Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два блока са одобрени за безвъзмездно саниране в Балчик

Снимка: БГНЕС

Проектите, подадени от Община Балчик, за финансиране по процедурата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд, проектиран преди 26 април 1999 г., са одобрени. Два блока в Белия град са включени на първия етап за саниране, като получават изцяло безвъзмездна подкрепа, а другите три са в резервния списък за втори етап, който финансира 80 на сто от разходите.

Община Балчик има лимит на средства в размер на 15 млн. лева. Одобрени са две многофамилни жилищни сгради на обща стойност 1 371 742,12 лева – (ул. “Ген. Владимир Заимов“ № 2 - 357 557,61 лв.; ЖК „Балик“, бл.11, вх. А и Б - 1 014 184,51 лв.), като получената индивидуална оценка 121 точки. В резервния списък попадат 3 блока на стойност 3 297 460,36 лева(блокове №14, 15, 16в ЖК “Ба­лик”, съответно с проекти, възлизащи на 986 хил.лв. – 103 т.; 1.156 млн.лв. – 105 т.; 1.156 млн.лв., 104 т.).

През януари 2024 г. ще започне подписването на договорите с общините за предоставяне на средствата, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ, на одобрените за финансиране сгради. От своя страна, местните власти ще сключат договори с одобрените блокове. За да не се губи време, общинските администрации могат да започнат да обявяват обществени поръчки за избор на изпълнители преди тяхното сключване. При своевременното им провеждане, изпълнението на предписаните за обновяване на сградите мерки ще може да започне още през строителния сезон на 2024 г. Строително-монтажните работи също трябва да се извършват при спазване на предвидените графици, защото срокът за изпълнение на дейности с финансиране по линия на Плана за възстановяване и устойчивост е средата на 2026 г., посочват от МРРБ.

Собствениците на блоковете, които са включени в резервния списък от първия етап на процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“, могат да кандидатстват за финансиране от Етап II. За него е предвиден бюджет в размер на 282 470 400 лева. Одобрените сгради за участие в този етап на процедурата сгради ще получат до 80% безвъзмездна финансова помощ. Всяко сдружение на собствениците ще трябва да осигури самоучастие чрез собствен финансов ресурс в размер на 20% от стойността на допустимите разходи по проекта. Документите за кандидатстване се подават отново чрез общинските или районните администрации. Допустими за участие и тук са всички многофамилни жилищни сгради в страната, управлявани по реда на ЗУЕС и проектирани преди 26 април 1999 г. Крайният срок за кандидатстване е 16.01.2024 г., като в случай на липса на достатъчен интерес и подадени проекти на по-малка стойност от предвидения бюджет се предвижда срокът да бъде удължен до края на месец февруари 2024 г.

Целта на мерките, които ще се изпълнят в двата етапа на процедурата, е енергийните характеристики на многофамилните жилищни сгради да бъдат подобрени и те да достигнат клас на енергопотребление „В“. Цели се и намаляване на енергийното потребление на страната, редуциране на емисиите на парникови газове, 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от жилищния сграден фонд, намаляване на енергийната бедност чрез намаляване на разходите за енергия, подобряване на условията и качеството за живот чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд и др.

Уведомление за класиране местната администрация е получила и за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в централното читалище "Паисий Хилендарски 1870" на стойност 1.3 млн.лв. Очаква се покана за сключване на договор.

По плана за възстановяване 800 хиляди лева ще бъдат инвестирани също и в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Балчик.

А Сред­но­то учи­ли­ще „Хрис­то Смир­нен­ски“ в село Оброчище получава 1 милион лева за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, но по Програмата за развитие на селските райони.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поклонението пред тленните останки на доц. д-р Христо Ганчев ще се състои на 9 юли

На 6 юли 2024 година внезапно ни напусна многоуважаемият лекар, преподавател, общественик и приятел доц. д-р Христо Ганчев, съобщават от Медицински университет – Варна. Доц. д-р Христо Ганчев е роден на 31 юли 1942 година в Шумен. Завършва медицина във Варна през 1968 година и се утвърждава като един от най-изявените специалисти в областта на..

публикувано на 07.07.24 в 11:18

Втори пожар във Варна

Оперативният дежурен в Областна администрация – Варна информира за нов пожар, този път в квартал Младост, на 6-ти етаж в бл.148, вх.4.  На място има екип на противопожарната служба, която е осигурила и висока стълба, за да бъдат изведени хората от задимените етажи. Бъдете внимателни! Температурите ще продължат да се повишават и..

публикувано на 07.07.24 в 11:07

Пожар в ДКЦ-то във Владиславово

По информация от оперативния дежурен в Областна администрация Варна от тази сутрин, пожар гори в ДКЦ 3 в квартал "Вл. Варненчик". Не е ясна причината за инцидента. На място са изпратени 2 противопожарни коли на ТДПБЗН – Варна.  Две помещения на третия етаж в Стоматологичния кабинет са засегнати от огнената стихия. Районът е отцепен от..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Румяна Угърчинска: Избирателите наказват Макрон, защото той обеща много, но не направи нищо

Франция прави исторически избор с гласуването на днешния балотаж на предсрочните избори за Национално събрание , които могат да доведат на власт крайната десница. Популярността на крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен продължава да спада, показват социологически проучвания преди днешното гласуване. Крайната десница и..

публикувано на 07.07.24 в 09:29

Признаха летището в Истанбул за най-доброто в Европа

Международният съвет на летищата (ACI) в Европа присъди наградата за най-добро летище на модерното летище Истанбул в Турция в категорията на летищата с над 40 милиона пътници годишно. Летище Истанбул IGA си подели наградата с миналогодишния победител - летище Фиумичино в Рим със същия резултат, се..

публикувано на 07.07.24 в 09:22

Горещини в 14 области у нас, на Балканите до 39 градуса

Днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток, предаде БГНЕС. Температурите ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 32 и 37 градуса, по-ниски по Черноморието, в София – около 32, Шумен и Благоевград – 34, Велико Търново, Пловдив..

публикувано на 07.07.24 в 09:17

Червен код за опасност от пожари в Северна България

За днес е обявен червен код за опасност от пожари в няколко области на Северна България, предаде БГНЕС. Това са областите Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Силистренска. Оранжев е кодът за пожари в Североизточна и Южна България, най-малка е опасността в Западна и Югозападна България...

публикувано на 07.07.24 в 09:14