Проф. Мирослав Иванов е един от доайените в академичната област на лозарството. Той е преподавател в Техническия университет във Варна, Катедра "Растениевъдство", както и в Плевенския институт по лозарство и винарство, където работи от 1982 г., но споделя, че от детските си години е в бранша.
В деня на Свети Трифон, 14 февруари, Нина Милошевич рaзговаря с проф. Иванов за специалността „Лозарство“ и за перспективите за успешно развитие на специалистите в този сектор у нас.
Поне 50 % от студентите в Катедра "Растениевъдство" имат желание и в бъдеще да се занимават с това. Дано се възроди земеделието, което е било в миналото, и да върне позициите си, подчерта специалистът.
Вкъщи, когато си зарязвате лозите, оставяйте дълги плодни пръчки с поне 10-12 очи или пъпки, за да ви дадат добре оформени гроздове, ни посъветва проф. Мирослав Иванов. Той споделя, че е привърженик на органичното производство и има мечта да се спре химизацията.
За да се получи добър добив, а видим при лозата така нареченото "изтачване" (или превръщането на гроздовете в мустаци, когато при обилни валежи, високи температури и влага в почвата, се получава интензивен растеж и бутончетата на лозата започват да окапват), трябва да прещипем връхната част на леторастчето, за да спрем растежа. По този начин се справяме с проблема да има по-малко гроздове и повече листа на лозата. Ако обаче не можем да се справим сами, трябва да се обърнем към специалист, допълва проф. Мирослав Иванов.
Принципите за резитба са елементарни - има къси, дълги и смесени плодни звена, посочва проф. Иванов.
Разговора с него може да чуете в прикачения звуков файл в началото на публикацията.
Козунакът е един от главните герои на великденската трапеза редом до яйцата и агнешкото месо. Приготвянето му обаче не е лесна работа. Не е и чак толкова трудна. Стига човек да има желание и най-вече търпение. За щипката любов е ясно. От нея във всеки свой козунак прибавя шеф Филип Спасов, който отдавна е изгубил бройката на приготвените от..
Поколението на подрастващите днес е поколение на зависимости от материалното. Това е поколение, при което всичко се получава веднага. Поколение, което не може да изчаква и да отлага. Това подчерта в интервю за Радио Варна проф. д-р Христо Кожухаров , ръководител на Втора Психиатрична клиника към Университетската многопрофилна болница за активно..
Не е далеч моментът, в който човек ще е междупланетен вид. Това каза Виктор Данчев, технически директор на Ендуросат - българската компания, работеща в сферата на космическите технологии. От компанията вече са изстреляли десетки сателити и обслужват стотици клиенти. Той е убеден, че футуристичната перспектива за пенсиониране на Марс, която за мнозина..
Градската художествена галерия във Варна представя арт инсталацията „Васил Стоилов – Архитектурни мотиви“. Тя е проект на Нов български университет. РИ ще бъде експонирана в подпокривното пространство на галерията до 28 април. Арт инсталацията „Васил Стоилов – Архитектурни мотиви“ е вдъхновена от ръкописа от 1953 г. „Холандският пейзаж през XVII век и..
В края на 2023 г. Красимир Милчев издаде миниалбума "Пречистен". Изданието може бъде слушано във всички музикални онлайн платформи, а Lay-Zy, както е псевдонимът на артиста, наскоро пусна видео към едно от парчетата - "Наивен съм бил". "Наивен съм бил" е продължение на предходния ми сингъл, "Живот в лъжа" - разказва..
В деня, в който първият български космонавт излетя в космоса през 1979-а, читалището в балчишкото село Гурково даде възможност за среща със странстванията на първия човек от Читалище "Свобода", пипнал с ръка мегалитите в Саксайуаман, скитал из Андите, тъкал текстил по оригинална кечуанска технология, видял агротехническа лаборатория на инките и плавал..
Оч аква се много сериозен ръст на цените на п лодовете , за ради щетите на всички трайни насаждения от застудяването, които са над 70%. Много големи проблеми със студове и проблем с реколтата има и в страни, които са традиционни доставчици за България на плодове като Турция и Гърция.Това коментира Синан Вейсал, който има..