Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коста Стоянов от "Възраждане":

Проектозаконът за перките в Черно море ще се гледа, въпреки призивите за оттегляне

от ляво надясно - Светослав Йорданов, Коста Стоянов, Николай Костадинов
Снимка: Емилия Николова


Проектозаконът за изграждане на ветропаркове в Черно море няма да бъде оттеглен, въпреки призивите на рибарския и туристическия бранш. Това съобщи във Варна депутатът от „Възраждане“ Коста Стоянов. 

Той уточни, че два дни преди да изтече срокът за предложения между първо и второ четене, са внесени две нови предложения. Едното е от вносителя Ивайло Мирчев, а другото е от „Има такъв народ“. Стоянов не вярва, че законопроектът ще бъде оттеглен, въпреки думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че няма да го подкрепи заедно със съпартийците си.

"Законът за перките е изцяло лобистки и на практика ще унищожи рибарския сектор и ще повлияе отрицателно върху секторите туризъм и ресторантьорство", заяви още  Стоянов. Той припомни и доклада на Европейската комисия, в който се отправя предупреждение, че растежът от енергия от възобновяеми източници в морето е ключово за екологичния преход на Европейския съюз, но може да навреди на морската среда.

Предстои законопроектът да бъде гледан в комисия, за да се изчистят всички текстове на второ четене и едва тогава да влезе в пленарна зала.

В пресконференцията участваха заместник-председателят на Общински съвет-Варна Николай Костадинов и общинският съветник Светослав Йорданов.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

4% активност за вота към 9 ч.

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа. Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2-ри април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %. Малко по-висока е активността за европейските избори. Това съобщи Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл..

публикувано на 09.06.24 в 10:25

Как започна и протича гласуването във Варна и Добрич (обновява се)

Мудно и бавно започна изборния ден във Варна, видяха репортерите на Радио Варна. На места членовете на секционните избирателни комисии (СИК) се объркват за урните.  Десет машини за гласуване са дали различни проблеми и не са тръгнали, в момента те се проверяват от техници. За една секция е получено разрешение от Централната избирателна комисия да се..

обновено на 09.06.24 в 10:11

10 неработещи машини в началото на изборния ден

Отворени са всички 655 секции в избирателния район. Машините за гласуване в областта са 544. Десет машини за гласуване са дали различни проблеми и не са тръгнали, в момента те се проверяват от техници. За една секция е получено разрешение от Централната избирателна комисия да се премине изцяло на гласуване с хартиени бюлетини, каза председателят на..

публикувано на 09.06.24 в 08:43
Машинно гласуване

Как гласуваме с машина на изборите 2 в 1 (ВИДЕО)

Централната избирателна комисия даде указания как да гласуваме с машина. На първия екран в малко квадратче може да се отбележи, че ще упражните правото си на вот и в двата избора - за "народни представители" и "Европейски парламент",  или от двете полета можете да изберете само този, за който ще пуснете гласа си. Ако сте отбелязали "Избери всички",..

публикувано на 09.06.24 в 07:00

Понижение за едни и повишение за други стоки на борсите през юни

С понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната започна юни месец, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин. Краставиците поевтиняват, като при тези от внос спадът е 7 на сто, а при оранжерийните - 18,3 на сто. Цената на оранжерийните..

публикувано на 09.06.24 в 06:31

България избира 2 в 1

В България днес избираме народни представители в бъдещия национален парламнт на шести поред предсрочни избори и членове на редовния Европейски парламент.  В изборите за национален парламент ще се състезават 32 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции. В Европейския..

публикувано на 09.06.24 в 06:24

Европа избира свои представители в общия парламент

Около 370 милиона избиратели в ЕС имат днес право да гласуват, за да определят новите 720 евродепутати. Европейският парламент се очаква да обяви първите предварителни резултати от вота тази вечер около 20.15 ч. българско време. Резултатите ще определят разпределението на силите и ще бъдат основа за излъчването на следващите председатели на..

публикувано на 09.06.24 в 06:18