Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природолюбители дариха над 100 000 лева за създаване на земя под закрила

Дарителската кампания на Българското дружество за защита на птиците „Земя под заКрила“ завърши успешно със събирането на 100 000 лева за закупуването на земи в района на Сакар планина, съобщиха от дружеството. 

Над 3000 български граждани са допринесли със своите дарения за осъществяването на целта – купуването на ценни земи в полза на три застрашени вида. Те ще бъдат съхранени и управлявани по природосъобразен начин, за да осигурят най-подходящия дом не само за царския орел, ловния сокол и европейския лалугер, но и за много други растения и животни, част от богатството на нашата страна.

Целта ни бе да увеличим „владенията“ на трите вида като осигурим 100 декара ценни местообитания, посочват от Българското дружество за защита на птиците. Изпълнението на целта започна паралелно със събирането на сумата и през 2023 г. бяха закупени 29 дка, а други 145 дка понастоящем са в процес на закупуване. Така общо 174 дка земи в района на Южен Сакар ще бъдат опазени, което значително надхвърля първоначалните цели на кампанията, допълват от БДЗП. 

Кампанията „Земя под заКрила“ е първата инициатива за закупуване на земя за природозащитни цели в България, осъществена до голяма степен с финансовата подкрепа на индивидуални дарители. Новозакупените земи няма да имат официален статут на защитени територии, но като утвърдена природозащитна организация, БДЗП поема отговорността да ги поддържа в благоприятно природозащитно състояние, с фокус към опазването на царския орел, ловния сокол и европейския лалугер, като с това допринася за благосъстоянието на цялото биоразнообразие и природа в района.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре във Варна изследват безплатно за ХИВ

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе на 16 май, четвъртък. Организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и..

публикувано на 15.05.24 в 19:07

Над 200 самодейци взривяват сцената в Невша в събота

Поводът е традиционният празник през май месец в село Невша, община Ветрино. Танцова формация "Елбетица" са гост-изпълнители тази година. Предвижда се празникът да започне в 10 часа тази събота, 17 май. Организацията тече с пълна сила, за да бъде всичко до най-малкия детайл безупречно, каза за Радио Варна кметът на Невша Зоя Атанасова. Чуйте..

публикувано на 15.05.24 в 14:39

Организират благотворителен търг в помощ на Павел Станчев

Започна благотворителен търг в полза на 42-годишния Павел Станчев, който води битка с коварно заболяване - рак на костите. Старт на търга е даден на създадената страница в социалната мрежа „Да помогнем на ПАВЕЛ” , където всеки, който желае да помогне, може да отправи предложение под тениски с автографи, дарени от отборите на „Черно море”, „Спартак..

публикувано на 15.05.24 в 14:33

Спасиха две костенурки от защитен вид в гора край Варна

Две шипобедрени костенурки спасиха и върнаха в гората край село Бозвелийско служители на Държавното горско стопанство в Провадия. При рутинна проверка на каруца, управлявана от двама жители на село Величково (община Дългопол), горските откриват двете костенурки в голям съд. Служителите на стопанството веднага прибират животните и ги пускат по-късно, на..

публикувано на 15.05.24 в 14:24

Абитуриенти на Спортното училище: Пожелаваме си още успехи!

Варненското спортно училище „Георги Бенковски“ изпрати днес своя випуск`2024. Много усмивки, сълзи, вълнение, прегръдки и станалото традиционно изброяване от 1-но до 12-т, символизиращо успешно преминатите класове до завършването, ги имаше и тук. Това, което отличава учениците в това училище е, че освен диплом за средно образование имат завоювани..

публикувано на 15.05.24 в 13:33

Над 14 хиляди лева на стотинки събраха при последната кампания "Аз вярвам и помагам"

Над 14 хиляди лева на стотинки са събрани по време на последната благотворителна кампания "Аз вярвам и помагам" на 20 април във Варна, отчетоха организаторите. Тогава бяха предадени 26 000 килограма капачки, с парична стойност 19 500 лв. Те са били преведени по официалната банкова сметка на кампанията. "Сумата от 14 066, 24 лв. е на стотинки от всички..

публикувано на 15.05.24 в 10:30

15 май - Международен ден на семейството

15 май е Международният ден на семейството. Денят е учреден през 1993 г. от Генералната Асамблея на ООН и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Международния ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството; и увеличава знанията по социални, икономически и демографски..

публикувано на 15.05.24 в 08:54