Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22 плажа по Българското Черноморие са отличени със син флаг за 2024 г.

Автор:
Снимката е илюстративна
Снимка: Радио Варна

От около 300 плажа по цялото Черноморие едва 22 са отличени със син флаг за сезон 2024 – това е 6-7%, предаде БНР. 

Това е много малко, коментира за БНР Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на Българското движение "Син флаг". По думите му, "стъпките, които правим, са много малки, много плахи все още".

Инициативата следва да идва от концесионера, който е реален стопанин на плажовете, поясни той.

"Прекрасни плажове има, които с минимални усилия могат да влязат в програмата и да бъдат сертифицирани", допълни Георгиев. Процедурата не е тежка, изтъкна той.

"Кандидатства се преди сезона. Следват проверки по документи, проверки на място. Син флаг е стандарт, еко етикет, световна награда, която се дава на плажове, които отговарят на набор от екологични изисквания, групирани в няколко категории", коментира още Станимир Георгиев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Влакове се сблъскаха на Централна жп - гара

Нощният влак от София за Варна закъснява с почти три часа (ОБНОВЕНА)

Вчерашният инцидент на Централната жп-гара в София стана причина за промени в разписанията на влаковете, които продължават и тази сутрин.  Справка в сайта на БДЖ показва, че нощният влак от София ще пристигне във Варна със закъснение от почти три часа. В този час влаковата композиция се движи по направлението Шумен - Варна...

обновено на 29.05.24 в 09:51

Ремонтът на ветрохода "Калиакра" ще приключи до 15 дни

Класовият ремонт на учебния ветроход „Калиакра“ започна в началото на седмицата в „Терем – Флотски арсенал“. Ремонтните дейности трябва да приключат до 15 дни. Тази година ще бъде отбелязана 40-годишнината от построяването на баркентината. По този повод се провежда благотворителна кампания за осигуряване на средства за поддръжката и обновяването на..

публикувано на 29.05.24 в 09:38
Цар Фердинанд І

Връщат тленните останки на цар Фердинанд от град Кобург в София

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България на 29 май. Траурната церемония започва в 15:30 ч. в царския дворец „Врана“ и е отворена за граждани, съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Иоанна". Първият цар от Третото българско царство лежи непогребан от 1948 г. в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург. Там цар..

публикувано на 29.05.24 в 09:01

Черно море e ключово за НАТО. Къде е България?

Само преди дни, в понеделник – 27 май, Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София. До момента това беше едно от твърдите условия, с които страни от НАТО..

публикувано на 29.05.24 в 08:14
Варна, морето и регатата

Слънчево, с облаци и дъжд

Днес преди обяд ще има повече слънчеви часове.  Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места интензивни валежи, придружени от гръмотевици. Възможни са и градушки.  Вятърът ще е слаб от запад и югозапад, но следобед ще се усили до умерен, а по крайбрежието ще се ориентира от юг и югоизток...

публикувано на 29.05.24 в 06:43

Къде няма да има ток на 29 май

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването днес в следните райони: В периода 09:00 ч. до 17:00 ч. - районите на Провадия – ул. Дунав, ул. Цар Освободител, ул. Георги Кирков, ул. Александър Стамболийски, ул. Преслав, ул. Софроний Врачански, ул. София, ул. Драгоман,..

публикувано на 29.05.24 в 06:38
Снимката е илюстративна.

Две улици в района на ЖП гара ще бъдат частично затворени за движение на 1 юни

Във връзка с постъпило заявление за провеждане на частно мероприятие на 01.06.2024 г. за времето от 18:00 до 23:00 часа ще бъде преустановено движението на пътни превозни средства по ул. „Дръзки” в частта от кръстовището с ул. „Охрид“ до кръстовището с ул. „Хан Омуртаг“. Затворена ще бъде и частта от ул. „Охрид” в отсечката от кръстовището с ул...

публикувано на 28.05.24 в 17:56