Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелите на Златни пясъци ще са пълни по Великден

| обновено на 29.04.24 в 11:08
Снимка: БГНЕС

Хотелите на Златни пясъци, които ще отворят за Великден, са със 100% запълнени резервации. Очакват се предимно румънски туристи. Това каза Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара.  Всяка година 30% от избралите да почиват по празниците в курорта са българи, каза още Маринов и подчерта, че променливото пролетно време не ги спира. Дори и да е облачно и да не става за къпане в морето, става за разходки, посочи той. Туристите търсят основно хотели, които са близо до морето, затова тези, които са на задна линия, няма да работят, предположи експертът. 

Туристите търсят и SPA хотели, каза Павлин Косев, председател на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Повечето от базите вече са осъвременени, предлагат голямо разнообразие от медико и SPA терапии и по-високо качество, каза той.

Прогнозите на Косев са, че ще имаме добър сезон. Попитан за недостига на кадри, Косев отговори, че това не е проблем само у нас и на този сектор. Косев подкрепя наемането на чужденци от трети страни. Той оцени като положителна тенденцията за внос на кадри в туризма. Хубаво е да имаме микс от служители от различни националности, все пак 60-70% от туристите са чуждестранни, каза Косев.

По негови наблюдения български персонал се търси от селата.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова със Стоян Маринов и Павлин Косев:


По публикацията работи: Мария Колева- стажант-редактор

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонт на участък от пътя Варна - Добрич затруднява движението

Ремонтират участък от пътя Варна - Добрич, в близост до разклона за село Крумово. Движението е силно затруднено и се регулира от служители на Областно пътно управление, видя репортер на Радио Варна.

публикувано на 15.05.24 в 14:55

Голям пожар на пристанището в Солун

Голям пожар избухна на пристанището в Солун тази сутрин, съобщи "ПротоТема". Пожарът е възникнал в товарен автомобил малко преди 06:00 ч. тази сутрин. Огънят се е разпространил към най-малко четири други камиона, а гъст дим покрива района. Пламъците са потушени от 12 пожарникари, които са се отправили към района с пет противопожарни автомобила. Двама..

публикувано на 15.05.24 в 13:44

Радио Варна ще предава на живо мача Черно море - Лудогорец в неделя

Радио Варна ще предава на живо футболната среща между отборите на ФК "Черно море" и "Лудогорец". Мачът ще се излъчи пряко в ефира от 20,30 часа до 22,30 часа. Моряците вече си подсигуриха медал от първенството и от оставащите три кръга ще се разбере дали ще е сребърен или бронзов.

публикувано на 15.05.24 в 13:16

Експерт от "Грийнпийс" за газов проект в румънски води: Европа уж е пионер в борбата с климатичните промени, а позволява това в задния й двор

Публично обсъждане за проект за добив на природен газ в румънската част на Черно море се провежда днес в Каварна. Сондажите ще се извършват в близост до българските териториални води в два кладенеца. От екологичната организация "Грийнпийс" алармират, че проектът ще е пагубен за екосистемата на Черно море.  В Каварна обсъждат проект за добив на..

публикувано на 15.05.24 в 12:36

Над 38 хиляди заявления за гласуване извън страната, най-много са тези от Турция

38 288 са потвърдените заявленията за гласуване извън страната подадени от наши сънародници през електронната система на Централната избирателна комисия . В полунощ изтече срокът за подаването им, най много са те от Турция – 23 500,  а от Германия малко над 2 700. До дни ЦИК ще обобщи и заявленията, подадени до посолствата ни, и ще определи местата и..

публикувано на 15.05.24 в 12:05
Снимката е илюстративна

22 плажа по Българското Черноморие са отличени със син флаг за 2024 г.

От около 300 плажа по цялото Черноморие едва 22 са отличени със син флаг за сезон 2024 – това е 6-7%,  предаде БНР.  Това е много малко, коментира за БНР  Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на Българското движение "Син флаг". По думите му, "стъпките, които правим, са много малки, много плахи все още". Инициативата следва да идва от..

публикувано на 15.05.24 в 11:49

19-годишен дрогиран варненец катастрофира на АМ "Хемус"

19-годишен младеж, с положителна проба за амфетамин, е катастрофирал на автомагистрала "Хемус" край Варна снощи. Екипи на Районното управление на полицията в Аксаково са се отзовали на сигнал за пътнотранспортно произшествие с материални щети около 21 часа, съобщиха от пресцентъра на варненската полиция.  Униформените са извършили тестова проверка на..

публикувано на 15.05.24 в 11:03