Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Йоан ще води заупокойната литургия за патриарх Неофит

В 9:30 ч. в събота, 16 март, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще започне Светата заупокойна литургия за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която ще бъде предстоявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, сега наместник-председател на Светия синод. Това съобщи пред журналисти Старозагорският митрополит Киприан, говорител на Светия синод. 

Около 11 часа ще започне опелото на Негово Светейшество - блажено починалия български патриарх и Софийски митрополит Неофит, което ще бъде възглавено от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей, допълни митрополит Киприан.

След опелото от патриаршеската катедрала ще има литийно шествие, което ще достигне до митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ще бъде погребан патриарх Неофит. Там е гробът на блажено починалия екзарх Йосиф, каза още митрополит Киприан. 

На въпрос кой избор ще е първи - на Сливенски митрополит, или на нов български патриарх, митрополит Киприан каза, че за да има пълнота на патриаршеския избор, ще трябва всички катедри да бъдат заети - първо ще е изборът на Сливенски митрополит, след което ще бъде насрочен патриаршески събор за избор на нов български патриарх.

Вероятно на 20 март ще е заседанието на Светия синод, за да се определи наместник-предстоятел. Изборът на Сливенски митрополит трябва да се случи до три месеца, обясни митрополит Киприан.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП не се отзоваха на поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за съставяне на кабинет

БСП не се отзоваха на поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за съставяне на кабинет с първия мандат, предаде БГНЕС. В 11 ч. беше насрочена срещата на ГЕРБ-СДС със социалистическата партия, но тя няма да се състои, тъй като в парламента няма нито един представител на БСП. За днес ГЕРБ-СДС е отправила покани за срещи с БСП, ИТН и "Величие". Към момента..

публикувано на 18.06.24 в 11:13

Ще има ли осигурено сметосъбиране и сметоизвозване на улица "Хортензия" в кв. "Изгрев"?

Жители на улица "Хортензия" в квартал "Изгрев" плащат такса, въпреки че няма осигурено сметосъбиране и сметоизвозване в района. Диана Христова живее там само през лятото, но повечето хора са постоянни жители на улицата. Те изпитват затруднения с изхвърлянето на отпадъците си, защото от началото на годината там няма съдове за смет.  "Миналата година имаше..

публикувано на 18.06.24 в 10:25

Натоварено движение на Аспаруховия мост заради частичните ремонти

Натоварено е движението на Аспаруховия мост във Варна, най-вече в участъка откъм улица "Девня", видя репортер на Радио Варна. В посока Варна се преминава свободно, но в участъка в посока квартал "Аспарухово" и Бургас движението е изключително затруднено.  В началото на моста има стоварена строителна техника, на няколко места е изрязана асфалтовата..

публикувано на 18.06.24 в 09:47

32-годишен мъж е с опасност за живота след инцидент с електрическа тротинетка в Бургас

32-годишен мъж пострада при инцидент с електрическа тротинетка, съобщават от полицията в Бургас. Той се е движел по ул. „Жечка Карамфилова“ в бургаския квартал „Рудник“. Поради движение с несъобразена с релефа на местността и състоянието на пътя скорост, той влязъл в дупка на пътното платно. Мъжът е с хематом на главата и е настанен под наблюдение в..

публикувано на 18.06.24 в 09:21

Седмокласниците, явили се на втора дата за НВО, ще могат да участват в класирането

Ако има седмокласници, които не успеят да се явят на националното външно оценяване утре или в петък, министърът на образованието може да насрочи нова дата за изпит, както и да промени графика им за класиране в гимназиите. Това каза директорът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева пред БНТ.  Тя обясни, че при невъзможност..

публикувано на 18.06.24 в 09:01

Продължават преговорите за съставяне на кабинет

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС продължава срещите с политически сили в новия парламент за излъчване на правителство на споделената отговорност, предаде БНР.  Във втория ден покани са отправени към БСП, "Има такъв народ" и "Величие". Преговорният екип на ГЕРБ-СДС успя да се срещне досега само с представители на ДПС , след като ПП-ДБ и "Възраждане"..

публикувано на 18.06.24 в 08:17
Снимката е илюстративна

Интензивен трафик на границата с Румъния тази сутрин

Интензивен е трафикът на границата с Румъния във вторник сутрин. На граничния пункт "Дуранкулак" и на "Оряхово" има много товарни автомобили на изход. Фериботът при ГКПП "Никопол - Търномагуреле" временно не работи. Причината е техническа, уточняват от МВР рано тази сутрин. На границата с Гърция трафикът също е интензивен на ГКПП "Кулата" - на изход..

публикувано на 18.06.24 в 08:08