Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Птиците в две ферми в Добрич са засегнати от инфлуенца

26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега.

12 са случаите от тази година.

2 ферми в Добрич с птици са засегнати от болестта.

В едноседмичен срок е необходимо да се проведат срещите по общини, стана ясно на среща в Областна управа-Варна.

В момента областта не е засегната.

Засегнати са Добрич, Пловдив, Кърджали, Хасково.

Д-р Иван Иванов-началник отдел „Здравеопазване на животните“ към ОДБХ добавя повече в разговор с Ваня Славова:

Хората е необходимо да се информират да държат птиците в затворени помещения. 

Отделно трябва да се гледат патиците и кокошевите птици, тъй като патиците са преносители на вируса.

Стопаните трябва да уведомят ветеринарния лекар или кметството, ако имат голям брой мъртви птици. Сред признаците на болестта е посиняването на гребена на животните.

При възникване на огнище, мерките са загробване на птиците. Но например в Долни чифлик няма площадка за загробване, а там функционира ферма с 20 хиляди птици.

След едно седмица ще бъдат свикани общинските епизоотични комисии на разяснителна среща.


За пръв път заболяването е описано в Италия през 1878 г. Поради бързото си протичане и високата смъртност сред птиците е наречено „птича чума“,. Разпростанено е по целия свят. Причинител на заболяването са РНК ортомиксовируси вируси от тип А (Alphainfluenzavirus или Influenzavirus A), характеризиращи се с антигенно хомоложен нуклеопротеин и матрични вътрешни протеини. Разпределят допълнително на комбинации между 16 подтипа хемаглутинин (H1-16) и 9 невраминидаза (N1-9). Дивите птици са признат източник и резервоар за всички подтипове вируси на птичия грип (AIV).
Нископатогенна инфлуенца (LPAI)
Причинителите на нископатогенната инфлуенца по птиците са вируси с ниска патогенност (LPAI), които са разпространени по целия свят и се срещат често при клинично здрави крайбрежни птици (Chadriiformes) и мигриращи водолюбиви птици (Anseriformes). Най-често нископатогенния птичи грип се причинява от привнесени домашни птици и щраусови птици. Вирусите може да присъстват в стада на село или в задния двор и птици, продавани на пазарите за живи птици. Домашни птици, отглеждани за търговска цел в развитите страни, са свободни от вируси на птичия грип.
Високопатегенна инфлуенца (HPAI)
Високопатегенната птича инфлуенца (HPAI) се причинява от вируси възникнали вследствие от мутация на някои H5 и H7 LPAI вируси и причиняват опустошителни епидемии.
Инкубационният период е силно променлив и варира от няколко дни при отделни птици до 2 седмици в стадото. Предаването между отделните птици става чрез поглъщане или вдишване. Разпространението между фермите е резултат от нарушения в практиките за биосигурност, главно чрез движение на заразени домашни птици или замърсени изпражнения и респираторни секрети върху оборудване или облекло. Разпространението по въздуха между фермите може да важи само за ограничени разстояния. Наблюдава се ограничено разпространение при диви птици на евразийския H5 HPAI вирус, което не е типично за други HPAI вируси.
Програмите за изкореняване на високопатогенната инфлуенца в развитите страни се основават на бързо елиминиране на HPAI вирусите, от околната среда, чрез унищажаване на птичите стада в засегнатите ферми и въвеждане на зони с ограничено движение на домашните птици за известен период от време.
По публикацията работи: Ваня Славова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево време на Възкресение Христово

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб вятър от север-североизток, следобед по крайбрежието ще се обърне от югоизток, вечерта, вече и във вътрешността, ще се ориентира от юг. Преобладаващи максимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 14°-16°. Изгрев на Слънцето за..

публикувано на 05.05.24 в 07:23

Стотици варненци посрещнаха Възкресение Христово в катедралния храм "Свето Успение Богородично"

По традиция стотици варненци се събраха да посрещнат най-голямото събитие в човешката история в катедралния храм "Свето Успение Богородично". 40 минути преди Възкресение Христово започна пасхалната полунощница отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници от епархията. В първите минути на новия ден..

публикувано на 05.05.24 в 07:13

Румънски туристи напълниха Слънчев бряг, лошото време не ги изплаши

Няма отказани резервации по морето заради лошото време. Част от хотелите в Слънчев бряг, Несебър и Поморие отвориха за Великденските празници, като в тях почиват предимно румънци, българи и гърци. Има и полски туристи и малко англичани, предава БГНЕС. Само в един от хотелите в Слънчев бряг за празниците са дошли близо 900 румънци. „Предварителните..

публикувано на 04.05.24 в 16:40

И партия МЕЧ с листа във Варна

Професор Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и специалист по национална и международна сигурност е водачът на листата на партия МЕЧ във Варна. Листата се състои преимуществено от млади хора, всеки от които обаче е компетентен в своята област, каза Радулов. Даниела Стойнова разговаря с него след регистрацията на листата в РИК-Варна.

публикувано на 04.05.24 в 16:10

Спират Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” за планов годишен ремонт

На 5 май, Великден, пети блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от Уестингхаус, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. Необходимото за..

публикувано на 04.05.24 в 16:00

БСП и "Левицата" се регистрираха за вота

Пълна листа за парламентарните избори регистрира в Районната избирателна комисия (РИК) във Варна от БСП за България. Водач на листата е Борислав Гуцанов. Даниела Стойнова разговаря с него след регистрацията.

публикувано на 04.05.24 в 15:55

3000 туристи посрещнат Великден в Албена

Близо 3000 души ще посрещнат великденските празници в "Албена", съобщават от ваканционното селище. С това комплексът ще даде своеобразен старт на летния туристически сезон. Врати ще отворят общо осем от хотелите във курортния комплекс. Туристите са предимно от България и Румъния. Те ще бъдат посрещнати с тематични менюта, подготвени от главните готвачи..

публикувано на 04.05.24 в 15:00