Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова година, нов късмет - общинските съветници в Добрич си повишиха заплатите

Община Добрич
Снимка: Община Добрич

Общинските съветници на Добрич повишиха заплатите си с 15%. На днешното заседание те гласуваха правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, в който е заложено и увеличението на възнагражденията им. Срещу решението се обявиха от Местната коалиция ДБГ и „Възраждане“.

Вместо 40% от заплатата на председателя на Общинския съвет в този мандат съветниците в Добрич ще получават 55 на сто. Предложението беше прието с 23 гласа „за“, 14 „против“ и 1 „въздържал се“.

Необходимите допълнителни средства от бюджета на Общината са в размер на 400 000 лв. Герман Германов от Местната коалиция попита по време на дебатите откъде ще бъдат орязани средства – „от културата, от образованието, от инфраструктурата“ и обърна внимание на новите съветници, че все още не са свършили работа цитирам „и за 5 стотинки“.

Арх. Нежля Ганева от групата на ДПС направи предложение всеки месец съветниците да заделят по 100 лв. от възнагражденията си, които да отиват в общинския фонд „Здраве“.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов уточни, че средствата за увеличението на заплатите на съветниците са заложени в бюджета на общината.

Чуйте повече в звуковия файл:

По публикацията работи: Елисавета Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС прие оставката на Филиз Хюсменова като депутат от ПГ на ДПС

Депутатите приеха оставката на Филиз Хюсменова като депутат от групата на ДПС, предаде  БГНЕС. Тя подаде оставка заради резултатите на партията от националните и европейски избори във Варна. За зам.-председател на групата на ДПС бе избран депутатът от Кърджали Байрям Байрям.

публикувано на 26.06.24 в 09:38

Увеличение на семестриалните такси да става с одобрението на студентите

Да бъде вземано становището и одобрението на студентските съвети при увеличаване на семестриалните такси във висшите учебни заведения. До това споразумение стигнаха представители на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков на среща в министерството. Това каза за Радио..

публикувано на 26.06.24 в 09:07

Депутатите гласуват оставката на Филиз Хюсменова и изслушват премиера

Парламентът започва работа с прекратяване на депутатските правомощия на Филиз Хюсменова от ДПС, а след това служебният министър-председател Димитър Главчев ще бъде изслушан. Филиз Хюсменова напуска парламента по собствено желание. Вчера тя подаде заявление за оттегляне като депутат, а на Facebook страницата на ДПС-Варна, откъдето..

публикувано на 26.06.24 в 07:41

Делото за замърсяването на Варненското езеро отново влиза в съда

За 10:00 ч. днес в Окръжен съд - Варна е насрочено разпоредително заседание по повторно внесен обвинителен акт от прокуратурата за замърсяването на Варненското езеро. Първоначалното обвинение беше върнато на Варненската окръжна прокуратура за отстраняване на допуснати съществени, но отстраними процесуални нарушения.  Като обвиняем пред съда ще..

обновено на 26.06.24 в 06:34
Варна, изгревът тази сутрин

Ветровито край морето

Днес предиобед над Североизточна България ще има временни увеличения на облачността, а по-късно ще се установи предимно слънчево време. В началото на деня ще бъде почти тихо, следобед ще духа умерен вятър от изток, по южното крайбрежие с по-силни пориви. Максималните температури ще са между 29° и 34°, по Черноморието 26°-29°, за Варна около..

публикувано на 26.06.24 в 06:05

Адресите без ток

На 26.06.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - м-ст Ваялар, м-ст Траката, м-ст Свети Никола, м-ст Горна трака, м-ст Средна трака, м-ст Голяма могила и м-ст Коджа тепе. В периода 24.06.2024 -..

публикувано на 26.06.24 в 05:00

НИК "Академик" с 338 експедиции за 40 години

Общо 338 експедиции, от които 30 международни, са извършени с научноизследователския кораб "Академик" за 40 години. Това каза директорът на Института по океанология "Фритьоф Нансен" проф. д-р Атанас Палазов. Миналата година "Академик" е преминал класов ремонт за срок от 5 години и може да изпълнява мисията си, каза още той. Надеждите обаче са да бъде..

обновено на 25.06.24 в 18:29