Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пускат всички фонтани и градски чешми във Варна до средата на май

2
Снимка: Нина Милошевич

От 1 до 15 май ще бъдат пуснати всички фонтани във Варна, в това число и този на площад „Независимост“. Това докладваха от фирмата, която поддържа съоръженията, по време на редовната оперативка на всички административни звена в Община Варна. Фонтанът до сградата на Общината има нужда от по-сериозен ремонт, не само от поддръжка, за което е назначено обследване, стана ясно на сутрешната среща.

В същия период след надлежна проверка поетапно ще бъдат пуснати и градските чешми, включително тези в Морската градина. Кметът Благомир Коцев нареди проверка на чешмата на крайбрежната алея под сцена „Раковина“, възможностите за възстановяване на арката и водоподаването към нея.

Договорите за пътна поддръжка са подписани и започва поетапната рехабилитация на улици, като приоритетните участъци са посочени от съответните райони. От общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ увериха също, че на 1 юни Морската градина ще свети с подменено осветление.

По време на срещата стана ясно още, че лятното зацветяване на парка започва след Гергьовден със сезонни растения, а през есента ще се приложи проектът за озеленяване с многогодишна растителност. Представителното зацветяване на булевардите „Княз Борис I“, „Мария Луиза“ и „Владислав Варненчик“ също започва след великденските празници.

По график се извършва и косенето във всички райони на общината, докладваха на оперативката. Тревните площи в Морската градина се косят вече за трети път тази година.

Още тази седмица започва поетапното почистване на спирките на градския транспорт, а след празниците много от тях ще бъдат ремонтирани, информира заместник-кметът Диан Иванов, в чийто ресор е общинската собственост. Кметът Коцев поиска от районните администрации списък на подлезите, които да бъдат приоритетно заложени в списък за рехабилитация на осветлението, да бъдат измити и пребоядисани по примера на подлеза на автогарата.

Кметът възложи още да се сформира работна група, която да обследва всички асансьори и платформи за хора в неравностойно положение, да направи анализ на договорите за поддръжка и да състави цялостен доклад за състоянието на съоръженията, повечето от които към момента не работят. 

Друга работна група от няколко общински дирекции ще се занимава с колелетата и тротинетките, които се отдават под наем и се разполагат върху общинска собственост. Към момента общината не е издавала разрешение за извършване на търговска дейност, стана ясно по време на оперативката.

Наредено беше още да се види състоянието на обществените тоалетни, възможностите за отдаването им на концесия и привеждането им в унифициран вид, включително на тези в Морската градина.

Близо 150 тона отпадъци са извозени към сметището в село Вълген по време на кампанията за почистване на Варна, отчетоха от екоотдела на Общината. Кметът Коцев съобщи, че почистващата фирма е поела ангажимент през летните месеци да мие пешеходната зона, водеща до Морската градина, два пъти седмично.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Задръстване от Траката до Евксиноград

Колона от коли се е образувала в момента по бул. "Княз Борис Първи", видя репортер на Радио Варна. Задръстването е от местността Траката до Евксиноград.  По-рано днес жители на Траката излязоха на протест   заради окаяното състояние на улиците в района и изразиха недоволството си на кръговото кръстовище на бул. "Княз Борис I" и ул. "Арх. Манол..

публикувано на 16.05.24 в 08:02

Жители на варненската местност Траката излязоха на протест

Жители на Траката излязоха на протест рано тази сутрин заради окаяното състояние на улиците в района. Хората са възмутени от това, че на места е почти невъзможно да се преминава и че улиците се нуждаят от спешен ремонт. Те изразиха недоволството си на кръговото кръстовище на бул. "Княз Борис I" и ул. "Арх. Манол Йорданов". Кръстовището беше..

публикувано на 16.05.24 в 07:40

Директорът на автогарата: Пътникопотокът всяка година намалява

Новата автогара на Варна ще заработи най-вероятно от 1-ви юли. Причината за неколкократната смяна на датата на откриването е забавянето на довършителните дейности. Това каза за Радио Варна директорът на транспортното съоръжение Веселин Михайлов. Припомняме, че по план сградата трябваше да заработи в края на м.г.  Новата сграда ще е с по-малко..

публикувано на 16.05.24 в 06:35
Морска градина, Варна

Предимно слънчево време

Преди обед ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността, но без валежи, ще има следобед. Вятърът ще се обърне от изток-югоизток, ще е слаб, следобед до умерен. Максимални температури между 15° и 20°, за Варна около 17°. Вълнение на морето 2, следобед 2-3 бала. Температура на морската вода между 15° и 17°. Изгрев на..

публикувано на 16.05.24 в 06:01

Адресите без ток

В периода 13.05.2024 - 17.05.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк – клиентите, електрозахранени от ТП 1 и ТП 2. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване..

публикувано на 16.05.24 в 05:00

Хиляди варненци остават без вода до рано в четвъртък

От  21.30 ч. до около 4 ч. след полунощ, поради авария на магистрален водопровод, абонатите, заключени между бул. "В.Левски" , ул. "Царевец" , бул. "Княз Борис 1-ви" , бул. "Христо Ботев" и ул. "Тодор Влайков", ще останат без вода, съобщават от ВиК. Припомняме, последната авария, която остави същия периметър без течаща вода, възникна на 10 срещу 11..

публикувано на 15.05.24 в 22:13
Лични документи

Временно са затруднени процедурите по издаване на шофьорски книжки

Временно са затруднени процедурите по издаване и замяна на свидетелства за управление на МПС. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи /МВР/. "Поради надграждане на електронните системи временно са затруднени част от процедурите - ускорена и бърза услуга - за издаване и замяна на свидетелство за управление на моторно превозно..

публикувано на 15.05.24 в 19:33