Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС-Варна днес решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Снимка: Нина Милошевич

Общинският съвет се събира на редовно заседание днес в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки.

Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и колективи с ярки постижения в своята област през последната година.

В дневния ред са включени и промени в Наредбата за организацията на движението на територията на общината. Ако бъдат одобрени, ще има нови правила за движение на електрическите тротинетки във Варна.

Сред точките е и предложение за предоставяне на допълнителни средства от местната хазна за изпълнение на проекти в образователната инфраструктура. Основното финансиране е осигурено от Националния план за възстановяване и устойчивост и от програмата на Министерството на образованието и науката за изграждане и ремонт на детски ясли, градини и училища. За реализацията на проектите обаче е необходим допълнителен финансов ресурс, който ще бъде обезпечен от Община Варна.

Актуализацията за основните месечни заплати на кметовете на райони и кметства също фигурира в дневния ред. Съветниците трябва да решат и дали да има промяна в минималните и максималните цени за таксиметров превоз на пътници за километър пробег.

На разглеждане ще бъде поставено и предложение за промени в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Варна, според което група в местния парламент ще може да се формира и от трима съветници, а не както е сега – от четирима. 

Отпускането на еднократни социални помощи също е включено в дневния ред.

По традиция заседанието ще завърши с дискусия с гражданите.

Пълният дневен ред е публикуван на сайта на Общински съвет – Варна, секция „Заседания“. Сесията ще се излъчва в реално време през YouTube канала на институцията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румънски туристи напълниха Слънчев бряг, лошото време не ги изплаши

Няма отказани резервации по морето заради лошото време. Част от хотелите в Слънчев бряг, Несебър и Поморие отвориха за Великденските празници, като в тях почиват предимно румънци, българи и гърци. Има и полски туристи и малко англичани, предава БГНЕС. Само в един от хотелите в Слънчев бряг за празниците са дошли близо 900 румънци. „Предварителните..

публикувано на 04.05.24 в 16:40

Слънчево време на Великден

До полунощ валежите навсякъде ще спрат, а облачността ще намалее и през деня ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, който следобед ще се преориентира от югоизток. Минимални температури между 6° и 11°, а максимални от 18° до 23°, по Черноморието 15°-20°. За Варна минимална температура 11°, а максимална около 19°...

публикувано на 04.05.24 в 16:15

И партия МЕЧ с листа във Варна

Професор Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и специалист по национална и международна сигурност е водачът на листата на партия МЕЧ във Варна. Листата се състои преимуществено от млади хора, всеки от които обаче е компетентен в своята област, каза Радулов. Даниела Стойнова разговаря с него след регистрацията на листата в РИК-Варна.

публикувано на 04.05.24 в 16:10

Спират Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” за планов годишен ремонт

На 5 май, Великден, пети блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от Уестингхаус, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. Необходимото за..

публикувано на 04.05.24 в 16:00

БСП и "Левицата" се регистрираха за вота

Пълна листа за парламентарните избори регистрира в Районната избирателна комисия (РИК) във Варна от БСП за България. Водач на листата е Борислав Гуцанов. Даниела Стойнова разговаря с него след регистрацията.

публикувано на 04.05.24 в 15:55

3000 туристи посрещнат Великден в Албена

Близо 3000 души ще посрещнат великденските празници в "Албена", съобщават от ваканционното селище. С това комплексът ще даде своеобразен старт на летния туристически сезон. Врати ще отворят общо осем от хотелите във курортния комплекс. Туристите са предимно от България и Румъния. Те ще бъдат посрещнати с тематични менюта, подготвени от главните готвачи..

публикувано на 04.05.24 в 15:00
проф.Драгомир Пламенов, ректор на ТУ-Варна

ТУ - Варна със съвместна магистратура с академията в Свищов

Техническият университет (ТУ) във Варна подготвя нова магистърска програма съвместно със Стопанската академия в Свищов, съобщи БТА като цитира ректорът на висшето училище проф. Драгомир Пламенов. По думите му тя е свързана с автомобилното застраховане, а целта е първият прием по нея да бъде реализиран още през новата учебна година. В Академията в..

публикувано на 04.05.24 в 14:50