Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна е градът с най-много социални предприятия в страната

Варна е градът с най-много социални предприятия в страната. Това каза за Радио Варна Росица Пенкова, дългогодишен журналист, в момента старши-експерт „Европейски проекти“ в Регионалния център за развитие на социалната икономика във Варна. В момента социалните предприятия са 18 и в тях работят над 65 човека.

За първи път във Варна тези социални предприятия имат възможност да подават проектни предложения за финансиране от специален фонд създаден от местната община. От своя страна този фонд е единственият по рода си в Българияи беше гласуван от общинския съвет по предложение на Регионалния център за развитие на социалната икономика във Варна, който доби популярност и с краткото си название „фокус-точката“.



Фондът беше създаден с участието на представители на всички социални предприятия, като идеята беше самите те да определят какъв трябва да е той, за да работи в тяхна полза, обясни Росица Пенкова. Неговата цел е разгръщане на мрежата от предприемачи, които осигуряват работни места на хора от 12-те уязвими групи, описани в Закона за предприятията на социалната и солидарната икономика. Общата сума за финансиране е 150 000 лв. и по него могат да кандидатстват само тези предприятия, които са вписани в Регистъра на социалните предприятия и реализират дейността си на територията на община Варна. Крайният срок за подаване на проектните документи е 28 юни, а условията са публикувани на сайта на община Варна.

Регионалният център за развитие на социалната икономика във Варна работи от една година и за това време успя да помогне за регистрацията на 21 социални предприятия в Североизточна България, каза още Росица Пенкова.


Тя подчерта, че основната цел на 7-членния екип е да осъществява безплатни консултантски, маркетингови и комуникационни услуги. Така например екипът свързва социалните предприятия с представители на бизнеса, за да поръчват определи продукти, които предприятието да произведе. Безплатна услуга, която фокус-точката предоставя е и дигитализацията, а в офиса на ул. „Цар Симеон Първи“ №26 има и доста техника, на която могат да се обучават – 3D принтери, 3D скенери, уточни Росица Пенкова.

По нейните думи:

„Планът за възстановяване и устойчивост, по който естествено ще се развиват Европа и България оттук нататък има два основни стълба – за единия много се говори и това е зелената икономика, но вторият е социалната икономика и той в България е малко „под сурдинка“. Изключително е развит в Европа. Например в една Франция, в една Белгия много се прави за първата описана в закона социално уязвима група – младежите без професионален опит до 29 години. Това също е социално слаба група. И те също могат да получат помощ от този закон и от фонда, ако се регистрират и направят социално предприятие, тъй като те са социално уязвими по смисъла на това, че губят трудови навици в един момент и отпадат от пазара на труда. Това е една перспектива, която мисля, че всеки от нас също забелязва и в България.“

Варна има две много големи социални предприятия, каза още Росица Пенкова. В тях работят по 15 човека. Едното е „Еко център“ и се занимава с озеленяване. В него работят хора с множество увреждания, които миналата година преминаха курс по озеленяване и в момента ги наемат хотели и институции за поддръжка на парково озеленяване.

Другото голямо социално предприятие е бистро „Академика“, с много добра кухня и много добър кетъринг, в което също работят хора с различни увреждания.

Снимките са на Регионалния център за развитие на социалната икономика във Варна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

И в неделя ще е горещо

Поредният слънчев и топъл ден ни очаква в неделя , според прогнозата на дежурния синоптик Виктория Георгиева. Ще е предимно ясно и слънчево със слаб, следобед до умерен вятър от източна четвърт. Преобладаващи минимални температури от 15° до 20°, малко по-високи по крайбрежието, максимални 31°-36°, в Русенско с 1-2 градуса по-високи, а по..

публикувано на 22.06.24 в 16:43

Улицата на мечтите до Слънчевия часовник във Варна

Песни, танци, анимация и демонстрации, забавни и атрактивни игри, очакват варненци и гостите на града днес от 15.00 до 20.00 часа във второто издание на инициативата "Улица на мечтите" - Панорама на младежкото танцово и певческо изкуство, наука, творчество и спорт. Събитието беше открито с народна музика, хоро, танцови изпълнения и флашмоб ,..

публикувано на 22.06.24 в 16:20
Христо Рафаилов

Христо Рафаилов: Без ясни аргументи общински съветници отложиха приемането на важни за варненци решения

"Гласуването на общинските съветници от ПК „Благоустройство и комунални дейности“ на една от докладните записки, внесени от кмета, може да бъде определено като незаконосъобразно". Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна зам.-кметът по финанси в Община Варна Христо Рафаилов.   Според него, първоначално съветниците са решили четирите..

публикувано на 22.06.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Разбирха наркооранжерия в Максуда

Криминалисти от Първо районно полицейско управление във Варна са разбили наркооранжерия в района на Максуда , съобщават от Областната дирекция на МВР във Варна. По време на акцията, за 24 часа е задържан 41-годишен мъж от Варна , който е без криминални регистрации до момента.  Вчера полицейските екипи са  атакували две помнещения от имот намиращ..

публикувано на 22.06.24 в 14:14

Издирват 12-годишния Данаил от Бургас

Полицията в Бургас издирва 12-годишния Данаил Костадинов. От МВР поясняват, че майката и бащата са разведени и въпреки че живеят в Бургас не поддържат никакви отношения. Майката мислела, че детето е при бащата и когато детето не си вдига телефона се е свързала с бащата. Тогава установява, че детето е в неизвестност. Майката на момчето твърди, че..

публикувано на 22.06.24 в 14:02
Ивайло Митковски

Ивайло Митковски, ПП/ДБ: Резултатите от изборите бяха неочаквани и за победителите, и за победените

Правителството с първия мандат може да бъде подкрепено, не от ИТН, а от друга партия в парламента или отделни депутати . В Народното събрание има нови субекти, които тепърва ще покажат дали биха дали подкрепа за ГЕРБ/СДС или ДПС. Това коментира в предаването „Позиция“ на Радио Варна народният представител от коалицията ПП/ДБ д-р Ивайло..

публикувано на 22.06.24 в 13:36

Качеството на морската вода в Албена и Кранево е в нормите

Водата в Черно море в района на курортния комплекс "Албена" и Кранево е в нормите за крайбрежни води. Днес на място във връзка с аварията на колектора на Пречиствателната станция за отпадни води Албена, беше извършена проверка на качеството на водата в присъствието на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров...

публикувано на 22.06.24 в 12:24