Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богдан Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата (ВИДЕО)

Богдан Богданов
Снимка: БТА

Начина на връщане на акциите на Варна в Пловдивския панаир обсъди на среща днес икономическият министър Богдан Богданов заедно с кмета Благомир Коцев и председателя на Общинския съвет във Варна Христо Димитров. 

Нашето мнение е, че тези акции трябва да се върнат на държавата, коментира кметът на Община Варна Благомир Коцев. Пловдивският панаир трябва да бъде запазен като национално богатство, допълни той. Има стратегия от страна на държавата как да се развива Пловдивският панаир. Попадайки в частни ръце и ставайки съучастник в една скрита приватизация не е нещо, в което Община Варна би искала да участва, подчерта Коцев. 

"Ние водим дела - акциите са и трябва да бъдат собственост на държавата. Трябва да запазим този ключов за държавата ни актив", посочи от своя страна Богданов. В момента ние не очакваме от Община Варна и от Областна администрация крайно решение, защото имаме съдебен процес, но за нас тук е важна също и моралната декларация, която би могла да бъде направена, как Варна си представя развитието на този ключов актив, добави Богданов. 

Община Варна притежава 16 314 400 акции, или 29 % от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. При посещението си във Варна на 18 януари Богданов съобщи, че до края на месец март се очаква община Варна да върне акциите си от Пловдивския панаир на държавата. Тогава министър Богданов припомни, че общината е получила безвъзмездно акциите на Пловдивския панаир, за да ги прехвърли в частното дружество, което стопанисва т. нар. „Дупка“ в центъра на Варна. Има решение на Общинския съвет, което от години не е изпълнено, посочи тогава министър Богданов, според което акциите да бъдат върнати на държавата и изрази удовлетвореност, че има разбирането на новото ръководство на общината за връщането на акциите.

По време на срещата си с кмета на Община Варна и председателя на Общинския съвет днес е била обсъдена и възможността за създаване на индустриална зона в област Варна. Ние започваме реален процес по подготовката на терените, каза още министър Богданов. Става дума за 4 500 дка южно от Слънчево, допълни той. Предстои изграждането не само на индустриална зона, но и на един агрохъб в тази индустриална зона, поясни икономическият министър. По думите му се работи върху техническата оценка на проекта. Нашата амбиция е тази зона да бъде изградена съвместно между Национална компания "Индустриални зони", Община Аксаково и Община Варна, подчерта той. 

Създаването на нова индустриална зона във Варненския регион е от изключителна важност, коментира кметът на Варна Благомир Коцев. В момента сме се фокусирали върху зона на територията на Аксаково, допълни той. След направен анализ на територията през тази година могат да се подготвят документите, поясни Коцев. Очаква се изграждането й да започне през 2025 г. 










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещо с валежи и гръмотевици

Днес ще има променлива облачност. Ще има краткотрайни валежи, сутринта на отделни места, а късно следобед и привечер ще са на повече места, по-интензивни, с гръмотевици, отново има опасност и от градушки. Явленията ще продължт и през нощта и утре. Ще духа слаб вятър предимно от изток-североизток, но по време на валежите е възможно временно рязко..

публикувано на 13.06.24 в 06:15

Адресите без ток

На 13.06.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Козлодуй, ул. Русе, ул. Бачо Киро, електрозахранени от ТП 136 и ТП 1011. Временни смущения в електрозахранването са..

публикувано на 13.06.24 в 05:00

Кои ще са новите български евродепутати?

Днес изтече срокът, в който избраните за евродепутати и за народни представители в 50-ия Български парламент трябваше да декларират пред Централната избирателна комисия решението си дали избират Брюксел или София.  Превес на опитните политици пред дебютантите – такъв е резултатът от битката за Европейски парламент, предаде БНР.  Журналистът Петър..

публикувано на 12.06.24 в 18:30

Предлагат референдум за намерението за изграждане на ветрогенератори край 15 добрички села

Референдум за изграждането на ветрогенератори край 15 добрички села ще инициира кметът на община Добричка Соня Георгиева. Има инвеститор, който е заявил своето намерение, а според процедурата се изисква изменение на Общия устройствен план на общината за обособяване на територии. "Засега от тях няма нищо официално, има само инвестиционно намерение...

публикувано на 12.06.24 в 18:10

Присъди от 20 и 17 години получиха баща и син - германци, за убийство в балчишкото село Соколово

Баща и син – германци, убили свой съгражданин в балчишкото село Соколово, получиха присъди от 20 и 17 години затвор, постанови Варненският апелативен съд. Престъплението е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Двамата са задължени да заплатят на наследника на починалия и сумата от 200 000 лв. обезщетение за..

публикувано на 12.06.24 в 16:47
Лични документи

Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Започва издаването на личните карти от ново поколение, предаде БГНЕС. От Министерството на вътрешните работи правят уточнението, че смяната на личния документ не е задължителна и всеки гражданин може да се възползва от услугата при изтичането на срока на валидност. Новият образец на българска лична карта влиза в сила от 17 юни. С цел..

публикувано на 12.06.24 в 16:46
Проф. д-р Валентина Маджова (вляво) и доц. д-р Женя Русева (вдясно)

ДКЦ "Св. Марина" с нов управител

Доц. д-р Женя Русева е новият управител на Диагностично-консултативния център "Св. Марина" във Варна.  С плакет и грамота днес беше наградена проф. д-р Валентина Маджова - досегашният управител на ДКЦ „Св. Марина“ от създаването му преди 22 години.  „Имах възможността да се уча от най-добрия учител – проф. Маджова. Ще работя с всички сили да запазя..

публикувано на 12.06.24 в 16:30