Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пропуски забавят въвеждането на "зелената зона" във Варна

Снимка: Община Варна

Има установени грешки по време на работата по проекта за зелена зона във Варна и това може да наложи забавянето на влизането ѝ в сила. Това каза за Радио Варна Младен Иванов, директор на Общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона" във Варна. 

По време на редовната си пресконференция вчера кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че ще настоява да не се подписват разрешенията за приключване на работа, докато и последният дефект не бъде разрешен. 

Има пропуски от ниво проект до ниво изпълнител, посочи Младен Иванов. В града има и места, където няма знаци, допълни той. 

По думите му, за да бъде изрядно всичко, въвеждането в експлоатация на зелената зона може да се забави. Не мога да кажа кога ще приключи работата - трябва да бъдат отстранени забележките, подчерта Иванов. 

Няма как да не бъдат по-малко местата за паркиране пред блоковете по тротоарите, категоричен е той, коментирайки недоволството на варненци за намаляване броя на паркоместата пред жилищата им. 

"Същото напрежение беше и по време на въвеждане на синята зона, този път обаче обхватът е още по-голям. В квартал "Чайка" например е казано, че на един апартамент се пада един автомобил, а сега знаем, че едно семейство разполага с по два автомобила", подчерта Младен Иванов. 

По думите му след въвеждането на зелената зона най-голямо облекчение ще усетят именно живеещите в района на нейния обхват. По 5 лева на месец, както е при синята зона, ще плащат регистрираните на адреса. За втора кола цената за зелена зона ще е двойна, каза още Младен Иванов. 

Към този момент е ясно, че са осигурени терени за два буферни паркинга във Варна - до Пощенски клон 10 в квартал "Левски" и на територията на МБАЛ "Св. Анна". "Общината търси терени, за да може да се разреши проблема, но тези терени са твърде малко", допълни Иванов.

10 200 ще са паркоместата в обхвата на зелената зона във Варна. Те ще бъдат обособени в седем подзони, най-голямата от които е в квартал "Чайка". В момента се работи едновременно във всяка една от зоните, като етапът на изпълнение на ремонтите е различен.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати на борда на научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий"

Ден на отворените врати ще се проведе на борда на НИК „Св. Св. Кирил и Методий" по случай честването на три години от влизането на кораба в състава на ВВМУ. Плавателният съд е базиран на Морска гара и ще бъде отворен за граждани и гости на града на  27 юли /събота/ 2024 г. - от 9 до 11 часа. Корабът акостира в морската столица през април, след..

публикувано на 27.07.24 в 10:36

Времето днес- следобед с купеста облачност, но с малка вероятност за валежи

Днес ще бъде предимно слънчево, следобед с купеста облачност, но валежи са слабовероятни. Ще духа до умерен вятър от север, следобед по крайбрежието от източна четвърт, койтопривечер ще отслабне. Преобладаващи максимални температури между 27° и 32°, за Варна около30°.Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 27°- 28°.

публикувано на 27.07.24 в 08:21

ОбС-Варна заседава в понеделник

Общинският съвет във Варна се събира в понеделник – 29 юли, за 13-и път от началото на мандата. В заседанието с начален час 10 са включени 13 точки. Една от тях е удостояване на граждани с почетни звания и знаци. За най-високото отличие на Общината са предложени общо шест личности, сред които са селекционерът на националния отбор по футбол на..

публикувано на 26.07.24 в 16:55

Две по-дълги ваканции предлагат за новата учебна година от МОН

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага МОН в графика на учебното време . Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните  випуски. Съгласно зададеното по..

публикувано на 26.07.24 в 15:48
Електрическа тротинетка

Акция "Тротинетка" във Варна, нарушителите са основно под 30-годишни

Специализирана полицейска акция на Областната дирекция на МВР във Варна за установяване на нарушения, извършени от водачи на електрически тротинетки, е започнала в началото на летния сезон и ще продължи до края на лятото. Причината е зачестилите инциденти, при които са пострадали варненци и гости на града. Това съобщи старши комисар Димитър..

публикувано на 26.07.24 в 15:07

Конституционният съд обяви за противоконституционни част от промените в основния закон, свързани със съдебната реформа

Конституционният съд обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка, предаде БНР.  Според КС са противоконституционни текстовете, с които Висшият съдебен съвет се разделя на два отделни съвета, ограничават се правомощията на Главния прокурор и се въвежда механизъм за разследване на..

публикувано на 26.07.24 в 15:01

Автобус заседна в подлеза "Шипка" във Варна (ВИДЕО)

Автобус заседна в автоподлез в центъра на града, видя репортер на Радио Варна. Превозното средство се е оказало високо за тунела на улица "Шипка" в морската столица.  Няма видими щети на автоподлеза.  Инцидентът е станал в посока бул. "Мария Луиза".  Проверката ни установи, че в посока музея, в която е бил заседнал автобусът, знакът, обозначаващ..

публикувано на 26.07.24 в 14:26