Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посрещаме НИК 421 – „Св. св. Кирил и Методий“ на 3 април

НИК 421
Снимка: Свобода Атанасова

Официалната церемония по посрещането на НИК 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, от състава на Висшето военноморско училище  „Н. Й. Вапцаров“ ще се проведе на 3 април от 11 часа. Тържественото събитие ще ознаменува завръщането на първия български военен научноизследователски кораб от Антарктида след успешно приключената 32-ра експедиция на родните полярници. НИК 421 е сбъдната мечта за поколения антарктици. Това обявиха от ВВМУ„Н. Й. Вапцаров“-Варна.  

През 2021 г. ВВМУ, заедно с Българския антарктически институт и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, придобиха научноизследователски кораб. Главната цел на плавателния съд е да осигурява транспорта за българските полярни мисии до Антарктида и да участва в научноизследователските дейности от Националната програма за полярни изследвания. След учредяване на консорциум между трите институции и фактическото придобиване на кораба, той влезе в състава на ВВМУ.

На 27 юли 2021 г. на официална церемония във Варна корабът получи името „Св. св. Кирил и Методий“. Негова кръстница е номинираната за „Оскар“ българска актриса Мария Бакалова. Извършен бе и тържествен акт по издигане на военноморския флаг, с което научноизследователският кораб получи бордови номер 421 и официално стана част от състава на Морско училище. Така България за първи път в своята история се сдоби с военен научноизследователски кораб.

На 8 ноември 2023 г. „Св. св. Кирил и Методий“ отплава от Морска гара – Варна, с което започна 32-рата българска антарктическа експедиция до полярната база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови. Задачата му този път е да превози 70 тона материали за построяването на новата научна лаборатория в близост до българската база на остров Ливингстън.

Дългосрочна плавателна практика изкараха 4 курсанта от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров. 24 курсанта проведоха краткосрочна практика от Варна до аржентинското пристанище Мар дел Плата, други 24 курсанта проведоха също краткосрочна практика от Мар дел Плата до Варна.


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калина Богоева: Балетният конкурс във Варна е културната ценност на България

Балетният конкурс във Варна да бъде възстановен. Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“.  В отворено писмо   до институции и медиите лауреати на Международния балетен конкурс -..

публикувано на 15.05.24 в 10:10

Задържаха трима наркодилъри във Варна

Трима мъже на 45, 46 и 47 години са задържани при специализирана полицейска операция по линия противодействие разпространението на наркотични вещества. Нарушителите са заловени непосредствено след като са разпространили опиати на други двама варненци.  При проведените процесуално-следствени действия на пет адреса и два автомобила ползвани от задържаните,..

публикувано на 15.05.24 в 09:45

"Делфините" организират лагер за деца със специални потребности от Варна

Лагер за деца със специални образователни потребности от Варна организират и тази година от младежката организация PTPI "Делфините". Средствата за него бяха събрани по време на традиционния коледен благотворителен базар на доброволците. Почти 22 хиляди лева бяха събрани по време на базара, отчете за Радио Варна президентът на "Делфините" Алина Чаушева. 10..

публикувано на 15.05.24 в 09:25

От днес започва електронният прием в първи клас във Варна

Електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна започва на 15 май. Заявления ще могат да се подават чрез електронната платформа  https://school.uslugi.io  от 10:00 часа днес, 15 май, до 23:59 часа на 27 май. 3 065 свободни места в 37-те общински училища, в които има прием за първокласници, са обявени за предстоящата..

публикувано на 15.05.24 в 08:56
Снимката е илюстративна

В Каварна обсъждат проект за добив на газ в румънската част на Черно море

Публично обсъждане за проект за добив на газ в румънската част на Черно море ще се проведе днес в Каварна. Предвидено е проектът да бъде изграден в близост до българските териториални води и се състои от два кладенеца, които трябва да бъдат пробити на морското дъно. В общественото обсъждане днес участие се очаква да вземат представители на..

публикувано на 15.05.24 в 08:32

С курсове тип "шатъл" ще извозват пътници по линия 409 между спирките "Изгрев" и "ВСУ"

От днес, 15 май, общинската фирма "Градски транспорт" осигурява възможност за прекачване на пътници от спирка "Изгрев" до "Варненски свободен университет” (ВСУ) с междинна спирка "Ален мак". Това ще обезпечи транспортната свързаност за пътуващите с линия 409, тъй като от 14 май автобусите от градския транспорт не обслужват посочените  две спирки..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Адреси без вода

Поради предизвикана авария от частна фирма без вода до около 11.30ч. ще бъдат абонатите на част от местност "Пчелина" във Варна. Поради предизвикана авария до около 15 часа без вода ще са и части от местностите "Средна Трака" и "Малко Ю".  Вода няма да имат днес абонатите в доричкия квартал "Рилци". Без вода заради авария в района на Добрич..

публикувано на 15.05.24 в 07:57