Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибари и хотелиери излизат на протест във Варна

Емил Милев: Категорично се противопоставяме срещу изграждането на вятърни централи в Черно море

4
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на риболовната общност и туристическия бизнес излизат на протест във Варна срещу Законопроекта за енергия от възобновяеми източници в морските пространства.

Протестът ще протече на два етапа, съобщи за Радио Варна Емил Милев, председател на Сдружение "Черноморски изгрев". "Това, което провокира нашето недоволство, е опитът на Центъра за изследване на демокрацията отново да инициира законопроекта за възобновяемите енергийни източници в морските пространства на Черно море. Поводът за днешния протест е организирана от тях днес кръгла маса, която разбираме, че е отменена... Ние категорично се противопоставяме срещу изграждането на офшорни вятърни централи в Черно море. Изразявали сме нашите мотиви неведнъж! По този начин риболовният и туристическият бранш сме се обединили около идеята да се противопоставим и да не допуснем изграждането на такива паркове", допълни Емил Милев. 

От 9.30 часа пред хотел в района на Двореца на културата и спорта във Варна ще се съберат хотелиери, ресторантьори и граждански организации от вътрешната част на страната, които са против изграждането на офшорни вятърни централи, съобщи Емил Милев. 




Втората част на протеста е чисто рибарски, посочи Милев, а представители на бранша ще минат през сградата на Община Варна, за да стигнат до пристанище "Карантината". "Ние протестираме срещу злоупотребата с власт на общински служител във Варна, конкретно превишаване на правомощия  и оказване на натиск върху рибарите. Очакваме кметът да се самосезира и да вземе отношение", каза още Емил Милев.

Подробностите чуйте в звуковия файл:



Около 09:30 ч. днес ще бъде затруднено движението на моторни превозни средства по бул. “Княз Борис I” в района на Двореца на културата и спорта (ДКС) и разположения в непосредствена близост хотелски комплекс, съобщават организаторите на акцията.

Участниците ще изразят публично своята позиция срещу законодателната инициатива в рамките на 3 часа. Планира се организиране на автошествие, което ще има сборен пункт в района на хотелския комплекс до ДКС.

Автомобилите ще преминат от бул. “Княз Борис I” към бул. “Цар Освободител”, а след това ще се насочат към Община Варна по бул. “8-ми Приморски полк”. Движението на колоната ще продължи в посока кв. “Аспарухово” и Рибарско пристанище “Карантината”.

снимки: Даниела Стойнова



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Организаторите Владислав Николов и Антония Антонова

Акция за събиране на капачки, стотинки и дарения се провежда във Варна

Мащабната акция за събиране на капачки, стотинки и дарения на кампанията "Аз вярвам и помагам" се провежда до 14 часа пред катедралата във Варна.  От началото през 2015 г. до днес кампанията е събрала и предала за рециклиране над 322 тона пластмасови капачки. С парите от кампанията до момента са дадени над 25 медицински апаратури,..

обновено на 28.09.24 в 09:09

Две събития за репродуктивното здраве тази събота и неделя във Варна

Фондация „Искам бебе“ и Община Варна организират две събития, насочени към подкрепата на семейства с репродуктивни затруднения и честване на 10 години от създаването на Фонд „Инвитро Варна“. В рамките на два поредни дни варненци ще имат възможност да получат безплатни консултации с водещи специалисти. Информационният ден за репродуктивното..

обновено на 28.09.24 в 08:21

Времето на 28 септември: Слънчево, с летни температури

Днес ще е предимно слънчево, сутринта на места мъгливо. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максимални температури между 28° и 33°, по Черноморието от 23° до 28°, за Варна около 27°. Вълнение на морето 2, следобед 3 бала. Температура на морската вода 22°-23°. Слънцето игря в 7 часа и 3 минути, залез в 18 часа и 55 минути. Продължителност на деня –..

публикувано на 28.09.24 в 07:34

Съдът отхвърли жалба срещу премахването на бариери до комплекс заведения в Морската градина

Административният съд във Варна отхвърли жалбата срещу премахването на бариерите и КПП-тата до комплекс "Хоризонт" под спирка „Акациите“.  Това става ясно от решение на магистратите с дата 14 август т.г.  Според документа, който е публичен, за поставянето на бариерите няма издадено разрешение,  схема и проектна документация, одобрени от главния..

публикувано на 27.09.24 в 16:30

Датски архитект и урбанист споделя своя опит във Варна

Датският архитект и урбанист Леон Легеланд от архитектурното студио на Ян Геел в Копенхаген ще сподели своя опит в развиването на устойчивата градска мобилност в различни европейски градове, съобщават от общинския пресцентър.  Събитието ще се проведе от 19 ч. днес пред Дома на архитекта, на ул. „Мусала” 10 и е част от Европейската седмица на..

публикувано на 27.09.24 в 15:23

От 1 октомври - с директен влак между София и Русе с новите германски вагони (разписание)

Директни влакове между София и Русе ще пътуват с новодоставените германски вагони, съобщават от "Български държавни железници".  Промяната ще бъде въведена от 1 октомври с цел подобряване на обслужването на клиентите, които пътуват между столицата и дунавския град. Композициите ще бъдат обслужвани с четири от новодоставените германски вагони и ще се..

публикувано на 27.09.24 в 15:14

Варна събира капачки, стотинки и дарения тази събота

Мащабната акция за събиране на капачки, стотинки и дарения на "Аз вярвам и помагам" ще се проведе от 9 до 14 часа в събота, 28 септември.  Събитието ще се проведе пред Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна.  От началото през 2015 г. до днес кампанията е събрала и предала за рециклиране над 322 000 килограма пластмасови капачки и е..

публикувано на 27.09.24 в 14:57