Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворени врати за бъдещи възпитаници на ОУ "Христо Ботев" във Варна

28
ОУ "Христо Ботев, Варна
Снимка: Д.Дончева

Ден на отворени врати се провежда днес в ОУ „Христо Ботев“ във Варна. Училището, което се намира в кв. Аспарухово, посрещна деца от всички детски градини в района, на които им предстои да бъдат първокласници. След тях сградата ще посетят и деца, които ще бъдат в пети клас през следващата учебна година.

Малчуганите бяха посрещнати в двора от учениците и учителите и се включиха в  игрите и предизвикателствата в рамките на инициативата от пролетни мероприятия „Вълшебната гора“.


Бъдещите петокласници ще станат част „Учебна игротека“, в която по-големите ученици по атрактивен начин ще им представят различни образователни дейности, и ще ги включат в заниманията на образователните павилиони по природни и хуманитарни науки, изкуства и спорт.

Много е важно първото училище на децата да е кварталното, това, което е най-близо до дома им, най-малкото, за да не се страхуват, каза за Радио Варна директорката на училището Виктория Шереметова.


„За едно дете в детска градина училището е една огромна, необятна сграда. Ние наблюдаваме през годините, как някои деца много смутено стъпват, често плачат или изпитват тревожност. Аз съм убедена, че децата в начален етап на образование трябва да са близо до дома, до семейството и до познатите на детето части на района. Би следвало също да бъдат в по-малки училища, с по-малко деца на брой, за да се чувстват като у дома.“, каза още Виктория Шереметова.

Целия разговор с нея чуйте в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Празнична наздравица

Светъл празник! Възкресение. И животът зарпочва отначало – още по-вълнуващ, ярък, красив, смислен и вдъхновяващ. Градът ухае на домашен козунак. Хората изглеждат по-благи. С Великден винаги идва преосмислянето. Затваряш очи и през мислите ти, като на филмова лента, преминават красивите и незабравими моменти: Тройната дъга, която неочаквано..

публикувано на 06.05.24 в 16:30
Конна база Виница

Квалификации за Държавното първенство се проведоха в Конната база във Виница

Близо 30 състезатели по конен спорт се включиха в квалификациите за Държавното първенство, които се проведоха днес на Конната база във Виница. Участниците са от Варна, Добрич, Бургас, Русе, Шумен и др.градове, каза за Радио Варна ръководителят на проявата Даниел Манев, който е главен треньор и председател на спортния клуб по конен спорт..

публикувано на 06.05.24 в 13:50
Кичево

В Кичево раздадоха курбан за здраве

Жителите на варненското село Кичево празнуват Гергьовден с курбан за здраве. В църквата в селото, която е на 167 години, се отслужи света литургия. От 5 часа тази сутрин в двора на храма се вари курбан. Отговорник всяка година по приготвянето му е Пламен Георгиев. Не е местен, не е и именик, но почита Свети Георги и вярва, че българският..

публикувано на 06.05.24 в 12:12

Къде пътуваха българите по Великден?

Близките до България държави са били най-предпочитани от нашите сънародници, решили да посрещнат Великденските празници в чужбина.  Това каза за Радио Варна Юлиан Бонев от Варненската асоциация на туроператорите и туристическите агенти.  Най-много българи е имало на Великден в Турция, Гърция, Румъния и Северна Македония , а програмите са били..

публикувано на 06.05.24 в 09:50

Отбелязваме Гергьовден

На 6 май отбелязваме един от най-големите български празници - Гергьовден. В народните поверия, празникът предвещава пристигащото лято и новата стопанска година - затова денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. "Всяка капка гергьовски дъждец жълтица носи", смята народът. Щом вали в деня на..

публикувано на 06.05.24 в 07:08

Малките общини у нас в неравна битка с обезлюдяването

Населението у нас намалява и застарява. Данните на Националната статистика за миналата година сочат, че у нас живеят под 6 милиона и 500 хиляди души. В сравнение с 2022 година населението на страната намалява с 2 229 души, или с 0.03%. 24 на сто от българите са над 65-годишна възраст, а най-нисък е делът на възрастното население в областите..

публикувано на 05.05.24 в 15:17

Признателни пациенти откриха паметна плоча на обичан лекар

В навечерието на великденските празници признателни пациенти и обществеността на няколко села в община Добричка откриха паметна плоча на д-р Ивелин Тончев. Стотици благодарни за отношението, професионализма, човешката съпричастност и грижите хора се събраха пред кметството и читалището в село Смолница. Датата на освещаването на паметната плоча не е..

публикувано на 05.05.24 в 09:05