Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненци се оплакват от шума от заведения в центъра на града

Снимка: Pixabay

Собственици на апартаменти в централната част на Варна се оплакаха от целогодишен шум от изнесени на улицата тонколони от съседните заведения. Те съобщиха за проблема си по време на приемната на кмета на общината Благомир Коцев. В момента се разглеждат възможности за промяна в наредбите и въвеждане на по-ефективни мерки срещу източници на шум в градска среда, съобщиха от пресцентъра на администрацията. 

Община Варна работи и по промени на различни наредби за постигане на бързина и съкращаване на сроковете на различни административни процедури в полза на гражданите. Това заяви кметът във връзка с казус на гражданин със забавена вече втора година преписка. По конкретния случай, експерти от администрацията го уведомиха, че в края на миналия месец документите са резолирани за изпълнение.

По време на приемния ден беше поставен въпрос за дългогодишно неразбирателство между съсобственици на имот в Морската градина. Семейство се жалва от самоуправни действия на съсед за общ терен от 1 300 кв. м. За изясняване на обстоятелствата ще бъде съставена експертна комисия от дирекция „Управление на собствеността и контрол на обществения ред“.

Ще се търсят варианти в бюджета за следващата година да се заложат средства за включване на нови домакинства във водопроводната мрежа на село Звездица. Това каза кметът Благомир Коцев, след като граждани се оплакаха от липсата на водопровод. Те са подготвили подписка с искане Община Варна да им съдейства.

С молба за проверка на собствеността на имот в местност „Траката“ се обърна към кмета гражданин, който има интерес от закупуването на имот, който по думите му пустее. Кметът Благомир Коцев напомни, че политика на настоящия екип е да облагородява за обществено ползване общински терени, а не да ги продава.

Приемните часове на кмета Благомир Коцев за месеците юни и юли вече са заети. Записването за приемен ден през месец август ще бъде обявено допълнително.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военната прокуратура с втори оглед на автомобилите от катастрофата край Аксаково

Повторен оглед на двата автомобила, участвали в произшествието на входа на град Аксаково, ще бъде извършен днес от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването.  Припомняме, че автомобил на Националната служба за охрана катастрофира на входа за Аксаково на 16 май. При инцидента загина 63-годишният шофьор колата, сблъскала се с тази на..

публикувано на 20.05.24 в 10:23

Синодалният избор за нов Сливенски митрополит ще бъде на 26 май

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан , който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще трябва да избира между епископ Арсений , сочен за дясната ръка на пловдивския владика Николай, и епископ Герасим. Интригата около избора на Сливенски митрополит..

публикувано на 20.05.24 в 09:43

Безопасно ли е да пазаруваме от Temu?

Европейската потребителска асоциация и 18 национални организации внесоха жалби срещу онлайн платформатаTEMU   за нарушения на новото законодателство на Европейския съюз. Това съобщи за Радио Варна Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“. Онлайн платформата TEMU атакува потребителите с изключително ниски цени на всякакви..

публикувано на 20.05.24 в 09:37

Социалната парламентарна комисия заседава извънредно за вдигане на пенсиите

Парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика ще има извънредно заседание днес по точка единствена - разглеждане, обсъждане и гласуване на проекторешение за задължаване на представителите, определени от Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) - да подкрепят решение за осъвременяване на..

публикувано на 20.05.24 в 08:32

Зрелостниците пишат по Вариант 1 на втората задължителна матура

Вариант номер 1 беше изтеглен за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет.  На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална квалификация. Изпитният вариант за тях ще бъде изтеглен в този час. За днешната матура са..

публикувано на 20.05.24 в 08:23

В знак на протест: Работен, но неучебен ден във варненските университети

Държавните и някои от частните висши учебни заведения (ВУЗ) днес няма да проведат учебни занятия.  Във Варна за висшите учебни заведения денят ще е работен, но неучебен. Целта е насочване на вниманието на политиците към проблемите на висшето образование у нас. Ще се провеждат неотложни дейности като изпити, но административни дейности за студентите..

публикувано на 20.05.24 в 08:21
Иранският президент Ебрахим Раиси

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал в хеликоптерна катастрофа

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външния си министър, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс. Вицепрезидентът на Ислямската република Мохсен Мансури е потвърдил информацията в социалната мрежа Х, съобщава БНР.  Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер..

публикувано на 20.05.24 в 08:18