Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Доротея Николова за животa в Украйна: Свикваш, а когато свикваш, губиш страха си

Журналистът Доротея Николова от Радио Варна се завърна от пътуване до Украйна, което осъществява по линия на германската програма n-ost, даваща шанс на журналисти от европейски държави за опознавателна обиколка. 

За 12 дена по пътя от Варна до Одеса и Киев и обратно през Полша към Варна, Доротея пътува с автобуси, влакове, местни таксита и 9 дни усеща пулса на живота по време на война. Разказва, че хората там вече са свикнали, а чужденците, които пребивават, бързо се научават да разпознават специфичните звуци на войната и да различават опасността. 


В Украйна бомби падат всеки ден, като на някои места дори по три пъти на ден, разказва Николова. Местните са свикнали да спят с бомбите и казват, че когато ги чуват, са по-спокойни. Доротея споделя как докато навън гърмят, на улицата младежи пеят песни. Войната се е превърнала в част от ежедневието на жителите, допълва тя. „Свикваш, а когато свикваш, губиш страха си.“ 


Страхът те пази, но в същото време може и да те парализира. Това, което са постигнали в Украйна в момента, е, че там са приели факта, че животът продължава и каквото и да стане не могат да спрат да живеят. Там няма преливане пусто в празно.

Там няма празни и безсмислени разговори и всички са много конкретни и действени, допълва тя. 






По публикацията работиха: стажант-редактор Мария Колева, Елисавета Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Великденското интелектуално състезание "Какво? Къде? Кога?" ще се проведе на 11 май

На 11 май от 16:30 часа в Младежкия дом във Варна ще се проведе Великденско интелектуално състезание "Какво? Къде? Кога?".  В надпреварата ще вземат участие 8 представителни отбора, всеки с по 6 състезатели. В решаването на интелектуалните загадки ще премерят сили младежи от Клуб „Делфин“- Варна, основни и средни училища, професионални и профилирани..

публикувано на 10.05.24 в 19:20

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:45

Аматьорските футболни лиги отново се обединяват в благотворителен турнир по мини футбол в полза на Павел Станчев

Павел Станчев води неравна битка с коварна и много рядка болест. Става въпрос за Сарком на Юинг – рак на костите, чието лечение се оказа резистентно към първоначално приложената терапия и отново са нужни средства за нова и по-скъпо струваща терапия. През ноември 2023 г. огромна вълна на съпричастност допринесе в събиране на средства, с които да започне..

публикувано на 10.05.24 в 17:26

Випуск 1974г. на Строителен техникум Варна отбеляза 50 години от завършването си със засаждане на дръвче в двора на училището

Випуск 1974г. на Строителен техникум - Варна отбеляза 50 години от завършването си със засаждане на дръвче в двора на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски". Идеята идва от главния двигател на випуска, Маринела Грудева, която успява да организира своите бивши съученици за това събитие. Благодарение на..

обновено на 10.05.24 в 15:41

Виолета Тончева с голямата награда за журналистика "Златен тризъбец"

Варненска журналистическа организация, която тази година чества своята 100-годишнина, днес раздаде своите награди на тържествена церемония в Арт салона на Радио Варна. Най-високото отличие е „Златният тризъбец“, което се връчва само при високи професионални постижения, веднъж на няколко години. Бронзовата статуетка, дело на скулптора Пламен..

публикувано на 10.05.24 в 15:08

Наградиха доброволци към клубовете за превенция във Варна

Във Варна наградиха най-изявените дванадесетокласници-доброволци към клубовете за превенция. Отличията се дават за изключителен принос в развитието и прилагането на общинската политика по превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора.  Наградени с грамота са: Габриела Димитрова от училищния превантивен клуб към Първа езикова..

публикувано на 10.05.24 в 14:45

6 дни, 400 км. и една жена: Силвия, която ще пробяга Черноморието ни

Отвесни скали, пясъчни плажове, природни феномени, исторически забалежителности, курорти, антични градчета и още, и още. Всичко това очаква Силвия Кьосева - собственик и генерален мениджър на хотел в Слънчев бряг, която на 11 май започва предизвикателството си да пробяга българското Черноморско крайбрежие.  Замисълът е цялото предизвикателство, което..

публикувано на 10.05.24 в 09:05