Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИМ-Варна ще посреща посетители с куп новости и модерни експозиционни пространства

Регионалният исторически музей във Варна показа обновени експозиционни зали, зала „Одесос“, нов сайт, нова експозиция „Нумизматика“, ново фондохранилище. Сред подобренията са още нова климатична инсталация, място за отдих в експозиционните зали за туристи, шкафчета за съхранение на багаж. Новостите бяха представени по време на заключителната информационна среща по проект „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021г. Общият бюджет е в размер на 810 965,15лв. Партньори по проекта са ИУ – Варна и Музей Нордланд (Норвегия). Деница Йорданова – ръководител на проекта обясни, че стратегията и целта на проекта е да се направи една по-голяма крачка от Археологическия музей и да се излезе извън традиционните рамки на експониране и комуникация с посетителите. Фокусът е върху местните целеви групи – гражданите на Варна, децата, семействата и младите хора, каза Йорданова. Относно новият сайт - той ще обединява всички музеи към РИМ - Варна в едно.

ИУ – Варна е разработил софтуер за превръщането на музея в едно хибридно преживяване, каза по време на срещата доц. Генка Рафаилова – координатор по проекта. Тя добави, че е разработен и план за маркетингово развитие до 2027г. от ИУ - Варна. 

Благодарение на проекта в музея ще видим и нова експоцизия – „Нумизматика“. Монетната колекция е от 28 пана, каза Игор Лазаренко – директор на РИМ – Варна. В музея има налични около 1500 монети, каза Лазаренко и поясни, че при последното им преброяване те са били 1445. Отделеното пространство, в което новата експозиция „Нумизматика“ ще посреща гости, е в две зали. Откриването на новата експозиция ще е в началото на месец май, добави Игор Лазаренко.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отстраниха директора на Областното пътно управление във Варна заради катастрофата с НСО

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова разпореди незабавно да се образува дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление във Варна инж. Явор Пасев и началника на отдел „Инвестиционно-ремонтни дейности“ в ОПУ – Варна Севдалина Казълова. Докато тече дисциплинарното производство, служителите са..

публикувано на 21.05.24 в 12:13

12 души са задържани за купуване на гласове в област Варна

12 души са задържани за купуване на гласове при специализирана полицейска операция на Областната дирекция на МВР във Варна на територията на цялата област за купуване на гласове  и срещу битовата престъпност. По предварителни сигнали в различни малки населени места в различни общини в региона - Провадия, Бяла,  са задържани лица, които са..

публикувано на 21.05.24 в 11:47

Главчев изиска проверка на пътя до Аксаково, където катастрофира кола на НСО

Служебният премиер Димитър Главчев поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова да извърши незабавна проверка във връзка с информацията за новоасфалтирана част от пътя в района на Аксаково, където преди дни имаше тежка катастрофа с автомобил на НСО с жертва и ранени. Това съобщи правителствената пресслужба.  От..

публикувано на 21.05.24 в 11:12

ЦИК прие указанията за вота, бюлетините ще се пускат в 4 кутии

Централната избирателна комисия прие методическите указания за работата на секционните избирателни комисии в страната за изборите 2 в 1 на 9 юни.  Те са различни за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини и за тези, в които ще има и устройства. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов уточни пред колегите си в комисията как ще се..

публикувано на 21.05.24 в 11:03

Учениците, на които се е паднала "проблемна матура", ще получат 4 точки от МОН

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това е някъде,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Акция в кв. "Максуда" за купуване на гласове във Варна, има задържани (СНИМКИ)

Над петима са задържани към този момент при акция в квартал "Максуда" във Варна.  Специализираната полицейска операция е  за противодействие на престъпления по политически права на гражданите и противодействие на битовата престъпност. Акцията се провежда от тази сутрин на територията на цялата област, съобщи комисар Веселин..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

Мъж на 51 години е загинал в катастрофа в Каварна

Мъж на 51 години е загинал при пътнотранспортно произшествие на улица в Каварна. За това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Добрич. Съобщението за инцидента е получено в 19:50 часа в понеделник (20 май). По първоначална информация мъжът е катастрофирал с велосипед с монтиран двигател. Инцидентът е станал на ул. "Черноморска" в Каварна, като..

публикувано на 21.05.24 в 08:45