Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От гилдията настояват за намеса на държавата за възстановяването на първия в света Международен балетен конкурс - Варна

| обновено на 09.05.24 в 18:51
Снимка: www.varna-ibc.org

Балетният конкурс във Варна да бъде възстановен. Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“. В отворено писмо  до институции и медиите лауреати на Международния балетен конкурс - Варна и представители на балетната общност в България настояват да бъдат взети спешни мерки, за да се гарантира бъдещето на престижния форум.

"Изразяваме сериозната си загриженост от преустановяването на първия в света Международен балетен конкурс - Варна, създаден в далечната 1964 година. Конкурсът е еталон за високо художествено равнище и е първият с изключително професионален регламент за състезателите. По образеца на Варненския конкурс и заимствайки неговия регламент, бяха създадени десетки международни конкурси – в Москва, Париж, Джаксън, Осака и много други, но той е от малкото издържали проверката и изпитанието на времето", се казва в писмото.

От балетната общност подчертават, че никой не е в състояние да възпроизведе и неповторимата атмосфера на варненския Летен театър. Неслучайно всички световни балетни звезди през последните шест десетилетия са лауреати на Варненския балетен конкурс. Сред членовете на международното жури се открояват имената на световния балетен елит: Галина Уланова, Алисия Алонсо, Арнолд Хаскел, Юри Григорович, Серж Лифар, Фьодор Лопухов, Владимир Василиев, Татяна Вечеслова, Елизабет Кенеди, Ерик Брун и редица именити представители на българския балет, допълват оттам.

През 1992 г. Решение на Колегиума на Министерството на културата № 30 от 25 ноември постановява най-значимите международни културни събития, финансирани от ведомството, да се организират от независими фондации. Сред тях до днес е оцелял единствено фестивалът „Софийски музикални седмици“. Поради липса на финансиране са преустановени Международният фестивал за българска забавна песен „Златният Орфей“ /1999/, Международният конкурс за млади оперни певци /2009/ и „Международен балетен конкурс“ - Варна /2020/, гласи още текстът.

"Крайно време е да се потърси изход от неуместните действия на държавата. Балетният конкурс все още има шансове да бъде спасен! Категорично подкрепяме декларираната готовност от Община Варна за възстановяването на Конкурса през 2026 г. Същевременно настояваме и за активна намеса на държавата, която да предприеме дългосрочни мерки за бъдещето на Международния балетен конкурс - Варна."

От балетната общност са изготвили няколко предложения

Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“.

Със заповед на Министъра на културата да се създаде Обществен съвет /работна група/, която да обсъди регламента, финансирането, времетраенето, популяризирането на Конкурса в хода на подготовката на анонсираното издание на Международен балетен конкурс - Варна през 2026 г.

След анализ на нуждите, Министерството на културата да обезпечи необходимото финансиране на Международен балетен конкурс - Варна с конкретни параметри за следващите три години.

Община Варна да се ангажира с гарантирана приоритетно финансова подкрепа на Конкурса, без да е необходимо да кандидатства пред Фонд Култура.

При изготвянето на Общинския културен календар Община Варна да не допуска организирането на фестивали и конкурси, чийто предмет на дейност и наименование наподобяват Международен балетен конкурс - Варна.

 Народното събрание и Министерството на културата да гарантират държавна закрила и Международният балетен конкурс - Варна, като най-престижен международен артистичен форум в България, да бъде обявен за национална ценност, съгласно чл. 42 от Закона за културното наследство и Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство от 2003 г

Лауреатите от конкурса заявяват готовността си активно да съдействат със своя опит и съвети за намирането на решения и екип, който да допринесе за възраждането на Конкурса. 

Има реални възможности България отново да заеме полагаемото й се място като средище и гостоприемен домакин на най-престижния форум на световния балет. Нека да не ги пропиляваме с лека ръка, призовават те.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна изложба в РБ "Пенчо Славейков"

Благотворителна изложба с рисунки и приложни творби на децата от ателиетата „Шаренко“ и „Шарени ритми“ с ръководител Ирена Кръчмарова ще бъдат представени от 19 часа на 21 май в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.  Събраните средства от изложбата ще бъдат в полза на деца и възрастни в неравностойно положение...

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Анелия Атанасова представя романите си "Вината" и "Реванш"

Книгите "Вината" и "Реванш" представя от 18.30 часа днес, 20 май, в галерия "Арт Маркони", Анелия Атанасова.  Много хора успяват да погледнат на препятствията като на нови възможности. И докато светът се тресеше от страховете и ограниченията, наложени от пандемията, Анелия Атанасова осъществи една своя идея – романът „Вината”. В очакване на по-добри..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Държавният архив във Варна се включва в Нощта на музеите и галериите (програма)

И тази година традиционно Държавният архив във Варна ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите 2024“.  Той ще бъде  отворен за посетители безплатно от 12.00 до 18.00 часа.  Програма тази година е под надслов „Ново приключение на всеки кръгъл час“ и включва:  12 ч. – посещение на архивохранилище на Държавен..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Арт инсталацията "Златната нишка между културите" представят в Археологическия музей във Варна

Арт инсталация на Яна Дамс представя Археологическият музей във Варна от 23 май.  В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света. Позлатените скулптури отразяват символичното значение на златото в различните култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите, поясняват от културната институция...

публикувано на 17.05.24 в 17:15
Снимката е илюстративна

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия във Варна (програма)

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, се включва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г. със събития, изкушаващи почитателите на изкуствата в морската столица. Ще бъде отворена за посещение постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж в сградата на Галерията, която проследява художественото развитие на..

публикувано на 17.05.24 в 12:31

Музеят по история на медицината ще се включи в Европейската нощ на музеите (ПРОГРАМА)

И тази година Музеят по история на медицината ще се включи в Нощта на музеите. Посетителите ще имат възможност да присъстват на демонстрации и експерименти, подготвени от учени и студенти на Медицинския университет във Варна. ПРОГРАМА: • 18:00–18:30 – откриване с музикално изпълнение от Александър Петров и изпълнение на студентски мажоретен състав..

публикувано на 17.05.24 в 12:26

"Синята планета" на Станислав Станчев-Бебето можем да видим във Варна

„Синята планета“ е озаглавена изложбата живопис на смолянския художник Станислав Станчев-Бебето в галерия Тереза Зиковска тази вечер от 18:30 ч. „Това е една поетична и емоционална изложба“ – така я представят от галерията. Авторът не е правил изложба от 2016 г., защото отдава приоритет на реставраторската работа. Заедно със своята дъщеря Татяна..

публикувано на 16.05.24 в 16:06