Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще свързва ли градската железница кварталите с центъра, попитаха варненци

Снимка: Ани Петрова

Проектът за градска железница трябва да дава възможност за свързване на кварталите с индустриалната зона и центъра на Варна. Това мнение сподели по време на общественото обсъждане Марко Кателиев, чийто дядо живее в кв. "Младост". Момчето коментира, че често е ставал свидетел как всяка сутрин и вечер се образуват задръствания от бул. "Република" до бул. "Трети март". "Проектът е много нужен и колкото и да го плюят гражданите, той ще отпуши трафика", категорично е момчето. 

Има ли идея за продължение на железницата, попита още Кателиев.

Какво още каза той и как му отговори заместник-кметът Пламен Китипов - чуйте в прикачения звуков файл:



Своето мнение за разширяването на булевард "Цар Освободител" по време на общественото обсъждане изрази и архитект Максим Недков. "Смятам, че още на ниво задание нещата в този проект са сбъркани. В момента сме в достатъчно ранен етап на проектиране, за да се запитаме отново дали това е правилното решение и да го поставим под съмнение. Трябва да решим дали има нужда от такъв главен булевард на две нива", посочи Недков:



Ще има ли възможност за пешеходно пресичане на пътните възли по булевардите "Христо Смирненски" и "Република" попита от своя страна Антон Тончев. "Дъгите с бул. "Христо Смирненски" за десни завои ще се изграждат ли по време на булеварда или са запазени за бъдещо изграждане на булевард "Варна", запита още Дончев. 

"Всички градове в Европа вече дават предимство на пешеходния трафик и велотрафика - би трябвало пътните възли да са измислени така, че и там да е максимално удобно за пешеходци и велосипедисти", категоричен е Тончев. 

По време на обсъждането стана ясно, че в настоящия предварителен проект не е предвидено надлъжно изграждане на велоалеи. Проектантите обясниха, че все пак има техническа възможност такива да се добавят към по-нататъшните разработки.

"По отношение на директните връзки за дясно завиване за възела с бул. "Христо Смирненски" - те не са задължителни на този етап от проекта. Те определят териториалния обхват, който е необходим за изграждането на пътния възел с бул. "Варна". На всички ни се иска този булевард да стане факт, за да няма необходимост от това да използваме "Цар Освободител" като отвеждащ транзитния трафик. За съжаление до реализирането на бул. "Варна" хоризонтът вероятно е 3-4 пъти по-дълъг от възможността да изпълним "Цар Освободител" и да се възползваме от всички предимства, които той ще ни предостави по отношение разтоварването на автомобилния трафик най-малко... Решението ще бъде на експертния съвет", отговори инж. Кольо Червенков от проектантския екип. Град Варна няма велоплан, напомни Червенков. "Ако ще правим велоалеи по всички напречни булеварди, това ще доведе до промяна на регулационния план и увеличение на териториалния обхват на тези пресичащи се булеварди. Сега е моментът той да бъде дефиниран", допълни инж. Кольо Червенков. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синодалният избор за нов Сливенски митрополит ще бъде на 26 май

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан , който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще трябва да избира между епископ Арсений , сочен за дясната ръка на пловдивския владика Николай, и епископ Герасим. Интригата около избора на Сливенски митрополит..

публикувано на 20.05.24 в 09:43

Безопасно ли е да пазаруваме от Temu?

Европейската потребителска асоциация и 18 национални организации внесоха жалби срещу онлайн платформатаTEMU   за нарушения на новото законодателство на Европейския съюз. Това съобщи за Радио Варна Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“. Онлайн платформата TEMU атакува потребителите с изключително ниски цени на всякакви..

публикувано на 20.05.24 в 09:37

Социалната парламентарна комисия заседава извънредно за вдигане на пенсиите

Парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика ще има извънредно заседание днес по точка единствена - разглеждане, обсъждане и гласуване на проекторешение за задължаване на представителите, определени от Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) - да подкрепят решение за осъвременяване на..

публикувано на 20.05.24 в 08:32

Зрелостниците пишат по Вариант 1 на втората задължителна матура

Вариант номер 1 беше изтеглен за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет.  На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална квалификация. Изпитният вариант за тях ще бъде изтеглен в този час. За днешната матура са..

публикувано на 20.05.24 в 08:23

В знак на протест: Работен, но неучебен ден във варненските университети

Държавните и някои от частните висши учебни заведения (ВУЗ) днес няма да проведат учебни занятия.  Във Варна за висшите учебни заведения денят ще е работен, но неучебен. Целта е насочване на вниманието на политиците към проблемите на висшето образование у нас. Ще се провеждат неотложни дейности като изпити, но административни дейности за студентите..

публикувано на 20.05.24 в 08:21
Иранският президент Ебрахим Раиси

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал в хеликоптерна катастрофа

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външния си министър, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс. Вицепрезидентът на Ислямската република Мохсен Мансури е потвърдил информацията в социалната мрежа Х, съобщава БНР.  Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер..

публикувано на 20.05.24 в 08:18
Варна, изгревът тази сутрин

Понеделник с променлива облачност

Днес ще има променлива облачност, но почти без валежи. Ще духа слаб, следобед до умерен югоизточен вятър, по Черноморието от източна четвърт. Максимални температури от 19° до 24°, по Черномориеето между 17° и 20°, за Варна около 19°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода между 15° и 17°. Изгрев на Слънцето за Варна в 5 часа..

публикувано на 20.05.24 в 06:13