Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавя се изплащането на субсидиите по еко схемите, сигнализират зърнопроизводители

За забавяне на изплащането на субсидиите по еко схемите сигнализират зърнопроизводители. Еко схемите са един от новите елементи на общата селскостопанска политика за периода 2023-2027 г. и имат за цел да подпомагат земеделските стопани при приемането на практики, които свеждат до минимум отрицателното въздействие на селското стопанство върху околната среда и климата. Чрез спазването на еко схемите ЕС възнаграждава онези стопани, които опазват природните ресурси и осигуряват обществени блага, които не са отразени в пазарните цени.

Независимо от поставения индикативен срок за изплащането на този вид субсидии, който беше края на месец май, зърнопроизводителите все още чакат, като този път обещанията са, че парите ще бъдат изплатени в края на месец юни. До какви затруднения в стопанствата им води това и какви допълнителни инвестиции се налага да правят фермерите, за да спазят изискванията, поставени от ЕС?

В началото на месец февруари вече бившият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ и настоящ служебен министър на земеделието Георги Тахов съобщи, че първите плащания по еко схемите ще започнат от 10 март. Беше представен и индикативен график с плащанията, според който до края на месец май зърнопроизводителите, инвестирали в еко схеми, трябваше да получат парите си. Според думите на Тахов тогава за първи път в Кампания 2023 г. вместо една имаме осем еко схеми, които обаче са с голям документооборот, свързан с нормативните разпоредби.

"Това са доброволни еко схеми, които българската държава трябва да изпълни през сектор "Земеделие". Всеки един земеделец трябва да се съгласи да ги изпълнява. Те, освен че инвестират финансов ресурс в това нещо, инвестират много от времето си и трябва да изпълнят страшно много условности, които са много трудни", поясни председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. По думите ѝ две са еко схемите, които са най-желани от земеделските стопани. 

"Предходните две години бяха изключително трудно за сектор селско стопанство, в това число и зърнопроизводство, и забавянето на плащането на субсидиите по еко схемите допълнително утежнява ситуацията", коментира Ивелина Папазова, която обработва около 20 000 декара земя в община Добричка.

Забавянето на изплащането на субсидиите води до забавяне при разплащането и на земеделските производители, допълват Радостина Жекова и Ивелина Папазова.

Подробностите чуйте в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданите от кв. "Чайка": НЕ на Зелена зона в квартала

Проектът за Зелена зона във Варна няма да стартира докато не се съберат всички гледни точки на жителите на кв."Чайка". Това каза кметът на Община Варна Благомир Коцев по време на срещата с граждани в зала "Пленарна" тази вечер.  Коцев предложи да бъдат излъчени няколко хора, които да комуникират с администрацията занапред, за да се изчистят всички..

публикувано на 01.07.24 в 18:14

РЗИ - Добрич: Морската вода в Кранево и Албена е чиста

Резултатите на изследвани проби на морската вода от всички 20 зони зони за къпане,  включително в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, са в норма, съобщават от РЗИ-Добрич.

публикувано на 01.07.24 в 17:48

Възстановяват прекъснатото осветление заради откраднати кабели в различни части на Варна

На фирмите за поддръжка е възложено възстановяването на прекъснато уличното осветление в определени части на града, съобщават от общинската администрация. По данни на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ се подготвя рехабилитация на осветлението по бул. „Цар Освободител“ (в района на автоборсите) и в централната част на район „Владислав..

публикувано на 01.07.24 в 16:47

Спасители това лято ще има и на Камчия и Фичоза

На 7 от неохраняемите плажове във Варна и областта вече ще има спасители. Във община Варна плажовете, на които вече ще има спасителни постове, са:  "Буните 2 - изток", "Буните 2- запад" и "Фичоза", съобщават от Областна управа - Варна. На територията на община Аврен попадат няколко плажа, повечето, от които в курорта Камчия. Сигурността на къпещите..

публикувано на 01.07.24 в 16:27

В Балчик не стигат работниците, няма кой да чисти тревата по тротоарите

Сериозен недостиг на работна ръка изпитва общинското предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“ в Балчик, няма кой да чисти пътни артерии. Нямаме работници, има кола, но няма сметосъбирачи. Нужни са ни минимум трима чистачи, ръководител звено чистота, счетоводител, обобщи нуждата от работна ръка в разгара на лятото управителят на БКС инж...

публикувано на 01.07.24 в 16:16

Публикуваха резултатите от външното оценяване след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7. клас. Проверката става в системата на МОН с входящ номер и идентификационен код. На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 57 415 ученици. Седмокласниците работиха върху 26 задачи. В първата част бяха включени..

публикувано на 01.07.24 в 14:19

Експерт: Вече е тенденция Варна да привлича по-платежоспособни туристи

Вече е тенденция Варна да привлича по-платежоспособни туристи. Много от бизнес посещенията в морската столица прерастват и във ваканционен туризъм. Това каза Павлин Косев, председател на УС на Варненската асоциация на хотелиери и ресторантьори. Има туристи от цял свят, дори от държави като Южна Корея и Виетнам. Специалисти от корабната индустрия от..

публикувано на 01.07.24 в 11:45