Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1-ви юли

Пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Автор:
Снимка: архив

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли, предаде БНР. 

Той припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от прогнозираната инфлация. 

По думите му ще бъде спазено записаното в бюджета за тази година - ръстът да е 11%. 

"Аз ще предложа решението на Надзорния съвет да бъде за 11% увеличение, каквото е прието с Бюджета на Държавното обществено осигуряване. Това е като цяло мое право и ще се възползвам от него. Същото право впрочем има всеки член на Надзорния съвет на НОИ. Абсолютно такава ситуация беше и на 1-ви юли 2021-ва година, когато изчисленията на параметрите бяха по-ниски от заложеното в Бюджета и по тогавашното предложение на тогавашния служебен социален министър Надзорът на НОИ прие решение в интерес на пенсионерите. Аз съм убеден, че членовете на Надзорния съвет ще подкрепят това решение", поясни той.

Не се налага Народното събрание да бъде свиквано извънредно заради индексацията на парите на пенсионерите, каза Иванов.

Според него темата се използва от политическите партии за предизборна кампания. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добър 4,30 е средният резултат на матурата по БЕЛ тази година

Средният резултат от зрелостния изпит по български език и литература е най-високият регистриран досега - 58.4 точки от 100 възможни, или с над 8 точки повече от резултата миналата година. Като оценка това е "Добър" - 4.30 при резултат "Добър" -  3.90 преди 12 месеца, съобщиха от МОН,  предаде БНР. Средният резултат от втората матура е 67.1 точки - с 5..

публикувано на 07.06.24 в 13:14

Задържаха мъж, буйствал и обиждал медици в болницата в Каварна

Полицията е задържала мъж, който буйствал и обиждал медицинския персонал в Многопрофилната болница за активно лечение в Каварна. Съобщението за инцидента в болницата в Каварна е подадено на телефон 112 на 6 юни около 22.00 часа. Докладвано е за мъж в нетрезво състояние, който е извършвал непристойни действия, нарушаващи обществения ред, съобщават от..

публикувано на 07.06.24 в 11:15

Екоминистър Петър Димитров: Незаконни зауствания в дерета замърсяват Шокъровия канал (ВИДЕО)

Незаконни зауствания в дерета отвеждат фекално-битови отпадъчни води в Шокъровия канал, а след това се изливат в морето.  Това показва проверка на компетентните органи, обясни министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който инспектира съоръжението. Мониторинг показва, че има замърсяване в канала, който е водосборен само за дъждовна вода...

публикувано на 07.06.24 в 10:45

Нова измама: Съобщения от Индонезия и Филипините в WhatsApp застрашават личните данни

Мащабна кампания за измами превзема приложението What s App и застрашава потребителите му от кражба на лични данни и пари, предупреждават от онлайн платформата „Ние, потребителите“.   "Здравейте, мога ли да поговоря с вас за секунда?" или пък лаконично и "закачливо" "Hello" . Това са някои от стартовите съобщения, с които измамниците..

публикувано на 07.06.24 в 10:43

Тежък инцидент: Бързият влак Варна - Мездра уби работник на БДЖ в Плевенско

Бързият влак Варна - Мездра блъсна двама работници на БДЖ, единият от тях е загинал на място. Инцидентът е станал снощи около 22 часа на ЖП секция между гарите Телиш и Горни Дъбник, Плевенско. Влакът е потеглил в 16.35 ч. от Варна вчера, съобщава БНТ. Фаталният инцидент става по време на работа на подбивна машина, поддържаща железопътния път...

публикувано на 07.06.24 в 10:34

До 20 юни възстановяват движението по бул. „Христо Смирненски“ в участъка от ул. „Подвис“ до ул. „Прилеп“

До 20 юни уличната настилка по бул. „Христо Смирненски“ в участъка от ул. „Подвис“ до ул. „Прилеп“ ще бъде възстановена до носещия слой, което ще позволи пускане на автомобилното движение, съобщават от общинския пресцентър. В участъка преди 45 дни е приключило полагането на водопровода и битовата канализация, тръбопроводите са засипани, изградени са..

публикувано на 07.06.24 в 10:09

Учени ще обсъждат стопанските трансформации в глобалния свят край Варна

Международната научна конференция "Стопанските трансформации в глобалния свят" започва във Варненския свободен университет. Двудневният научен форум събира близо 50 участници от различни страни и университети, които ще представят докладите си в три направления: · Управленски трансформации в условията на несигурност, · Икономическата..

публикувано на 07.06.24 в 07:23