Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артисти казват "не" на войната чрез изкуство

С антивоенна изложба под надслов "Икони върху сандъци за боеприпаси" ще бъде отбелязана 2-годишнината от войната в Украйна. Домакин на събитието ще бъде пространството "ReBonkers". То се провежда в партньорство с Посолството на Украйна в България и ще бъде открита от 18 часа на 28 февруари, сряда. 

"Това е една изключително емоционална изложба. От истински сандъци за боеприпаси са махнати капаците и върху тях са изрисувани икони - като едно послание за мъченичеството на войната. Нейният домакин ще бъде украинската посланичка", коментира за Радио Варна Ралица Герасимова, артистичен директор на алтернативното пространство за култура. 

Идеята на събитието е да се даде поле на изразяване за украинската общност във Варна, допълни Герасимова. Тя съобщи още, че в рамките на изложбата ще бъдат обявени и допълнителни събития, част от които - и за деца. 

В изложбата са представени творби на украинските артисти Соня Атлантова и Олександър Клименко.  "Проектът "Икони върху сандъци за боеприпаси", който започнахме през есента на 2014 г., беше нашата обща мечта за мир в Украйна. Една икона може много добре да разкаже не само за събитията отпреди две хиляди години, но и за трагичните преврати на съвременната война, войната, която се разиграва пред очите ни, войната, в която стотици хиляди души са пряко замесени и милиони са разселени", посочват художниците.

Концепцията на проекта съчетава на пръв поглед несъвместими неща: атрибутите на съвременната война и древния художествен език, датиращ от европейското Средновековие. Така войната на Русия срещу Украйна се осмисля на фона на украинската и дори европейската история от последното хилядолетие. Важно е иконата върху сандъка за боеприпаси да действа не само като религиозен атрибут, но преди всичко като културен феномен, предмет на изкуството. Излизайки извън религиозното пространство, това става ясно за всеки както в Украйна, така и в чужбина.

От пролетта на 2015 г., проектът "Икони върху сандъци за боеприпаси" подкрепя редица благотворителни инициативи и проекти, насочени към подпомагане на украинските военни и цивилни, засегнати от руската агресия, включително Болницата на апостол Лука, проект за медицински доброволци на фронта.

На 24 февруари, събота, алтернативното пространство ще бъде домакин на благотворителен концерт в подкрепа на младия и талантлив автомобилен състезател Никола Цонев. Ще се събират средства за мечтата му да участва във "Формула 1". Любопитен факт е, че рок музикантите ще се опитат да качат на сцената превозно средство, издаде Герасимова. С нея разговаря Иван Барбов:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавният архив във Варна се включва в Нощта на музеите и галериите (програма)

И тази година традиционно Държавният архив във Варна ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите 2024“.  Той ще бъде  отворен за посетители безплатно от 12.00 до 18.00 часа.  Програма тази година е под надслов „Ново приключение на всеки кръгъл час“ и включва:  12 ч. – посещение на архивохранилище на Държавен..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Арт инсталацията "Златната нишка между културите" представят в Археологическия музей във Варна

Арт инсталация на Яна Дамс представя Археологическият музей във Варна от 23 май.  В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света. Позлатените скулптури отразяват символичното значение на златото в различните култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите, поясняват от културната институция...

публикувано на 17.05.24 в 17:15
Снимката е илюстративна

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия във Варна (програма)

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, се включва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г. със събития, изкушаващи почитателите на изкуствата в морската столица. Ще бъде отворена за посещение постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж в сградата на Галерията, която проследява художественото развитие на..

публикувано на 17.05.24 в 12:31

Музеят по история на медицината ще се включи в Европейската нощ на музеите (ПРОГРАМА)

И тази година Музеят по история на медицината ще се включи в Нощта на музеите. Посетителите ще имат възможност да присъстват на демонстрации и експерименти, подготвени от учени и студенти на Медицинския университет във Варна. ПРОГРАМА: • 18:00–18:30 – откриване с музикално изпълнение от Александър Петров и изпълнение на студентски мажоретен състав..

публикувано на 17.05.24 в 12:26

"Синята планета" на Станислав Станчев-Бебето можем да видим във Варна

„Синята планета“ е озаглавена изложбата живопис на смолянския художник Станислав Станчев-Бебето в галерия Тереза Зиковска тази вечер от 18:30 ч. „Това е една поетична и емоционална изложба“ – така я представят от галерията. Авторът не е правил изложба от 2016 г., защото отдава приоритет на реставраторската работа. Заедно със своята дъщеря Татяна..

публикувано на 16.05.24 в 16:06

Второто издание на фестивала "БУНА" започва на 24 май

От 24 май започва второто издание на най-големия форум за съвременно визуално изкуство у нас БУНА. Във форума са предвидени 26 изложби, 14 пърформанса, 7 намеси, лекции, музика и различни преживявания. Темата на тазгодишното издание на БУНА — “Природата на връзките”, е посветена на екологията. Патрон на фестивала е министърът на околната среда и водите..

публикувано на 16.05.24 в 11:53

Напусна ни режисьорът Злати Златев, дългогодишен директор на Кукления театър във Варна

На 84-годишна възраст ни напусна режисьорът Злати Златев, оставил дълбока следа в историята на българското куклено изкуство, дългогодишен директор на Държавен куклен театър - Варна. Тъжната вест съобщиха негови колеги.  "Благодарни сме за щастливите години, в които бяхме заедно – години на творчески успехи и незабравимо приятелство! Винаги ще го помним..

публикувано на 15.05.24 в 16:45