Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богдан Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата (ВИДЕО)

Богдан Богданов
Снимка: БТА

Начина на връщане на акциите на Варна в Пловдивския панаир обсъди на среща днес икономическият министър Богдан Богданов заедно с кмета Благомир Коцев и председателя на Общинския съвет във Варна Христо Димитров. 

Нашето мнение е, че тези акции трябва да се върнат на държавата, коментира кметът на Община Варна Благомир Коцев. Пловдивският панаир трябва да бъде запазен като национално богатство, допълни той. Има стратегия от страна на държавата как да се развива Пловдивският панаир. Попадайки в частни ръце и ставайки съучастник в една скрита приватизация не е нещо, в което Община Варна би искала да участва, подчерта Коцев. 

 Акциите на Община Варна в Пловдивския панаир трябва да бъдат собственост на държавата, но в момента се водят съдебни дела и трябва да се изчака решението на съда, посочи от своя страна Богданов. "Акциите са и трябва да бъдат собственост на държавата. Трябва да запазим този ключов за държавата ни актив", каза още икономическият министър. В момента ние не очакваме от Община Варна и от Областна администрация крайно решение, защото имаме съдебен процес, но за нас тук е важна също и моралната декларация, която би могла да бъде направена, как Варна си представя развитието на този ключов актив, добави Богданов. 

Подробностите чуйте в репортажа на Даниела Стойнова:



Община Варна притежава 16 314 400 акции, или 29 % от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. При посещението си във Варна на 18 януари Богданов съобщи, че до края на месец март се очаква община Варна да върне акциите си от Пловдивския панаир на държавата. Тогава министър Богданов припомни, че общината е получила безвъзмездно акциите на Пловдивския панаир, за да ги прехвърли в частното дружество, което стопанисва т. нар. „Дупка“ в центъра на Варна. Има решение на Общинския съвет, което от години не е изпълнено, посочи тогава министър Богданов, според което акциите да бъдат върнати на държавата и изрази удовлетвореност, че има разбирането на новото ръководство на общината за връщането на акциите.

По време на срещата си с кмета на Община Варна и председателя на Общинския съвет днес е била обсъдена и възможността за създаване на индустриална зона в област Варна. Ние започваме реален процес по подготовката на терените, каза още министър Богданов. Става дума за 4 500 дка южно от Слънчево, допълни той. Предстои изграждането не само на индустриална зона, но и на един агрохъб в тази индустриална зона, поясни икономическият министър. По думите му се работи върху техническата оценка на проекта. Нашата амбиция е тази зона да бъде изградена съвместно между Национална компания "Индустриални зони", Община Аксаково и Община Варна, подчерта той. 

Създаването на нова индустриална зона във Варненския регион е от изключителна важност, коментира кметът на Варна Благомир Коцев. В момента сме се фокусирали върху зона на територията на Аксаково, допълни той. След направен анализ на територията през тази година могат да се подготвят документите, поясни Коцев. Очаква се изграждането й да започне през 2025 г. 










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без медицински екипи и спасители по плажовете от днес, каква е равносметката от сезона?

От днес, 1 октомври, по плажовете вече няма медицински екипи и спасители.  Само два са тежките случаи, на които са се отзовали медицинските екипи във Варна и областта през лято 2024-та, обобщи за Радио Варна д-р Иван Иванов, управител на Диагностично-консултативния център I "Св. Клементина". Горещините са били предпоставка за случаи на колабирали..

публикувано на 01.10.24 в 10:30

Началото на ремонта край Двете кули - най-рано от 10 октомври

Големият ремонт на ВиК в района на Двете кули на кръстовището на булевардите "Владислав Варненчик" и "Република" до входа на Варна от магистрала "Хемус“ ще започне не по-рано от 10 октомври или минимум една седмица след срещата на ВиК Варна с ръководството на общината.  Това съобщи в официалния си профил в социалните мрежи кметът Благомир Коцев...

публикувано на 01.10.24 в 10:18

От днес спират № 209-бърз

Спира обслужването на автобусна линия 209-бърз, съобщиха от общинското дружество "Градски транспорт".  Промяната влиза в сила от днес, 1 октомври. 

публикувано на 01.10.24 в 09:44

Отменят тестването на BG-Alert и системата за ранно предупреждение

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от Министерството на вътрешните работи.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Очакваше се тестът да се проведе в..

публикувано на 01.10.24 в 09:41

Изплащат пенсиите от понеделник

Изплащането на пенсиите през октомври чрез пощенските станции ще започне на 7 октомври (понеделник) и ще завърши на 21 октомври (понеделник). Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 октомври. На 3 октомври на всички правоимащи лица ще бъдат изплатени..

публикувано на 01.10.24 в 09:16

Варна ще привлича гости от скандинавските страни за здравен туризъм

Варна ще привлича туристи от скандинавските страни, изпращани и финансирани от здравните им каси. Във Варна здравният туризъм е една от възможностите, които се разработват за утвърждаването на морската столица като дестинация на четири сезона. Това каза проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара. Той допълни, че вече се работи..

публикувано на 01.10.24 в 09:00

Натоварен трафик в района на двете кули дни преди началото на ремонта

Сериозно натоварен е трафикът в района на кръстовището на булевардите "Владислав Варненчик" и "Република" до входа на Варна от АМ "Хемус" , видя репортер на Радио Варна. Само след няколко дни на това място се очаква да започне работата по изграждането на едно от основните съоръжения от мащабния ВиК проект- канализационния колектор на входа на града...

публикувано на 01.10.24 в 08:51