Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахил в шаха на бързи обороти

Знаете ли кой спорт наричат „шах на бързи обороти“? Няма да Ви мъча много – говоря за фехтовката. Спорт, който не е особено популярен у нас, но това лято в него ще имаме представител на Олимпийските игри – Йоана Илиева. И Варна не изостава в шаха на бързи обороти -  има клуб, който жъне успехи на национално и международно ниво. Името му идва от древногръцката митология. Най-силният, най-храбрият и най-красивият от героите, участвали в легендарната Троянска война – Ахил, разбира се.

Той е само на 12 години, но вече майсторски владее изкуството на дуелирането със сабя. Той е Борис Шутов и вече 4 години е фехтовач във варненския клуб „Ахил“. Капитан е на момчетата до 13-ет, които са държавни шампиони в две поредни години и има още много победи в различни турнири:

"Фехтовката като цяло те учи на много неща, които може да ти потрябват в живота – на воля, на ловкост най-вече, на тактика," казва Борко.


Преди това е тренирал футбол, но всичко се променя, когато клубът по фехтовка е представен в час по физическо възпитание:

"И с времето се оказа, че това е неговия спорт. Намери своето нещо едновременно в този индивидуален и отборен спорт," казва бащата на Борко Иван Шутов. 

Заместник-председател на клуба е Тодор Касабов, който открива страстта си към спорта покрай своя син и се отдава на идеята да развива фехтовката във Варна:

"Аз играех много време тенис и когато се докоснах до фехтовката, видях, че това е магия. Наричат го шах в движение, шах на бързи обороти. Трябва да измамиш противника, да го излъжеш, да предугадиш какво ще прави той и да вземеш реципрочните мерки", обяснява Касабов.

Клуб „Ахил“ развива фехтовката в две направления – рапира и сабя. Тодор Касабов отговаря за сабльорите и купува залата, в която в момента тренират децата. Те са около 15-20. Касабов посочи:

"Клубът като клуб развива оръжието сабя от две години. Преди това бяхме в един софийски клуб, но така се стекоха обстоятелствата, че решихме да си направим варненски клуб и от януари 2023 се състезаваме за варненския клуб."

И успехите не закъсняват - както на национално, така и на международно ниво:

"Общо взето, нямаме турнир от който да сме си тръгнали без медал. Само тази година имаме 27-30 медала общо във всички категории", казва с гордост Тодор Касабов.

Клубът представя своята дейност най-вече в училищата. Имат си и фейсбук страница.

"Децата много бързо се палят, защото им е интересно, нещо различно е, но когато разберат колко всъщност е трудно, колко трябва да си отдаден, колко трябва да си упорит, много от тях се отказват и остават само най-отдадените и най-упоритите деца и те имат успехи. Дори не най-талантливите, а най-инатливите", казва Тодор Касабов.

Сред които е и Борис Шутов. Използвам възможността да ми даде съвет, ако реша да опитам да се занимавам с този спорт:

"Когато атакуваш, трябва да мислиш само за атака, а не да мислиш за защита. Ако мислиш за защита, когато мислиш за атака, нито едно от двете няма да се получи."

Ценен съвет. Благодаря, Борко.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изгрев, Варна

Къде да посрещнем Джулай морнинг?

Готови ли сте за посрещането на поредното първоюлско утро? Село Камен бряг ще спази за поредна година традицията за посрещане на първото юлско утро. Неформалният празник Джулай морнинг / Юлско утро/ ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна. Концертът започва в 22.30 часа на 30 юни, като на сцената ще се..

публикувано на 29.06.24 в 15:09
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му..

обновено на 29.06.24 в 13:47
Русе, река Дунав

29 юни е Денят на Дунав

На днешната дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката, която е втората по големина в Европа. По повод празничния за река Дунав ден в Русе ще се проведе регата от каяци, организирана от Туристическо дружество "Приста". Лодките ще се спуснат по течението от месността Стълпище при 516-ти километър на Дунава и ще..

публикувано на 29.06.24 в 11:47

Игнатиево и Доброглед след пожара (СНИМКИ)

Пожарът, който вчера се разгоря в тревни площи извън границите на Игнатиево, е стигнал до дворните врати на къщите на хората от вилната зона на Доброглед. Пострадали хора няма, няма и обгорели къщи, но всички са се изплашили, че стихията ще подпали домовете им. Огънят е тръгнал от сухите треви извън границите на Игнатиево, каза за Радио..

публикувано на 28.06.24 в 16:11

Варненец е европейски шампион по футбол за капитани-пилоти

Капитан Димитър Димитров е европейски шампион по футбол, но не на УЕФА Евро 2024. Варненецът беше част от отбора, който тази година спечели първенство по футбол на Европейската морска пилотска асоциация. Домакин на турнира беше най-големия от Канарските острови – Гран Канария. Капитан Димитров беше единственият български представител на..

публикувано на 28.06.24 в 15:03

С ритуала "зажънване" започна прибирането на реколтата в Соколово (СНИМКИ)

На първо място да сме живи и здрави и да се радваме на добра реколта. Това си пожелаха днес жителите на балчишкото село Соколово, поставяйки начало на жътвената кампания в района - с наричания, музика, хора и веселие . Техниката навлезе в пшеничените полета след ритуалното зажънване. Този ден е празник за нас, защото дава хляба ни, казват местните..

публикувано на 28.06.24 в 14:15

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19