Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На всеки метър: Цигарените фасове вече са неизменна част от градската среда

Има ли глобени граждани за изхвърляне на цигарени фасове?


Цигарените фасове са навсякъде около нас. Срещаме ги всеки ден на улицата, по плажната ивица, в градинката пред блока и зад него, по детски площадки, в паркове или на пътното платно и спокойно можем да кажем, че са се превърнали в неизменна част от градската среда.

Наша проверка показа, че за краткото разстояние от Фестивалния и конгресен център до Радио Варна, имаше изхвърлени над 70 фаса. 

Община Варна е предвидила санкции за изхвърлянето на фасове в Наредбата за управление на отпадъците.

"За замърсяването с отпадъци на териториите за обществено ползване като улици, тротоари, площади, тревни площи и други, както и за изхвърлянето на отпадъци извън предназначените за целта специализирани съдове и замърсяването на пространството около тях, наредбата предвижда глоба в размер от 300 до 1000 лева за физическо лице и имуществена санкция от 1400 до 4000 лева за еднолични търговци и юридическо лице", обясни Татяна Керанова, главен инспектор "Управление на отпадъците" към Община Варна.

Цигарените фасове обаче попадат в графата маловажни случаи, за които се налагат глоби с фиш в размер от 10 до 50 лева.

Контролът по тази наредба се осъществява от общински служители, районните администрации и кметства и общинска полиция. Регулярни проверки се извършват и в заведенията. За изхвърляне на цигарен фас на улицата обаче, няма нито един глобен гражданин.

Когато забележат някой нарушител, някои други граждани пък ги наказват по свой си начин. Като Севдалина Христова, която има офис в центъра на Варна.

"Пред офиса спря кола, човекът слезе, изпуши си цигарата и я хвърли на земята. Аз му я върнах обратно в колата", разказа Севдалина. Същият този човек след време влиза специално при нея за да й каже, че си е извърлил цигарата където трябва.

Статистиката показва, че всяка трета цигара бива изхвърлена на улицата, а не в коша за боклук.

На един цигарен фас отнема между 3 месеца и 15 години да се разгради, обясни Татяна Керанова от Община Варна. По думите й, в един фас се съдържа целулозен ацетат, който представлява биопластмаса.

Според Диляна Якова, която е мениджър Регулации и устойчиво развитие в една от големите компании за производство на тютюневи изделия, хората, които осъзнават вредното въздействие на фасовете върху околната среда са едва 13%. В същото време, цели 75% от хората смятат, че филтърът е направен от памук или хартия и ще бъде отмит от първия дъжд.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

6 дни, 400 км. и една жена: Силвия, която ще пробяга Черноморието ни

Отвесни скали, пясъчни плажове, природни феномени, исторически забалежителности, курорти, антични градчета и още, и още. Всичко това очаква Силвия Кьосева - собственик и генерален мениджър на хотел в Слънчев бряг, която на 11 май започва предизвикателството си да пробяга българското Черноморско крайбрежие.  Замисълът е цялото предизвикателство, което..

публикувано на 10.05.24 в 09:05

Във Варна връчват журналистическата награда "Златният тризъбец"

Виолета Тончева е носителят на журналистическата награда "Златният тризъбец". Тържественото връчване на приза ще бъде от 11 часа днес в арт салона на Радио Варна. Събитието е част от двудневната юбилейна програма във връзка с няколко кръгли годишнини - 100 години от създаването на Варненска журналистическа организация, 100 години „Варненски..

публикувано на 10.05.24 в 08:00

Варненец дари средства за литературен конкурс в своето училище

Творческо предизвикателство за писане получиха в самия край на училището абитуриентите на варненското Средно училище с езиково обучение (СУЕО) "Александър С. Пушкин". Бивш възпитаник дари сума за награден фонд на конкурс за есе на тема „Личността, която ме вдъхновява“, като единственото му желание е било да бъде организиран за бъдещите абитуриенти..

публикувано на 10.05.24 в 06:55

Във Вълчи дол организират благотворителен концерт „Заедно за Веси“

Благотворителен концерт в помощ на 12-годишната Веселина ще има във Вълчи дол на 14 май, вторник.  Той е част от мащабната кампания, чиято цел е в кратък срок да бъдат събрани 37 500 евро за спешна и сложна операция на момичето в Турция. Концертът е организиран от учители от СУ „Васил Левски“ във Вълчи дол. Залата на Културния дом в града ще..

публикувано на 09.05.24 в 17:50

Максуда: живот между сметта и канализационната вода

Най-голямата ромска махала във Варна е Максуда. Впечатлява с това, че е разположена в центъра на града: южно от ул. „Капитан Pайчо“. Разделена е на три района: ул. „Петко Напетов“, „Корея“ до хлебозавода и „Дерето“. В Максуда ромите са единни, но не обичат неканени гости. Ежедневието им е потопено в една различна реалност...

публикувано на 09.05.24 в 14:09

Търсят се още между 20 и 40 доброволци за Маратон Варна

Между 20 и 40 доброволци още се търсят за Маратон Варна. Надпреварата е тази неделя – 12 май. Стартът е в 9.30 ч. в неделя от площад „Независимост“, а началото на трасето преминава през пешеходната зона до главния вход на Морската градина, през част от нея и след това по пътя за „Златни пясъци“ от ИУ – Варна до Евксиноград. Общият..

публикувано на 09.05.24 в 11:41

Празнуваме Летен Никулден

Днес Православната църква отбелязва т.нар. “Летен Никулден”. На този ден християните честват пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия). Николай Мирликийски е роден през 3 век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област...

публикувано на 09.05.24 в 06:13