Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината във Варна ще направи пълна проверка на жилищния си фонд

2
Снимката е илюстративна
Снимка: Румен Сарандев

Община Варна ще направи проверка и цялостен анализ на жилищния фонд, с който разполага. Обект на проверката ще бъдат ведомствените жилища, както и фонд „Резервен“, който е за крайно нуждаещи се граждани. Ще се обследва състоянието на всички имоти и ще се прегледа отново списъкът на чакащите. Това стана ясно по време на приемния ден на кмета на Варна Благомир Коцев. Той беше запознат и с няколко случая на граждани, които желаят да ползват общински жилища.

Младо семейство с две малки деца изложи пред Коцев поредния случай на съсобственост с общината в имот в местност „Ален мак“. Те бяха уверени, че администрацията очаква нова пазарна оценка от независим оценител, по която те трябва да закупят няколко квадратни метра, за да изпълнят инвестиционните си намерения.

По информация на дирекция „Общинска собственост, икономика и стопански дейности“ забавените с години преписки за прекратяване на съсобственост вече се решават. Общината е назначила актуални пазарни оценки, които ще бъдат предоставени за разглеждане на постоянната комисия „Собственост и стопанство“, а в последствие и от Общинския съвет.

Голяма група граждани, собственици на имоти с обща площ над 120 дка между изхода на Варна и пътния възел за летището, са инициирали Подробен устройствен план преди повече от 10 години, преминали са през всички административни процедури и от 2 години чакат планът да бъде гласуван от Общинския съвет. По информация на дирекция „Архитектура, градоустройство и устройствено планиране“ има актуализиран доклад по случая и върви процедура по събиране на съгласувателни подписи.   

Жители на кв. „Чайка“ поискаха отсечката между бл. 191 и бл. 192 в квартала да бъде изградена като улица, какъвто план е имало още през 1997 г. По думите им мястото е неугледно, прашно и кално, а оттам ежедневно минават ученици от ОУ „Захари Стоянов“. Кметът Коцев обясни, че за да се изгради този участък, трябва да бъде включен в капиталовата програма на общината, като преди това бъде напълно приложена уличната регулация. Ще бъде проведен разговор с кмета на район „Приморски“, за да се включи въпросният път в списъка на обектите за текущ ремонт, докато се намери трайно решение.

През изминалите години Община Варна се е оказала длъжник на лица, с които е съсобственик в сграда в центъра на града. Със съгласието на общината частните собственици са започнали основен ремонт, който не могат да довършат, ако не им бъдат възстановени сумите за направените досега разходи. По този казус кметът Коцев поиска дирекция „Финанси и бюджет“ да се запознаят с проекта за ремонт и с подробна справка за направените и предстоящите разходи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ясно и слънчево ще е времето на Гергьовден

Според синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология във Варна, през следващото денонощие времето ще се запази предимно ясно и слънчево. Ще духа слаб вятър от юг, утре по крайбрежието до умерен от югоизток.  Минимални температури между 6° и 11°, а максималните във вътрешността слабо ще се повишат и ще достигат 20°-25°, само по..

публикувано на 05.05.24 в 16:30

Празнична програма за Гергьовден в Каварна

На 6 май, Ден на храбростта и празник на Българската армия, Каварна отбелязва своя празник. Камбаните на православния храм „Свети Георги“ ще прозвучат в 8 часа и 30 минути за да поканят миряните на празнична литургия, отслужена от отец Василий. Празничната програма организирана от община Каварна започва в 10:30 на централния площад „Защитата на..

публикувано на 05.05.24 в 16:00

Доброволци в Добрич помогнаха на стотици в навечерието на Великден

Над 100 семейства и крайно нуждаещи се хора получиха хранителни пакети за посрещането на великденските празници в кампанията „Споделен хляб“ в Добрич. Инициативата се организира от фондация „Милостиво сърце“ и Клуба по народни танци „Жътвари“ осма година. В акцията по милосърдие участват и десетки дарители и доброволци. С всяка следваща..

публикувано на 05.05.24 в 13:34

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 05.05.24 в 13:15

Празнично богослужение за Второ Възкресение в Катедралата във Варна

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Второ Възкресение с прочитане на библейските текстове на 12 езика. На тази празнична литургия по традиция се четат текстове от Евангелието на различни езици, посветени на Възкресението на Божия син - Исус Христос. Така се напомня, че благата вест за Христовото Възкресение е била отнесена..

публикувано на 05.05.24 в 12:32

Проф. Кожухаров: Забраната на рекламата на хазарт е стъпка в правилната посока

В последния работен ден на 49-то Народно събрание депутатите приеха единодушно предложението на ГЕРБ и ДПС за пълна забрана в медиите на рекламата на хазарт. Тя влиза в сила три дни след обнародването на текстовете в Държавен вестник. Най-вероятно това ще стане следващата седмица. Според психиатъра проф. Христо Кожухаров, забраната е стъпка в..

публикувано на 05.05.24 в 10:53

"Български възход" регистрираха листата си за изборите

Партия "Български възход" регистрира листата си с кандидати за народни представители от Варна. Водач е областния координатор на структурата, експертът по пътна безопасност, Диан Драганов. Втори е Георги Андреев, който беше депутат в 42-то и 44-то Народно събрание. Андреев е и бивш кмет на село Ветрино. От политическата формация на бившия служебен премиер..

публикувано на 05.05.24 в 10:09