програма и много бира

ПивоVarna е най-новият варненски фестивал, посветен на бирата! Първото му издание ще се проведе от 3 до 6 октомври на пространството под Пантеона в Морската градина, а амбициите на организаторите са събитието да се превърне в най-големия ежегоден фестивал на бирата в България. Богата музикална програма, над 50 вида бира от няколко континента,..

публикувано на 28.09.24 в 15:30