Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И "Възраждане" с коментар във връзка със заседанието на ОбС-Варна

Снимка: ПП "Възраждане"

Като истински прецедент определят вчерашното заседание на Варненския общински съвет местните парламентаристи от политическа партия "Възраждане" в морската столица. Те публикуваха своята позиция, която изпратиха до варненските медии. 

родължаваме да настояваме за градивен, целенасочен и смислен бюджет 2024", коментират в нея те. 

От "Възраждане" припомнят, че заседанието е започнало с декларация срещу Закона за ВЕИ по крайбрежието и в подкрепа на варненските рибари. Декларацията беше гласувана, приета и изпратена към Министерския съвет, добавят те.

"На това заседание следваше да бъде приет Бюджетът на Варна за 2024 г. Изненадващо за всички съветници, малко след началото, управляващите опитаха да премахнат цял раздел с имоти (над 130) и да добавят стотици други на тяхно място в Общинската програма за разпореждане с имоти", допълват общинските съветници от ПП "Възраждане". По думите им, това се е случило, цитираме, "без доводи, без аргументи... и без ясна прогнозна стойност на извежданите и заменяни терени". 

Според членовете на политическата партия съветниците са били лишени от правото си да вземат информирано решение и да защитят обществения интерес. "Сред стотиците имоти видяхме опит за прокарване на изключително спорни терени. "Възраждане" реагира моментално и поиска да бъде оттеглена цялата спорна точка със стотиците общински терени. Същата трябваше да бъде разгледана на предстоящата ПК "Собственост и стопанство". Вместо разумен дебат и доводи, получихме инат и опит за натиск от управляващите и администрацията. Още по-зле, вместо кметът и администрацията му да защитават позициите си в зала, първият изчезна към обед, а вторите по-късно", допълват от "Възраждане". Те питат защо кметът не е взел участие в дебатите. 

"Общинските съветници от „Възраждане“ внесохме и процедурно предложение кметът да бъде извикан на сесията, но той не благоволи да се яви", казват те. По думите им, цитираме, "Варна няма бюджет, защото кметът не беше в зала, за да защити политиката си". 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ затяга правилата за отпускане на ипотечни кредити

БНБ отчита увеличение при отпускането на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти и в тази връзка разпореди на банките да вземат допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на финансовата система. Основната причина за нарасналото търсене на подобни заеми е, че заплатите се увеличават повече отколкото нарастват цените на недвижимите имоти,..

публикувано на 20.05.24 в 19:47

Започва спешно кърпене на улици във Варна, по списък и след сигнали

От 27 май започва рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна, съобщават от общинската пресслужба. Междувременно представители на Община Варна, районните кметства и фирмите ще направят обход, за да обозначат местата, където ще се извърши рехабилитацията.  Възстановяването на пътната настилка трябва да започне от най-критичните..

публикувано на 20.05.24 в 17:42

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара край бившия дом "Младост"

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара на бившия дом "Младост". Предстои наблюдаващият случая прокурор да внесе в съда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Черна неделя: шофьор уби пешеходец на ул.”Вяра”, вряза колата си в строеж..

публикувано на 20.05.24 в 16:38
Задръстване по улица

Голямо задръстване по ул. "Девня" във Варна

Огромно задръстване се е образувало по улица "Девня" до Аспаруховия мост, научи Радио Варна.  Причината - от близо час в в дясната лента до кръговото кръстовище с бул. "Левски" е закъсал украински автобус  При възможност избягвайте района. 

публикувано на 20.05.24 в 15:55

Внезапни проверки за нелоялни практики при туристическите пътувания

Продължават проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания, съобщиха от Министерството на туризма.   Служители на Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителнаta агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА), Националната агенция по приходите (НАП) и Икономическа полиция извършиха..

публикувано на 20.05.24 в 15:21

121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май във Варна

121 групи с представители на детски градини, училища, университети, културни и научни институции ще се включат в шествието за 24 май тази година. Наградите "Варна" ще бъдат връчени ден по-рано - на 23 май от 11 часа в зала "Пленарна" на Община Варна, съобщиха от пресцентъра на администрацията.  Празничната програма за 24 май започва в 10 часа на..

публикувано на 20.05.24 в 14:21

МОН: Няма да има ощетени на матурата по БЕЛ заради липсващите диаграми

Оценките на учениците от матурата по български език и литература (БЕЛ), провела се в петък, категорично няма да бъдат повлияни от техническата грешка при провеждането на изпита, заради която някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма. Това увери заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова, предаде БНР.  " Това е..

публикувано на 20.05.24 в 11:50