Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование


Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност - Варна” и фондация “Калейдоскоп”. Информацията е получена по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от детските заведения на територията на града и от общината. Въпреки свръх натоварването на групите 911 деца са останали извън образователната система за учебната 2023/2024 г. Варна обаче остава без усвоено финансиране от държавната програма за компенсации на семействата на деца, за които не е осигурено място в детска градина. Инициативата за получаването им трябва да е от родителите, подчерта заместник-кметът по „Образование“ Павел Попов. Той призна, че  възможността за получаване на компенсации не е популяризирана.

Компенсацията за неприето дете от 1 до 3 г. е 457 лв. на месец, а за дете от 3 до 6 г. 510 лв., като се отпуска с условието детето да е записано в частно детско заведение или кооператив.

Свръхприемът се дължи на начина, по който е устроено финансирането на детските градини, той стимулира директорите да приемат повече деца, подчерта заместник-кметът Павел Попов. Можем да поддържаме тази система и тази бройка за момента. Той смята, че публично-частни партньорства и популяризиране на държавната компенсация са възможност за решаване на проблема с недостига на места в детските заведения във Варна. Попов обобщи ситуацията така - малко детски градини, много деца, спадане на качеството в образованието им.

Отчетена беше и тенденцията към съкращаване на предучилищните групи в училищата. В момента такива има само във 12 варненски училища.

Наясно сме, че са необходими структурни промени като цяло в системата на образованието в България, вкл. такива, че общините да могат да се самоорганизират в решенията. Проблемът със свръхприема го имат всички големи градове, но извън София родителите не са чували, че държавата отпуска компенсации за неприето дете. Това каза Нора Гавазова от фондация “Калейдоскоп”, а колегата й Явор Якимов представи възможните краткосрочни решения, които предлага неправителствения сектор във Варна :

-  Децата, приети в детско заведение извън своя район, родителят да избира дали да посещава там или да ползва полагаемата компенсация;

-  Общината да осигурява публична информация за приема (нормативен брой деца за всяка група, реален брой приети, свободните места, вкл. за децата приети в друг район, а не по местоживеене, за има възможност за кандидатстване за компенсация от държавата).

-  Осигуряване на допълнителен педагогически персонал в наднормените групи, за да се повиши качеството на грижата. 

-  Откриване на подготвителни групи в училищата.

Липсата на места в детските ясли и градини и нерегламентираното превишаване на допустимия по норматив брой деца в групите е дългогодишен проблем, с който се сблъскват семействата във Варна, както и педагозите, работещи в заведенията за деца. Неговата сериозност и прогресираща през годините тежест изискват спешни мерки от страна на общинската власт, настояха още в обращението си от образователните неправителствени организации.

По информация на МОН право на компенсации от държавата имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища, в които са кандидатствали. За тях общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или училище.


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево време на Възкресение Христово

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб вятър от север-североизток, следобед по крайбрежието ще се обърне от югоизток, вечерта, вече и във вътрешността, ще се ориентира от юг. Преобладаващи максимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 14°-16°. Изгрев на Слънцето за..

публикувано на 05.05.24 в 07:23

Стотици варненци посрещнаха Възкресение Христово в катедралния храм "Свето Успение Богородично"

По традиция стотици варненци се събраха да посрещнат най-голямото събитие в човешката история в катедралния храм "Свето Успение Богородично". 40 минути преди Възкресение Христово започна пасхалната полунощница отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници от епархията. В първите минути на новия ден..

публикувано на 05.05.24 в 07:13

Румънски туристи напълниха Слънчев бряг, лошото време не ги изплаши

Няма отказани резервации по морето заради лошото време. Част от хотелите в Слънчев бряг, Несебър и Поморие отвориха за Великденските празници, като в тях почиват предимно румънци, българи и гърци. Има и полски туристи и малко англичани, предава БГНЕС. Само в един от хотелите в Слънчев бряг за празниците са дошли близо 900 румънци. „Предварителните..

публикувано на 04.05.24 в 16:40

И партия МЕЧ с листа във Варна

Професор Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и специалист по национална и международна сигурност е водачът на листата на партия МЕЧ във Варна. Листата се състои преимуществено от млади хора, всеки от които обаче е компетентен в своята област, каза Радулов. Даниела Стойнова разговаря с него след регистрацията на листата в РИК-Варна.

публикувано на 04.05.24 в 16:10

Спират Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” за планов годишен ремонт

На 5 май, Великден, пети блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от Уестингхаус, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. Необходимото за..

публикувано на 04.05.24 в 16:00

БСП и "Левицата" се регистрираха за вота

Пълна листа за парламентарните избори регистрира в Районната избирателна комисия (РИК) във Варна от БСП за България. Водач на листата е Борислав Гуцанов. Даниела Стойнова разговаря с него след регистрацията.

публикувано на 04.05.24 в 15:55

3000 туристи посрещнат Великден в Албена

Близо 3000 души ще посрещнат великденските празници в "Албена", съобщават от ваканционното селище. С това комплексът ще даде своеобразен старт на летния туристически сезон. Врати ще отворят общо осем от хотелите във курортния комплекс. Туристите са предимно от България и Румъния. Те ще бъдат посрещнати с тематични менюта, подготвени от главните готвачи..

публикувано на 04.05.24 в 15:00