Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сценичен костюм", "Полевъдство" и "Електронна търговия" сред новите специалности в училищата от областта

Представиха проекта за държавния план-прием във варненските училища през 2024-2025 г.

2
Снимка: Pixabay

Държавният план-прием за учебната 2024-2025-та година за Варненска област предвижда 167 паралелки за 4343-ма ученици в 48 неспециализирани училища и в две специализирани, съобщи д-р Ирена Радева - началник на Регионалното управление по образование във Варна. Паралелките са по-малко от миналогодишните, когато са били 175, не само заради демографската криза, но и заради изискването на образователното министерство за пълняемост на паралелките. При определянето на нови специалности и професии е взето мнението на бизнеса, както и търсенето на кадри на регионалния пазар на труда, съобразно стратегиите и прогнозите за развитието на общините в областта. Интересна тенденция е притокът на ученици от Добрич, Балчик, Шумен, Каварна, Бургас и Обзор, посочи Ирена Радева.

Новите специалности за учебната 2024-2025 г. са: "Асистент на лекар по дентална медицина" и "Сценичен костюм“ за Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн във Варна; „Логистика на товари и услуги“,обвързана с професията "Куриер"за СУ "Н.Й. Вапцаров" в Суворово; "Търговия на едро и дребно“ по професия "Търговски представител", която ще се изучава в Професионалната гимназия по икономика "Д-р Ив. Богоров" във Варна.

Според документа, представен пред Постоянната комисия по заетост в Областната администрация от началника на Регионалното управление на образованието във Варна д-р Ирена Радева, за първи път в училища от три общини от областта: Дългопол – СУ „Св. Климент Охридски“, Вълчи дол – Професионална гимназия по земеделие и горско стопанство, с. Стефан Караджа и Долни чифлик – Професионална гимназия по селско стопанство, се създават три нови специалности – "Електронна търговия", "Полевъдство" и "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения". Всяка една от тези специалности е обвързана с професия.

Най-атрактивните за бизнеса са специалностите по различни професии, изучавани по т. нар. дуална система за Варненска област са пет паралелки. Една от тях е специалност "Търговия" във Варненска търговска гимназия "Г. С. Раковски", 1 паралелка "Машини и системи ЦПУ" в Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи "Акад. Бл. Сендов" към Технически университет – Варна, една паралелка "Мебелно производство" в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов" – Варна, 1 паралелка "Пътно – строителна техника" в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски" – Варна и в Професионална гимназия по химични и хранително-вкусови технологии "Дм. Менделеев" – паралелка "Осигуряване на продуктова информация", сочат данните от документа.

Проектът за държавен план-прием е обвързан с тригодишен анализ на показатели в цялостния образователно-възпитателен процес във всички учебни заведения в областта.

4344 са учениците от област Варна, които завършват 7-ми клас, а най-много от тях – 3342-ма учат в община Варна.

За поредна година се утвърждава тенденцията професионалните паралелки, както и тези със STEM професии и профили, да са повече от профилираните. 104 общо са професионалните паралелки в училищата от областта, а 60 - профилираните. Всички училища от област Варна са представили свои концепции за STEM кабинети, които са преминали през оценка. 

За цялата област Варна 168 са планираните от държавата паралелки 8-и клас, а броят на учениците в тях е 4359. В 35 от тях, ученици на по-голяма възраст учат в задочна форма на обучение.

48 са училищата в област Варна, в които ще се осъществява държавният план-прием в 8-и клас за учебната 2024-2025 година. От тях 21 са средни училища, 18 са професионални гимназии, 5 са профилираните гимназии и 4 са обединените училища. Само две са специализираните учебни заведения на територията на областта – НУИ "Д. Христов“ и Спортното училище.

Според разпределението на паралелките по професионални направления, 22% от тях ще бъдат в направление „техника“, 15% ще заемат паралелки, в които ще се изучава „информатика“, 14% от общия дял професионални направления ще заемат паралелките, в които се изучава "услуги за личността" и "стопанско управление и администрация". В проекта за ДПП има и ново предложение за професионални паралелки по направление "здравеопазване".

Три са защитените от държавата специалности по професии "Електротехник", "Корабен техник" и "Корабоводител" , които се изучават в три специалности във ВМГ “Св. Н. Чудотворец“.

Според проекта на ДПП в 36 паралелки в 22 училища на територията на област Варна се изучават специалности от професии, по които се очаква недостиг от специалисти на пазара на труда. Сред най-дефицитните специалисти са хлебарите, готвачите, корабните монтьори, спедиторите – логистици, техник-лесовъд, електромонтьор, строителен техник, сътрудник социални дейности, ресторантьор и др.


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето на 18 май- слънце през първата половина на деня, облачно но без валежи следобед

Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността, по-значителни следобед, но без валежи. В сутрешните часове на места ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максимални температури между 19° и 24°, по крайбрежието 16°-21°, за Варна около 18°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската..

публикувано на 18.05.24 в 08:39

Висшите училища се отказаха от ефективен протест в понеделник, но остават в стачна готовност

Няма да има протест на 20 май на висшите училища у нас, това стана ясно след подписване на споразумение между управляващите и синдикатите, но все пак остават в стачна готовност. "Постигната е договореност за още 40,7 милиона лева за висшите училища", съобщи служебният премиер Димитър Главчев. "Исканията на..

публикувано на 17.05.24 в 18:50

Каптаж за минерална вода снабдява басейн "Приморски" във Варна?

Общинското предприятие „Спорт“ ще проучва за наличието на каптаж с минерална вода под басейн „Приморски“ във Варна. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Младежки дейности и спорт“ на свое заседание. До решението се стигна след въпрос на един от съветниците към администрацията дали е вярно, че преди години каптажът е бил..

публикувано на 17.05.24 в 18:39

Варна се включва в националната кампания за борба с хипертонията

Варна се включи в Националната здравна кампания за борба с хипертонията „Месец май за мерене“ по повод 17 май – Световният ден за борба с хипертонията. Тази година събитието е под надслов „Измерване, което спасява живот“. Днес варненци имаха възможност да измерят кръвното си налягане в мобилен медицински пункт, разположен на входа на Морската..

публикувано на 17.05.24 в 17:53

Близо 50 са сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство у нас

16 досъдебни производства за купуване на гласове са образувани до момента, 46 е броят на сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство, по които към момента МВР работи.  Това съобщи при посещението си в Казанлък служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  Най-многобройни са сигналите в Бургаска област, уточни..

публикувано на 17.05.24 в 17:09

Започна ремонтът на Дюлинския проход

Започнаха същинските строителни дейности по трасето на третокласния път Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас за 34 км от трасето, а до края на юни ще стартират останалите 32 км в Бургаско. Пътната отсечка свързва областите Варна и Бургас и се ползва като алтернативен маршрут на пътищата I-9 Слънчев бряг – Обзор и..

публикувано на 17.05.24 в 16:44

Варна планира купуването на нови електробуси

През 2024 г. Община Варна кандидатства с проектна идея за разработване на план за градска мобилност, както и закупуване на електробуси. Исканото финансиране е в размер на около 10 млн. лв. и може да бъде осигурено по програма „Развитие на регионите“, съобщи заместник-кметът с ресор транспорт Христо Рафаилов.  По негови данни, финансовата рамка на..

публикувано на 17.05.24 в 16:36