Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

205 случая на коклюш у нас, личните лекари ще проверяват извършените имунизации

Снимка: БГНЕС

205 случая на заболели от коклюш са регистрирани от началото на годината у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

"Предприели сме мерки по изпращане на писма към районните здравни инспекции и Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да направят проверка на извършените имунизации и реимунизации", каза д-р Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването. 

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че ръстът на заболеваемостта от коклюш не е изненада, защото от началото на 2023 г. в Европа има покачването на заболеваемостта от коклюш. Той посочи, че в Чехия отчитат най-големия ръст на коклюш от 60-те години на миналия век, като до момента са регистрирани над 6 хил. случая. В Испания случаите на 8200 случаи само за тази година, в Нидерландия – 3600 случая, от тях 3 са кърмачета. Гърция засега отчита 82 случая.

Доц. Кунчев обясни, че най-засегната е възрастта от 10 до 19 г., но има и доста деца до 1-годишна възраст.

В България за първите три месеца на 2024 г. са регистрани 114 случая, като 89% от тях са на възраст до 19 г., или 102 случая.

"Най-висок е относителният дял във възрастта 10 – 14 г.", добави Кунчев.

Към момента между 50 и 60% се движи процентът на ваксинираните напълно или частично, които са заболели.

Коклюшът, когато се хване навреме, не е опасен.

"Наличието на тези два смъртни случая за мен донякъде е съвпадение, тъй като става въпрос за деца, потърсили медицинска помощ доста късно, вече и при наличието на тежки пневмонии, на дихателна недостатъчност, при които и лечението е било по-неефективно", обясни главният държавен инспектор.

Ваксини се поставят на деца на 2, 3 и 4 месеца. След това на 5, 6 и 12-годишна възраст. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето днес- следобед с купеста облачност, но с малка вероятност за валежи

Днес ще бъде предимно слънчево, следобед с купеста облачност, но валежи са слабовероятни. Ще духа до умерен вятър от север, следобед по крайбрежието от източна четвърт, койтопривечер ще отслабне. Преобладаващи максимални температури между 27° и 32°, за Варна около30°.Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 27°- 28°.

публикувано на 27.07.24 в 08:21

ОбС-Варна заседава в понеделник

Общинският съвет във Варна се събира в понеделник – 29 юли, за 13-и път от началото на мандата. В заседанието с начален час 10 са включени 13 точки. Една от тях е удостояване на граждани с почетни звания и знаци. За най-високото отличие на Общината са предложени общо шест личности, сред които са селекционерът на националния отбор по футбол на..

публикувано на 26.07.24 в 16:55

Две по-дълги ваканции предлагат за новата учебна година от МОН

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага МОН в графика на учебното време . Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните  випуски. Съгласно зададеното по..

публикувано на 26.07.24 в 15:48
Електрическа тротинетка

Акция "Тротинетка" във Варна, нарушителите са основно под 30-годишни

Специализирана полицейска акция на Областната дирекция на МВР във Варна за установяване на нарушения, извършени от водачи на електрически тротинетки, е започнала в началото на летния сезон и ще продължи до края на лятото. Причината е зачестилите инциденти, при които са пострадали варненци и гости на града. Това съобщи старши комисар Димитър..

публикувано на 26.07.24 в 15:07

Конституционният съд обяви за противоконституционни част от промените в основния закон, свързани със съдебната реформа

Конституционният съд обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка, предаде БНР.  Според КС са противоконституционни текстовете, с които Висшият съдебен съвет се разделя на два отделни съвета, ограничават се правомощията на Главния прокурор и се въвежда механизъм за разследване на..

публикувано на 26.07.24 в 15:01

Автобус заседна в подлеза "Шипка" във Варна (ВИДЕО)

Автобус заседна в автоподлез в центъра на града, видя репортер на Радио Варна. Превозното средство се е оказало високо за тунела на улица "Шипка" в морската столица.  Няма видими щети на автоподлеза.  Инцидентът е станал в посока бул. "Мария Луиза".  Проверката ни установи, че в посока музея, в която е бил заседнал автобусът, знакът, обозначаващ..

публикувано на 26.07.24 в 14:26
Доц. д-р Петър Шишков

Именит български учен е загиналият при взривовете в Елин Пелин

Именитият български учен доц. д-р Петър Шишков е загиналият при експлозиите в складовете за пиротехника в град Елин Пелин, предаде БГНЕС. Тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов съобщи трагичната новина за загинал мъж на 49 години. Той е бил приет вчера в „Пирогов“ с 35% изгаряния, но с много тежко обгазяване. В момента лекарите се борят за..

публикувано на 26.07.24 в 14:17