Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уловът на бяла мида е намалял с 60 %, ИАРА с предложение за тримесечна забрана

Снимка: fishplus.eu

Уловът на бяла мида през 2023 г. е намалял с 60 % спрямо 2022 г. Това съобщи за Радио Варна д-р Николай Георгиев, директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Това е една от причините ИАРА да направи предложение до Министерството на земеделието през тази година да се наложи тримесечна забрана върху улова на бяла мида в Черно море. Той уточни, че през последните години статистиката показва плашеща тенденция за намаляването на този вид в акваторията. "До 2013 г. уловът на бяла мида е бил забранен, а през 2013-та той се разрешава. Постепенно започва да се повишава количеството тонаж, който се използва като ресурс, а пикът е през 2017 година под формата на 820 тона. След това започва да се наблюдава тенденция към спад на количеството като тонаж, който се усвоява като ресурс, докато стигнем до 2023 г., когато слизаме на 150 тона на добито количество от вида бяла мида. През 2023 година количеството е намаляло със 70 % спрямо 2019/2021 г.", допълни д-р Георгиев. 

По думите му, причините са комплексни. Една от тях са рапаните, които се хранят с бяла мида, както и интензивният ѝ улов. Той добави, че освен от научните среди, искания за налагане на такава забрана са направили и някои от големите рибарски сдружения. Бракониери ловят бяла мида по метода за дънното тралене, каза още Николай Георгиев. Законът е категоричен - 4 хиляди лева е наказанието. При наличие на нарушение, се отнема лодката, дънното тралиращо средство, както и целия улов на борда, каза още той. По думите му, тези незаконни методи за ловене на бяла мида се унищожава хайвера на всички риби, включително и на калкана. Единственият законен способ за ловене на бяла мида е водолазният, добави Георгиев. 

Плажовете на "Св. св. Константин и Елена", "Кабакум" и "Иракли" са местата, на които има голямо количество бяла мида. През лятото тези места са активни за плажуващите и се получава напрежение между тях и бракониерите, допълни Георгиев. 

Временната забрана се въвежда за 60 дни през годината, през късна пролет и през лятото, а през целия месец март ще тече публично обсъждане на мярката. "Периодът може да се съкрати, може и да се раздели на две части. По време на общественото обсъждане ще се чуят всички заинтересовани страни", поясни д-р Георгиев. 

Подробностите чуйте от разговора на Иван Барбов с д-р Николай Георгиев, директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Железничарите в стачна готовност заради тежки условия на труд и ниски заплати

Синдикатът на железничарите към КНСБ настоя за незабавната оставка на ръководството на Националната компания „Железопътна инфраструктура“. В противен случай профсъюзът заплаши със стачни действия. "Само в национална компания "Железопътна инфраструктура"..

публикувано на 16.05.24 в 12:33

С колко ще поскъпне токът от 1 юли?

По-малко от 30% ще поскъпне тока за бита от 1-ви юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката, предаде БНР.  "АЕЦ Козлодуй" е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов. "Булгаргаз" също предлага по-малко поскъпване на природния газ през..

публикувано на 16.05.24 в 12:30

"Булгаргаз" ще съди "Газпром" за над 400 млн. евро

Преди повече от две години "Газпром Експорт" прекрати доставките по договора си с "Булгаргаз". След забавяне от този 2-годишен период, новото ръководство на "Булгаргаз" е взело решение и ще претендира претърпени вреди от прекратяването на доставките от "Газпром" за над 400 милиона евро. Това съобщи..

публикувано на 16.05.24 в 12:22
Изглед към мястото, където беше извършено покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо, Хандлова, Словакия, 15 май 2024 г.

Стабилизирано, но "много сериозно" е състоянието на словашкия премиер

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е стабилизирано, но все още е "много сериозно", каза днес неговият заместник Роберт Калиняк, след като вчера Фицо бе прострелян, предаде АФП, цитиран от БНР.  Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Хирурзите са прекарали часове на операционната маса през нощта, опитвайки се да спасят 59-годишния..

публикувано на 16.05.24 в 12:07

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56
Александър Вучич

Задържаха мъж заради заплахи към сръбския президент

Арестуваха сърбин, застрашил сигурността на сръбския президент Александър Вучич.  „Поради заплаха за застрашаване на сигурността на президента на републиката, Драган Миятович от Сомбор беше арестуван и му беше наложена мярка за задържане за 48 часа“, заяви сръбският вътрешен министър Ивица Дачич, цитиран от БГНЕС.

публикувано на 16.05.24 в 10:40

ВиК публикува схеми и графици на ремонтите във Варна

Графиците на ВиК-ремонта във Варна вече са публикувани на сайта на дружеството, както и на сайта на Община Варна.  Информацията ще се публикува регулярно, за да може варненци да имат актуална информация за датите за довършване на започнатите участъци в районите Ален мак, Бриз, Св. Никола, Манастирски рид, Траката и Ваялар.  Жители на Траката и..

публикувано на 16.05.24 в 10:22