Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По първи петли с Ваня Славова

Едно е предаването, което приключва час и половина преди изгрева утре...и то се нарича "По първи петли", с конфигурация от гларуси и чайки, и зимни лебеди като грациозна добавка от Варна.

В междинната светлина на зората ефирно ще осветим идването на новия ден.

Недялко Добрев ще стопли радиото с мелодични песни, а темите, които ще чуете, са приятни и човешки.

Ще има репортаж на Мартин Николов за църквата Свети Атанасий, която тази година отбелязва 185 години от създаването на храма. Историята е богата, бурна и може да се проследи назад във времето чак до четвърти век.

Два талона за театър с намаление от -30% за постановка по избор е един от стимулите, който предлага Кръвният център във Варна ни каза д-р Николета Ангелова. Репортерът ни Нина Милошевич е от редовните кръводарители, макар да е далеч от рекорда на Димитър Димитров, който до момента е давал живителна течност на нуждаещи се 50 пъти. Не знаем този човек с такава голяма и благородна душа дали консумира кафе, но ако вие обичате да отпивате от напитката с цел да живнете, ще разберете от Делян Костадинов как да подбирате кафето, което си купувате. 

Ще ви предложим да се лишите например от едно кафе, изпито навън: в заведение, бар или ресторант, за да дарите сумата вместо за него на 6-годишната Никол Радославова Караколева, която има спешна нужда от трансплантация на костен мозък в Израел. По-голямата част от средствата на обща стойност 500 хиляди лева вече са събрани, но остават още 120 хиляди лева, за да може детето да напусне варненската онкология в болница Света Марина.

Няма хубава болница, както ни е добре известно, но поне сградата на всяка една болница може да бъде частично освежена с картини. При това със зареждащи пейзажи, които сега разкриват своята прелестна природа в Арт салона на Радио Варна, а след приключването на изложбата ще бъдат дарени на Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р М. Марков”- гр. Варна. Разговор с фотофрафа Ангел Ненов, ръководител на кино фотоклуб ''Варна", който разкрива тайните как се прави красив кадър.

Ще разбием мита, че костенурките са полезна храна и ще гостуваме в центъра за защита на тези животни в село Баня.

Ще има отзвук и от празника Бабинден, тачен весело и щастливо в много села, с пресъздаване на сценки по къпане на бебе от най-възрастната баба, с вкусни почерпки и с майтапи с мъже и техните символи...

"Не заспивай, моля те

Виж пробуждането как изгрява... Как изгрява.

Утрото разстила твоята усмивка - слънчево-лъчиста, в портокален цвят.

Мляко от треви срещам по билата, в изгрева те гоня.

Румена роса, топлина от нежност - изгрев.

Влюбена роса, светлина от вечност - изгрев засия. 

Обичам те, Живот безмерен, изпълнен с радост и тъга!

Гнева ми разпиля с вълните и болката оставям също там.

В утрото притихват слънцето, луната. В есенните думи теб видях.

В люлякова обич стихват небесата. Търся те в съня ми..."

"Не заспивай" е първата песен, в изпълнение на Петя Буюклиева, която ще чуят най-ранобудните от вас.

Останалите хитове, само ако останете в ефир с нас! ;)

Будни: за живот!

По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 6 септември със Светлана Вълкова

Актьорът Станислав Кондов с не/празнични размисли С „Празничен разказ“ Варненската библиотека отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението и Независимостта на  България Документи за Съединението, съхранявани във Варненския архив „Монохромни съчинения“ – живопис на Юлиан Йорданов „Пейзажи на ума“ – изложба..

публикувано на 06.09.24 в 12:08

НОВИЯТ ДЕН на 6 септември

Честит празник! Честито Съединение на България! В предаването днес ще научите още за:  Варна е в центъра на събитията на 6 септември 1885 година, когато княз Александър I Батенберг пристига с файтон и се отправя направо към телеграфо-пощенската станция, която тогава се помещава на втория етаж в сградата на градския съвет. Посрещнат е с възторжени..

публикувано на 06.09.24 в 05:53

НА СВЕТЛО на 8 септември с Мариела Димитрова

Видеонаблюдението във Варна и мерките за сигурност около училищата преди първия учебен ден коментира днес пред журналисти заместник-кметът по сигурността Илия Коев. Репортаж в 14.20 часа.   Черноморска Бяла празнува 40 години от обявяването й за град. Един от гвоздеите в празничната програма е фотоизложба „Бяла в пейзажи“ със снимки на 16..

публикувано на 05.09.24 в 13:59

"Новият ден" на 5 септември

Докъде стигна казусът с проекта за новата сграда на Математическата гимназия във Варна?  Провокирани от изтичащите срокове и неяснотата какво следва след като в началото на август стана ясно, че трябва да бъдат гласувани пари за т.нар. комплексна оценка, да бъде съгласуван проекта с ВиК, ЕРП и кадастъра и да бъде кардинално решен проблемът със..

публикувано на 05.09.24 в 06:10
На светло

НА СВЕТЛО на 4 септември с Валерия Василева

Днес и утре от 11 до 16 часа мобилен екип на РЗИ-Варна до информационния център на ниво "0" в Гранд мол ще съдейства на гражданите да получат достъп до пациентското си досие през мобилния телефон. На извънредното си заседание днес общинските съветници от Община Добричка решиха, че жителите на общината ще решат дали да има или не..

публикувано на 04.09.24 в 13:55
Кътче от етнографския музей на открито „Етър“

НА СВЕТЛО на 3 септември с Валерия Василева

От утре в пункта на РЗИ пред Информационния щанд в Гранд Мол всеки български гражданин може да активира своето електронно здравно досие на мобилния си телефон. Във Варна днес предстои събитие от 35-то издание на Дните на японската култура в България - лекция и модно ревю „Пътешествие в света на кимоната“ с Минори Сугимото, първо ниво..

публикувано на 03.09.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 3 септември с Мариела Димитрова

Нов вид измама заплашва редовно пазаруващите онлайн с доставка от куриер до адрес: доставя се непоръчвана стока с наложен платеж и без услугата „Преглед“. Очаквайки поредната пратка варненка плати близо 100 лв. за стока, която не е поръчвала, но... на пакета са посочени нейните имена и адрес . Настигайки куриера секунди по-късно той й отговаря:..

публикувано на 03.09.24 в 05:58