Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Ангелова, АИКБ: Трябва да има по-малко изисквания и удължаване на преходните периоди за Зелената сделка

Милена Ангелова, главен експерт на АИКБ (в средата), проф. Андрияна Андреева, областен управител на Варненска област (вдясно), Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет (вляво)

Зелената сделка от много добър инструмент се изроди в зелена инфлация, затова трябва да има удължаване на преходните периоди и намаляване на изискванията. В българското законодателство да се въведе доброволния стандарт за отчитане на малките и средни предприятия, за да бъдат те улеснени. Това заяви във Варна доц. д-р Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България, която представи пред студенти и преподаватели в Икономическия университет лекция, свързана със зеления преход и малките и средни предприятие и корпоративната социална отговорност. 

В период на рецесия, на множество кризи, на геополитически промени трябва да се помисли много внимателно какви точно изисквания поставяме на бизнеса, категорична е тя. Трябва да бъдем отговорни към поддържане на икономически растеж и осигуряване на работни места. Това е тясната отговорност на бизнеса, опазването на околната среда също трябва да се случи, но могат да се сложат някои ограничения на изискванията на национално равнище, допълни още тя. "Ние предложихме в Закона за счетоводството, който транспонира директивата за нефинансово отчитане, да се запише, че банките и лидерите на веригите за доставки не могат да изискват повече информация от предвидената в стандарта за доброволно отчитане."

Тя посочи, че сега лидери на световни вериги за доставки изпращат на българските малки и средни предприятия въпросници с по 60 страници. Рискът се оценява на база отговорите, а ако се възприеме като твърде висок, те са премахвани от веригата за доставки.

Ангелова коментира още, че е тревожен фактът за предстоящите нови парламентарни избори, тъй като срокът за изпълнения на изискванията за получаване на финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост изтича през 2026 година, а ние все още сме в подготовка за втория транш.

Има много законодателства, които трябва да се приемат, като напри

мер Законът за личните фалити. Таксата за битов отпадък трябва да се определя на база на реално отделен отпадък е залегнала в Директивата за нефинансово отчитане, посочи тя. Ангелова не е оптимист, че ще спазим сроковете. Тя не изключва възможността, страните, които са определяни като по-консервативни - като Австрия и Швеция, ще кажат: "Не са си свършили работата, няма да си вземат парите."

Чуйте повече в интервюто на Даниела Стойнова с Милена Ангелова:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Домашният социален патронаж в община Добричка ще получи ново кухнеско оборудване

Кухненското оборудване на Домашния социален патронаж в община Добричка ще бъде обновено. По-голямата част от средствата са осигурени по проект от Фонд „Социална закрила“, предоставени са пари и от общинския бюджет, като общата сума е малко над 58 400 лв.  Проектът предвижда подобряване на материалната база чрез доставка и монтаж на..

публикувано на 18.05.24 в 16:39

Облачно, на места с дъжд в неделя

Облачността ще е променлива, през деня значителна. Тогава на места ще превали краткотраен дъжд. Почти без валежи ще остане в Добруджа и по Северното Черноморие. Ще духа слаб югоизточен вятър, по Черноморието следобед до умерен от източна четвърт. Минимални температури от 9° до 14°, максимални между 18° и 23°, по Черноморието от 16° до 19°, за Варна..

публикувано на 18.05.24 в 14:28

Язовир "Елешница" е потенциално опасен и застрашава села във Варненска област

Има реална опасност от преливане на язовир "Елешница", ако валежите са по-продължителни и обилни. Едно от големите съоръжения във Варненско вече девет години чака ремонт. Проливен дъжд през 2015 година чупи плоча от преливника на язовира и оттогава селата и пътищата в региона са застрашени. "Елешница" е един от големите язовири във Варненска..

публикувано на 18.05.24 в 13:54

Започнаха ремонтните дейности по пътя в Дюлинския проход, те ще се извършват без спиране на движението

Започнаха същинските строителни дейности по трасето на третокласния път Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас за 34 км от трасето. Това видя репортер на Радио Варна. До края на юни се очаква, че ще стартира ремонта и на останалите 32 км в Бургаско. Пътната отсечка свързва областите Варна и Бургас и се ползва..

публикувано на 18.05.24 в 12:01

Работещите в Агенцията за социално подпомагане обявиха стачна готовност, настояват за среща със социалния министър и повишение на заплатите

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане. Социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1 януари, и..

публикувано на 18.05.24 в 11:50

Два влака се сблъскаха в Белград, пострадали са 13 души

13 души са ранени при сблъсък между два влака в Белград, съобщи БТА, като се позова на информация във Франс прес. Четирима от пострадалите са в тежко състояние. Сблъсъкът е станал между товарен и пътнически влак, минал на червен семафор в тунел в Белград, поясни сръбският министър на транспорта Горан Весич. Сред тежко ранените е машинистът на..

публикувано на 18.05.24 в 10:32

Времето на 18 май- слънце през първата половина на деня, облачно но без валежи следобед

Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността, по-значителни следобед, но без валежи. В сутрешните часове на места ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максимални температури между 19° и 24°, по крайбрежието 16°-21°, за Варна около 18°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската..

публикувано на 18.05.24 в 08:39