Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Европейският музикален фестивал във Варна

Церемония за 20-годишнината на форума даде снощи в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център началото на Европейския музикален фестивал Варна 2024. Мария Кондова, директор на фестивала, изрази благодарността си към варненската публика: “Изискваща, знаеща, съпричастна, насърчаваща и вдъхновяваща - вие - варненската публика, направихте възможни тези 20 години, в които припознахте нашия форум като Пролетния фестивал на Варна. Вие щедро давахте любовта си на изключителните изпълнители които гостуваха през годините на фестивалната ни сцена. Те са много и не мога да спомена всички, но ще припомня имената на някои от тях, с чието изкуство се срещнахте за първи път във Варна именно на нашата сцена – изключителните цигулари Найджъл Кенеди и Роби Лакатош, любимецът на поколения - Принцът на романтичното пиано Ричард Клайдерман, виолончелов квартет Растрели, невероятните момчета от саксофонен квартет Сигнум, струнният квинтет на Берлинската филхармония, великолепният британски камерен оркестър „Академи ъф Сент Мартин ин дъ филдс“, прочутия италиански бароков ансамбъл „И музичи ди Рома“. Много са, наистина, и ние, както сигурна съм и вие, пазим в сърцата си ярки спомени от техните гастроли. Благодаря ви, че давате смисъл на всичките ни усилия и споделяте радостта от музикалното изкуство!”

Мария Кондова поднесе благодарност към обществените и корпоративни организации и личности, подкрепящи изданията на фестивала от неговото начало. Всеки от тях беше удостоен с почетния плакет за 20-годишнината на форума. Сред наградените беше и Радио Варна, един от медийните патньори на събитието. Плакета получи директорът Наталия Чешмеджиева. 

Европейският музикален фестивал започна с Дивертименто от Моцарт в изпълнение на Оркестър Кантус Фирмус с диригент маестро Ивайло Кринчев. Любимото произведение настрои варненската публика за първата среща с пианистката Елена Башкирова и нейната интерпретация на Моцарт - Концерт №13. Елитната изпълнителка беше щедра към почитателите на великия австриец и им подари и Моцартов бис. Финалът на концерта беше със симфония №36 “Линц”.

Европейският музикален фестивал във Варна продължава с концерт на 6 април, когато на сцената на Градската художествена галерия ще гостуват ценените в Европа и света инструменталисти Пламена Мангова - винаги бурно аплодирана от варненската публика пианистка, Деница Лафчиева - кларинет и Александър Земцов-Гордън - виола.

СЛЕДВАЩИТЕ КОНЦЕРТИ ОТ ХХ ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА:

6.04.2024, 19.00, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“

Musica da camera

Пламена Мангова, пиано

Деница Лафчиева, кларинет

Александър Земцов-Гордън, виола

В програмата: творби от Роберт Шуман, Макс Брух, Ференц Лист, Франсис Пуленк и Бела Барток

13.04.2024, 19.00, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“

Премиера

JP3 /Живко Петров Трио/

„Beyond the Flesh“

Музика от Живко Петров към саундтрака на премиерния филм на режисьора Димитър Стоянович „Плът“

21.04.2024, 19.00, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“

Акад. Васил Казанджиев на 90 години

„Надежда за балет“ - камерен балет за пиано и три прими

Музика – Васил Казанджиев

Хореография – Арсен Мехрабян

Надежда Цанова, пиано

Марта Петкова, прима балерина на Софийската опера и балет

Десислава Стоева – Вълев, прима балерина на Шведския кралски балет

Венера Христова – Аспарухова, прима балерина на Софийската опера и балет

29.04.2024, 20.00, Фестивален и конгресен център Варна, Зала 1

Камерен оркестър “Виртуозите на Миланската Скала”

Солисти: Красимира Стоянова, сопран, Марио Хосен, цигулка, диригент

Съвместна продукция на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка" откриха в Добрич

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията, живописта...

публикувано на 10.05.24 в 13:36

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

От 08-ми до 23-ти май 2024 г.  Арт Галерия  Le Papillon Ви представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които..

публикувано на 10.05.24 в 13:26

Започнаха майските празници в Балчик

Майските празници в Балчик започнаха с откриването на две изложби - "Участието на България във Втората световна война - двете страни на медала". Тя е подредена в балчишкия музей в рамките поне на месец. Другата е в Общински детски комплекс от конкурса "Моята България". На 16 май Мира Добрева ще представи пред балчишката публика книгата си "Светулки..

публикувано на 10.05.24 в 10:59

От гилдията настояват за намеса на държавата за възстановяването на първия в света Международен балетен конкурс - Варна

Балетният конкурс във Варна да бъде възстановен. Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“. В отворено писмо   до институции и медиите лауреати на Международния балетен конкурс -..

обновено на 09.05.24 в 18:51

Изложба за Втората световна война представят в Балчик

Регионалният исторически музей в Добрич и Регионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк” гостуват в Балчик с изложбата „Участието на България” във Втората световна война (двете страни на медала). Инициативата за новата гостуваща експозиция е на Историческия музей в Балчик, по чиято покана музейните специалисти от Отдел „Нова история” в РИМ-Добрич..

публикувано на 09.05.24 в 16:12

Варна се прощава с Венцеслав Антонов

От 11 часа днес, 8 май, в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна ще бъде поклонението пред Венцеслав Антонов.  Художникът, посветил десетилетия от своя живот на графичното изкуство,  ни напусна на 2 май.  Венцеслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство във Варна и на Международното биенале на графиката във Варна...

публикувано на 08.05.24 в 09:26

Радио Варна награди с професионален звукозапис участници в конкурса "Музикални бисери"

Приключи деветото издание на конкурса „Музикални бисери“, организиран от НЧ „Елин Пелин – 1977“ и СУ за ХНИ „К. Преславски“, гр. Варна, с медийнoто партньорство на Радио Варна. В него взеха участие ученици от трети до десети клас в два раздела – Музикални инструменти (пиано, акордеон и класическа китара) и Поп, рок и джаз пеене, които..

публикувано на 08.05.24 в 00:14