Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун

На 21 март отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун.

За първи път денят е отбелязан по време на VI световен симпозиум посветен на на синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година, по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората. Датата за отбелязването му не е избрана случайно. Целта е да се покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.

Синдромът на Даун е описан през 1866 ггодина от Джон Лангдън Хейдън Даун – британски лекар, генетик, който дава определение “монголизъм”Сто години по-късно е открита и допълнителната хромозома, така през 1965 година хромозомната аномалия официално получава определението “Синдромът на Даун” в чест на своя пръв откривател.

Всяко родено дете със синдром на Даун има реален шанс да води един пълноценен и сравнително независим живот, стига да му бъде предоставена тази възможност. Осигуряването на необходимите медицински и физиотерапевтични грижи, целенасочените занимания още от първите дни на бебето, всекидневният контакт с любящи близки, помощта на специалисти логопеди и психолози стимулират разгръщането на възможностите на тези деца.

През последните години с напредъка на медицината, педагогическите науки и образованието, са постигнати значителни успехи в преодоляването на ограниченията, които синдромът на Даун налага. Все по-често се появява информация за успешната реализация на хората със синдром на Даун във всички области на живота – децата успешно се справят в училище, младежи се обучават във висши учебни заведения, работят, изявяват се в сферата на изкуствата – стават художници, музиканти, артисти.

Наскоро и жена със синдром на Даун стана министър в Испания. Това е един от добрите примери, каза за Радио Варна Силвена Христова, която е основател на фондация "Живот със Синдром на Даун" и родител на дете с този синдром. От дълги години, тя и съпругът й са помогнали на много семейства, които имат деца със Синдром на Даун, да преодоляват проблемите и предизвикателствата пред тях.

"Крайно време е в България да имаме едно по-различно мислене и по-положителна нагласа и да знаем, че хората със Синдром на Даун могат да се развиват и имат шансове ако бъдат подкрепени от семейството и обществото", коментира Христова.

Тя напомни, че от години фондацията се бори да се промени и образователната система, която, по думите й, тотално отхвърля децата със специални образователни потребности.

"В сегашния си вид, системата не позволява на тези деца да се развиват и да получат реално образование. Приобщаващото образование помага. Училището на моята дъщеря Микаела е един от тези примери. За съжаление обаче това са единични случаи в цялата страна", каза още Христова и допълни, че от няколко години тя и нейните съмишленици се борят за промени в наредбата за приобщаващо образование, но засега без успех.

За девета поредна година фондация "Живот със Синдром на Даун" предизвиква всички български граждани да обуят от шарените чорапи с кауза по повод Международния ден на хората със Синдром на Даун.

"Тези чорапи са символът на този ден и с тях показваме, че всички сме цветни, шарени и различни, но и абсолютно равни за един достоен живот", каза Силвена Христова.

Чуйте разговора на Даниела Стойнова със Силвена Христова:





По публикацията работи: Иван Барбов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи юни във Варна (ПРОГРАМА)

Различни зони за игри, спорт и знания ще радват най-малките варненчета в Деня на детето – 1 юни. Те ще бъдат разположени в пространството между Община Варна, градинката на Търговската гимназия и Икономическия университет, което ще бъде затворено за автомобили.  За децата ще има сапунени мехурчета, тебешири, ластици за скачане и още много игри от..

публикувано на 31.05.24 в 18:57

В Белослав и Девня празнуват 1 юни с пътуващия фестивал "Лятно театро"

На 1 юни в Белослав и Девня гостува пътуващият фестивал "Лятно театро".  Събитието в Белослав започва в 10 часа на  площад “Възраждане” с анимация със забавни игри за малки и големи и продължава с куклено-театралния спектакъл "Повече от магия". Организаторите са предвидили и две работилници за развиване на въображението и сръчността. В "Шарена черга"..

публикувано на 31.05.24 в 18:43

Детски рисунки красят прозорците на Община Варна за 1 юни

В навечерието на Международният ден на детето – 1 юни, във Варна беше открита изложбата „Деца, които мислят за неща, които ги няма“. Рисунки, изобретения и приложни произведения на варненски деца на възраст между 3 и 7 години, са изложени върху самите прозорци на сградата на Община Варна и на Информационния център, който се ползва от граждани...

публикувано на 31.05.24 в 17:30

Отличиха най-хубавите междублокови градинки във "Владиславово" (СНИМКИ)

Оцениха труда на жители на кв. "Владислав Варненчик", превърнали междублоковите пространства в райски кътчета.  Първа награда в конкурса „Пъстро и създадено с любов" за оформяне на пространството пред блоковете в район „Владислав Варненчик“ във Варна спечелиха жителите на блок 205, вход В, второто място е за Геновева Христова от блок 222, вход 3, а..

публикувано на 31.05.24 в 14:30

Десетки награди за студентите в ТУ-Варна

Десетки са наградите, получени от студентите в Техническия университет във Варна през тази година. Висшето училище се гордее със студентите, заели призови места в националните олимпиади по програмиране, математика и електроника. „Имаме студенти с много добри прояви в областите на спорта и на изкуството“, каза за Радио Варна ректорът на..

публикувано на 31.05.24 в 11:15

"Българските птици през очите на един поляк" в Шабла

Изложбата „Българските птици през очите на един поляк“ ще бъде открита днес в Зеления образователен център в Шабла. Автор на експозицията е посланикът на Република Полша в България д-р Мачей Шимански. Жителите и гостите на Шабла ще имат възможността да разгледат изложбата от фотографии на д-р Шимански, която ще бъде открита официално тази..

публикувано на 31.05.24 в 10:44

31 май - Световен ден без тютюнопушене

Мото: „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. Всяка година на 31 май СЗО отбелязва Световен ден без тютюнопушене. По данни на СЗО във всички държави младите хора използват в по-висок процент електронни цигари спрямо възрастните. В световен мащаб около 37 милиона младежи на възраст 13- 15 години използват тютюн.  В..

публикувано на 31.05.24 в 06:15