Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС-Варна прие декларация в подкрепа на хотелиерския бранш във връзка с перките в Черно море

Снимка: АП/БТА

Декларация в подкрепа на хотелиерския бранш за оттегляне на приетия на първо четене законопроект за възобновяеми енергийни източници в морските пространства приеха по време на заседанието си днес варненските общински съветници.

С 38 "за", 4 "против" и 6 "въздържал се" гласуваха предложението общинските съветници на редовната сесия на Общинския съвет, която се провежда в този час в зала "Пленарна" на Община Варна. 

Заседанието започна с три декларации, една от които - на партия "Възраждане", които се обявиха срещу закона за ветрогенераторите в Черно море. От ресторантьорския и хотелиерския бранш, както и от рибарския, също имаше представители по време на заседанието - Павлин Косев (председател на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация) и Емил Милев (председател на сдружение "Черноморски изгрев"), които призоваха общинските съветници да подкрепят с декларация това, че трябва да се оттегли законопроектът. 

"Доволен съм от решението, което взе Общината да подкрепи рибарския и туристическия сектор", коментира за Радио Варна Емил Милев. Той допълни, че има надежда законопроектът да бъде оттеглен. Единственият начин е той да бъде написан наново, допълни той. 

"Срещаме подкрепа навсякъде - за първи път има такова обединение  между рибарски сектор, туризъм, хотелиерство, зелени организации, граждански организации, земеделци. Всички сме зад една идея", посочи Милев: 



Предложението за приемане на декларацията е на общинския съветник Димитър Чутурков. От групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" четирима гласуваха против, а другите - "въздържал се". 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Министерският съвет вдигна минималната заплата в държавните университети

С постановление от вчера служебното правителство определя, че от 1-ви януари тази година размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища е 2 100 лева, пише в правно-информационната система на Министерския съвет. Увеличението е с 290 лева и обхваща 33 държавни висши училища с 2086 асистенти...

публикувано на 17.05.24 в 12:01

Парламентът с извънредно заседание на 21 май

Във вторник - 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно парламентарно заседание, реши Председателският съвет, който беше свикан малко по-рано в НС, научи БНР. Предложението е да бъде изслушан министър-председателят Димитър Главчев по темата за увеличението на пенсиите от 1 юли.

публикувано на 17.05.24 в 11:52

Извънредно заседание на ректорите днес, решават за планирания протест в понеделник

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14 часа днес, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г., съобщава БНР.  Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани..

публикувано на 17.05.24 в 11:15

Стабилизирана, но в тежко състояние, е пострадалата жена при инцидента край Аксаково (ВИДЕО)

58-годишната жена, която е в реанимацията на МБАЛ "Света Анна" във Варна, все още е на командно дишане, но вече е стабилизирана и към момента прогнозата за състоянието й е оптимистична. Това съобщи д-р Валентин Власаков, началник на отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в болницата. Има тенденции за подобрение на състоянието й,..

публикувано на 17.05.24 в 10:18

От днес е в сила почти тотална забрана за реклама на хазартни игри в България

Днес влиза в сила новият закон за хазарта, който въвежда почти пълна забрана на рекламата на хазарт. Законът бе обнародван на 14 май в "Държавен вестник". Хазартните игри не могат да се рекламират в медиите, близо до учебни заведения и върху сгради, като за нарушителите са предвидени глоби в размер до 30 хиляди лева. Изключение ще са единствено..

публикувано на 17.05.24 в 09:33

Автотехническа експертиза ще установи скоростта при катастрофата край Аксаково

Военно-окръжна прокуратура води разследване след тежката катастрофа с участието на кола на служебната власт, при която загина един човек, а други двама са ранени. Инцидентът стана на входа на Аксаково в участък, където има ограничение на скоростта. Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите.  Починал е шофьорът на леката кола, сблъскала..

публикувано на 17.05.24 в 09:06

Пострадалата при инцидента край Аксаково остава в тежко състояние

58-годишната жена, която е настанена в реанимацията на болница "Св.Анна", все още е с опасност за живота.  Тя е в медикаментозна кома, но е стабилизирана, съобщиха от здравното заведение. Жената е претърпяла операция за отстраняване на далака, както и на левия й крак,тъй като е с тежка фрактура.  Стана ясно, че загиналият 63-годишен мъж е..

публикувано на 17.05.24 в 07:19