Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК-Варна планира да инвестира над 7 млн. лева за обекти в областта през 2024-та (СПИСЪК)

Инвестиции за над 7 милиона лева планира да направи ВиК-Варна в различни обекти в областта през тази година. Това съобщи Веселин Русев, директор на дружеството, при представянето на списъка с обектите от стратегическо значение пред областния управител на Варна проф. Андрияна Андреева. Ангажиментът е те да бъдат реализирани в рамките на тази година. 

Ще продължи работата по осъществяване на връзка от водопровод "Камчийски пясъци" до населени места в община Аврен, посочва Русев. Ще бъдат проучени вариантите и при техническа възможност ще се осъществи водоподаване от сондажа в с. Венелин към с. Садово, за да се облекчи водоснабдяването на Аврен. Тази стъпка е част от усилията на ръководството на „ВиК – Варна“ да се облекчи положението на селата, които през лятото са с режим на водата, допълва той. 

Пред финал е проектирането във връзка със справянето на проблемите с водоснабдяването на с. Солник в община Долни чифлик. Работата по него ще започне след осигуряване на финансиране.

Общината, заедно с Девня, имат защитен проект в Плана за възстановяване и развитие за изграждане на пречиствателна станция в двете общини. Средствата вече са осигурени. Ръководството на „ВиК-Варна“ поема ангажимент да окаже пълно съдействие на общинската администрация в процеса на реализация.

За Община Суворово

С оглед на проблемите с водоснабдяването на с. Баново и по желание на общината, ще бъде подменена тръбата, захранваща селото от водоем, дълга 1,5 км. В Суворово ще бъдат подменени 500 м етернитов водопровод Ф200. Ще бъде направено водопроводно отклонение 150 м. по ул. „Околчица“. Ще бъде подменена и канализацията по улиците „Кочо Честименски“ и „Райна Княгиня“.

Община Вълчи дол

Възможно най-бързо ще бъде въведен в експлоатация изграден вече сондаж, който ще захранва селата Страхил, Звънец, Войводино, Брестак и част от град Вълчи дол.

За Община Провадия

Инвестиционната програма на „ВиК – Варна“ в общината е на стойност 261 500 лева. По-важните обекти от тях са:

Подмяната на напорен водопровод Ф200 от ПС „Черковна-2“ до РШ „Неново“;

Реконструкция на канализация на ул. „Бойко Желев“;

Доставки и монтаж на 5 помпени агрегата на стойност над 100 000 лв и др.

Община Белослав

В община има редовно водоподаване, но е постигната договореност за оптимизиране на съществуващата мрежа и проучване на възможностите за допълнителни сондажи на територията на общината.

Община Дългопол

ВиК – Варна поема ангажимент за подмяна на 150 метра водопровод в с. Поляците. Ще бъдат подменени 7 помпени агрегат, ще бъде направена и реконструкция в пречиствателна станция „Дългопол“.

Община Бяла

Съгласно инвестиционната програма на ВиК дружеството за 2024 г., в община Бяла ще бъдат подменени 570 м. водопровод по ул. „Хан Крум“, а общината със собствени средства ще изгради канализация и осветление.

Предстоят срещи с останалите кметове на общини от област Варна.

По време на срещата с областния управител директорът на "ВиК-Варна" Веселин Русев посочи, че по предварителни данни, ръстът на печалбата на водното дружество спрямо 2022 г. ще бъде над 2 пъти. При отчетени 2 320 000 лева преди данъчно облагане за 2022 година, предварителните разчети на дружеството след една година управление на новия ръководен екип сочат печалба от 5 млн. лева за 2023 г.. С тази печалба „ВиК – Варна“ ООД има шанс да се превърне в дружеството-отличник във водния сектор за 2023 година, допълва Русев. Към 31.12.2023 г. дружеството няма просрочени задължения към персонала, бюджета, доставчиците, банките и към други контрагенти. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Очакваме по-добър туристически летен сезон

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок. Това прогнозира за БНР Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев. "От..

публикувано на 12.05.24 в 17:05

Недостиг на близо 17 000 медицински сестри у нас

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във връзка с днешния Международен ден на..

публикувано на 12.05.24 в 11:49

Държавата и общината обединяват сили, за да възродят манастира „Св. Богородица“ край Варна

Община Варна и областната администрация обединяват усилия, за да възродят манастира "Св. Богородица " в местността Караач теке край града. Това потвърдиха областният управител проф. Андрияна Андреева и кметът на града Благомир Коцев. Проф. Казимир Попконстантинов, откривател и проучвател на комплекса, заяви, че ще бъде възродена и идеята в Деня на..

публикувано на 12.05.24 в 11:19

Дадоха старт на Маратон Варна

Кметът Благомир Коцев даде старт на Маратон Варна. Над 1200 бегачи от 33 държави се включиха в състезанието, което започна днес на площад „Независимост“ в морския град. Маратонът е в три дистанции. Общо 179 атлети стартираха в класическата дистанция от 42.195 км. В полумаратона от 21 км стартираха 418 състезатели, а в дистанцията от 10,5 километра –..

обновено на 12.05.24 в 11:04

Следобед ще вали

Днес ще има променлива облачност, по-значителна следобед, когато ще се развива купеста и купесто-дъждовна и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.  Възможни са и градушки!  През нощта валежите ще продължат и ще обхванат по-голямата част от района.  Ще духа слаб до умерен вятър, сутринта от северозапад и север, следобед ще се..

публикувано на 12.05.24 в 06:52

Рекорден брой атлети се включват в Маратон Варна

Рекордните над 1 200 бегачи се очаква да участват тази неделя, 12 май, в  Маратон Варна. Събитието се организира със съдействието на Община Варна. Онлайн заявките за участие вече са затворени, но всички желаещи все още могат да се запишат за участие чрез късната регистрация до събота, 11 май. Повишеният интерес към деветото поредно издание на..

публикувано на 12.05.24 в 06:40
Снимката е илюстративна

Синята зона във Варна няма да работи в неделя

Синята зона във Варна няма да работи в неделя, съобщи кметът на града Благомир Коцев в профила си във Фейсбук. Причината е провеждането на варненския маратон, който посреща 1,200 бегачи от 33 държави. "Да слезем от колите си и да повървим заедно с тях!", написа още Коцев. До 15 часа в неделя, заради провеждането на маратона, ще бъде затворена..

публикувано на 12.05.24 в 06:30