Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

DJ Burlak - винаги от светлата страна на живота

Хитът му "Ban Go Ban Ga" покори меломаните по целия свят

| обновено на 22.01.24 в 10:58
Снимка: Владо Василев

Често, когато една песен се превърне в хит. я приемаме като мигновен успех на артиста. Но не си даваме сметка, че това, което стои зад нея, са години упорита работа. Случаят на DJ Burlak (Радослав Бурлаков) не е изключение. Той е от 23 години зад диджейския пулт, а от 12 активно създава авторска музика. Макар че последният му хит "Ban Go Ban Ga" се ражда в рамките само на няколко часа.

Една вечер се прибрах вкъщи след дълъг работен ден в студиото - спомня си DJ Burlak. - Прехвърляйки социалните мрежи преди да заспя, попаднах на едно видео, в което момиче се беше заснело как пее пред къщата си в Габон, Африка. Страшно ме впечатлиха и мигновено ме грабнаха блендата на гласа ѝ и начинът, по който пее. Интересен беше и френският диалект на текста, така че всичко това ме накара да си запиша видеото.

Това се случи в сряда вечерта. В четвъртък направих песента, включваща въпросния вокал. В петък и събота имахме партита с другите диджеи от нашия лейбъл
World Up в София и Пловдив и реших да тествам парчето. Още тогава някои от присъстващите дойдоха при мен, за да попитат коя е тази песен. Този интерес продължи и се засилваше в продължение на следващите четири месеца, през които аз се опитвах да уредя правата за вокалите.

Всъщност DJ Burlak успява да открие въпросното момиче едва месец по-късно. Тя се съгласява да даде правата върху видеото и разрешение “Ban Go Ban Ga“ да бъде официално издадена. Двамата подписват договор, а младата певица получава парично обезщетение. Но с това историята не свършва. Да изпратиш пари до Габон се оказва истинско предизвикателство, защото африканското момиче няма документи и сумата не може да ѝ бъде изплатена лично. Налага се изготвянето на нов договор, в който да бъде включен и братът на певицата, с чиято помощ парите най-накрая успяват да стигнат до нея и така "Ban Go Ban Ga" получава зелена светлина за издаване.



През декември лейбълът World Up Records издаде 9 ремикса на "Ban Go Ban Ga", а за тазгодишното издание на Winter Music Conference в Маями ще излезе още един.

World Up е много повече от музикален лейбъл - споделя DJ Burlak. - Това е преди всичко страхотен екип от приятели, който включва диджеите Dimo BG, Silver Ivanov, Vasco C, Milen и мен. Имаме едно златно правило: едно парти на World Up се случва само ако участват всичките петима артисти, представители на лейбъла. Разбира се, ние работим с много артисти и продуценти от България и чужбина, но това е правило, което ревностно спазваме. Лейбълът е създаден от Dimo BG преди 9 години, след което поетапно и останалите членове бяхме поканени да станем част от него. Всеки от нас продуцира, има собствено студио, но най-важното е, че успяхме да създадем тази симбиоза между нас и да изградим собствен стил, който развиваме заедно с лейбъла.

За работата в студиото и зад пулта, за ремиксирането на най-големите в българската поп музика, за клубната култура в България, за вдъхновението и за бъдещето - чуйте какво сподели DJ Burlak за всичко това в предаването Улица "Събота" чрез плейъра в началото на статията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS): По време на пандемията една част от мен се радваше на принудителната ваканция

Интервю с Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS) В края на миналата година китаристът на AMORPHIS Tomi Koivusaari издаде първия си солов албум под името BJØRKØ. Проектът съществува от 2008, но едва през 2023 на бял свят се появи дебютът „Heartrot”. В него участват много гости като Jeff Walker от CARCASS, Shagrath от DIMMU BORGIR, Tomi Joutsen от..

публикувано на 02.05.24 в 08:35

Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION): В изкуството не трябва да се допускат компромиси

Интервю с Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION) Нидерландската симфонична метъл банда DELAIN е част от фестивала „Мидалидаре – Рок в долината на виното”, който тази година е между 12 и 14 юли. Отново в село Могилово. DELAIN ще излязат на сцената през първия фестивален ден, когато хедлайнъри са ACCEPT. През миналата година бандата..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Експерти за ограниченията за електрическите тротинетки: Заповедта, която се грижи за безопасността за пешеходците, ще увеличи опасността при шофьорите

На последното заседание на Общинския съвет във Варна бяха приети измененията в правилата за движение на електрическите тротинетки. По силата на новата заповед, се въвежда ограничение на скоростта им до 25 км/ч. Забранява се и движението им в паркове, градини, площади и детски площадки, както и тротоари и кръстовища с пресичания на..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 01.05.24 в 08:30