И ето! Измина юнашкият период от Никулден до Ивановден. Когато сме много по-разтоварени в работно отношение и много по-натоварени в трапезно и финансово.
Сега хайде обратно в дълбокото на всекидневието! Казвам това не, за да ви напрягам излишно в началото на деловата седмица, а напротив – да ви потупам окуражително по рамото и да ви отправя разбираща усмивка в стил: „Да не ви пука. Всичко минава: празниците, понеделниците, месеците, годините, работата. Абсолютно всичко“. Така че не се напрягайте!
В случай, че бюрото ви прелива от неподредени документи и недовършени задачи. Усмихнете се и се зарадвайте, че ви е предоставена тази възможност: да работите, да сте полезни. Документ по документ ще ги довършите, ще ги подредите, ще продължите и ще питате за още. Нима не е така? Просто е необходимо малко време, за да влезем в добра форма.
В случай, че отворите портфейла си и той студено се пули насреща ви с празен поглед /празен в буквалния смисъл на думата/ не се сърдете! Спомнете си, че през януари винаги е така. Спомнете си и защо. Защото през декември е доста различно. Нима не изкупихте всички възможни подаръци по моловете? А синьото сирене, хайвера, салатите, пържолите и литрите вино, юнашки разставени по новогодишната трапеза? А всички празнични обяди, кафета, тарталети, питиета на сладка приказка с приятели? Подир всяка сладка приказка идваше и сметката. Е, да обясним празния поглед на портфейла с нещо съвсем естествено - с баланса между декември и януари. Баланс между Никулденско-Ивановденското разпускане и необходимото затягане преди да дойде ред на следващото разпускане.
Така че дръжте се естествено, чувствайте се спокойни и в хармония със себе си и света. Всичко минава. Нормално е скоро да отминат и празнотата в порфейла ви, и безредието на работното място, и главоболието след усърдно празнично препиване, и стомашното неразположение след стабилно празнично преяждане. Вероятно януарският свят изглежда по-пуст и притихнал, защото заедно с пържолите, сме натъпкали в себе си и голяма част от него. Сега навън царят лекота и хюга, а вътре – тежест и... не чак толкова хюга. Последното /хюга/ е откритие на датчаните за щастлив живот. По моя интерпретация терминът означава търсене на щастие в малките всекидневни неща.
Оставям датчаните и се насочвам към нашата собствена хюга. Каква е тя! Много приятна и апетитна. Хюга по нашенски.
Всички я преживявахме между Никулден и Ивановден. Любима компания, с която да създаваме домашен уют, обсъждайки нередностите в държавата и всички обществени проблеми, които, ако зависеше от нас, щяхме да разрешим само с един замах на вълшебната пръчица. Обаче, ето на, вместо от нас, зависи от някакви други – тотално неадекватни хора.
„Наздраве! Чакай да добавя още туршийка! Тази година се получи много добра. И ракията я бива. Домашна е. А пък тази политическа сила... А другата?
Уф... Разсипаха я тая държава! Наздраве! О! Зелевите сарми са готови. Да хапнем“
Хюга по нашенски. Приятна, апетитна, аналитична, осъдителна към всички дразнители, които правят живота ни непоносим и много приветлива към „нашите“ хора, от които нищо не зависи, обаче, ако зависеше... Ехей! Щяхме да се изстреляме ту дъ топ. Хюга. Хапване, пийване, правилна компания, тема на разговор – държавните дела, които, ох, само да ни паднат, на секундата ще ги поправим.
И ето ни днес – обратно в дълбокото на всекидневието!
Обобщавам: да преминем от празнична хюга към делнична!
С две думи: да поработим, за да ни е сладко на следващите празници.
Клавирен рецитал изнесе в рамките на Международния фестивал "Варненско лято" снощи Антонио Паван. Той е само на 11 години с българо-италиански произход, а биографията му вече е забележителна, репертоарът му се простира от барока до XXI век, свирил е в престижни зали в Италия, където живее, и в Европа, печелил е само първи награди от конкурси, често..
Българският феномен по яденето на люти чушки Николай Филипов доказа, че граници пред човешката издръжливост няма. В поредния си огнен подвиг Филипов се опита да подобри три световни рекорда, свързани с яденето на една от нaй-лютите чушки в света. „Поставих си за цел три рекорда“, сподели рекордьорът пред Радио Варна. Един от тях –..
Предстои едно изключително вълнуващо и заредено с обич събитие във Варна, което ще събере на едно място представители на природозащитни организации, доброволци, любители на животните и всички хора със сърца, отворени за доброто. В събота, 27 юли, от 10:00 до 22:00 часа, на входа на Морската градина в морската столица ще се проведе фестивалното..
Мока мус е цветът на 2025 г. - той създава усещане за лукс и мекота и напомня за кремчетата от детството ни. Именно този цвят диктува самата мода, а другите актуални нюанси на лято 2025 са ментово зелено, цвят праскова, съчетан с пастелно синьо, както и всички пастелни гами. Това обобщи за предаването "Новият ден" модният експерт Румяна Димитрова...
Държавният куклен театър поставя представления за деца на лятната и основната си сцена през юли. В програмата днес е предвиден спектакълът "Полянката с малките гъбки" за деца до 3 години, който започва от 18 часа. Останалите представления в афиша на Кукления театър са следните: 25 юли, петък, 18.00 ч. - "Полянката с малките гъбки", за деца до 3 г...
Младо семейство дари ценна апаратура на родилното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Св. Анна“ във Варна, съобщиха днес от лечебното заведение. Подаръкът е в знак на благодарност за грижите, положени за 31-годишната Меглена Рачева от крайморския град. Жената е приета бременна в седма гестационна седмица, след припадък и с..
От миналата седмица обсерваторията в село Камен бряг край Каварна отново работи след отстраняване на технически проблем. Съоръжението е отворено всеки вторник и петък от 21 часа и наблюдения са възможни при хубаво време. Туровете са напълно безплатни и се водят от варненския астроном Георги Георгиев. Обсерваторията е сред..